Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΜΑΝΗ: Η έρημη Γη της ελιάς

Τυχεροί οι Μεσομανιάτες που τα νέα παιδιά αδελφοί Μαριόλη διατηρούν με θυσίες το ελαιοτριβείο τους.
Τυχεροί οι Μεσομανιάτες που τα νέα παιδιά αδελφοί Μαριόλη διατηρούν με θυσίες το ελαιοτριβείο τους.

Σε αυτό το φωτορεπορτάζ θα γράψουμε για τη Μανιάτικη γη της Αποσκερής Μάνης, βέβαια πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για την Προσηλιακή Μάνη. Πιο συγκεκριμένα Αποσκερή Μάνη εννοούμε τον πρώην Δήμο Οιτύλου και την περιοχή από τον Πύργο Δυρού μέχρι την Βάθεια. Προσηλιακή Μάνη εννοούμε τον πρώην Δήμο Κότρωνα. Οι μεγάλες αυτές εκτάσεις, που σήμερα ανήκουν στον διευρυμένο Δήμο Ανατολικής Μάνης και εμπεριέχονται στην Αντιπεριφεριακή Ενότητα Λακωνίας είναι εγκαταλελειμμένες και κανένα ουσιαστικό αναπτυξιακό έργο δεν έχει γίνει, εκτός από μερικά εργάκια βιτρίνας. Την μεγάλη ευθύνη γι αυτό την έχει η Δημοτική Αρχή, η οποία επανεκλέγεται πάνω από είκοσι χρόνια με τον ίδιο Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο. Φυσικά τεράστιες ευθύνες έχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και όλες οι Κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Μια τεράστια έκταση με χιλιάδες ελαιόδεντρα που είναι γνωστό σε όλους ότι παράγουν ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου μένουν ακαλλιέργητα και εντελώς εγκαταλελειμμένα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να λείπουν από την Εθνική παραγωγή μας πολλές χιλιάδες λίτρα και μάλιστα άριστης ποιότητας.

Η ωμή πραγματικότητα που απαγορεύει να μιλάνε γι’ Ανάπτυξη.
Η ωμή πραγματικότητα που απαγορεύει να μιλάνε γι’ Ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μέσα Μάνη δηλαδή από το τοπικό Διαμέρισμα Μίνας έως και το Ταίναρο στην Αποσκερή Μάνη λειτουργούν μόνο τρία ελαιοτριβεία, σε αντίθεση που προπολεμικά και μεταπολεμικά λειτουργούσαν δεκάδες. Το ένα εκ των τριών λειτουργεί στο χωριό Δρυ του Τοπικού Διαμερίσματος Κούνου (Κατωπάγκι) και ανήκει στην οικογένεια Μαριόλη (Σαψάκου) και το οποίο, πιστεύουμε, είναι και το πιο ουσιαστικό. Αφού παρατείνει τη λειτουργία του και τους πρώτους μήνες του χειμώνα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, το προτιμούν ελαιοπαραγωγοί από όλη τη Μέσα Μάνη.

Σύμφωνα με πολλούς Δημότες της Μέσα Μάνης ανάπτυξη για τον τόπο δεν είναι μόνο η θερινή τουριστική περίοδος αλλά η δημιουργία αναπτυξιακών δομών και υποδομών που θα εξασφαλίζουν μόνιμες θέσεις εργασίας ώστε να επανέλθουν στις παππουδικές εστίες νέοι άνθρωποι. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τα βοθρολήματα με ό,τι αρνητικό αποτέλεσμα συνεπάγεται από αυτό. Επίσης δεν υπάρχει αποχετευτικό στην Αρεόπολη όπου οι πρόσφατες νεροποντές προκάλεσαν το Δημοσιογραφικό ενδιαφέρον του κ. Πέτρου Καπερναράκου όπου στο manispace.gr ανάρτησε: «Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ! ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΚΟΥ!». Επίσης η ίδια πηγή μας πληροφορεί για τα σκουπίδια με άρθρο: «ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ».

Τελειώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε τόσο στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης, όσο στην Περιφέρεια και στην Κυβέρνηση πως ανάπτυξη για τη Μάνη δεν είναι η τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών. Αντίθετα τα Αιολικά Πάρκα στη Μάνη βλάπτουν σοβαρά και επικίνδυνα την χλωρίδα και την Πανίδα και αυθαίρετα καταργούν τον χαρακτηρισμό NATURA που έχει δεκαετίες τώρα η Μανιάτικη Γη ως ξεχωριστός βιότοπος. Παράλληλα καταστρέφονται Αρχαιολογικοί τόποι στο βωμό της Ανανεώσιμης Ενέργειας που όλοι την έχουμε ανάγκη αλλά χωρίς Περιβαλλοντικές Πολιτισμικές και Βιολογικές ανεπανόρθωτες ζημιές. Δηλαδή ΝΑΙ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. ΟΧΙ στην καταστροφή της NATURA, των Αρχαιολογικών χώρων και της Υγείας των πολιτών. Εάν αυτά εξασφαλισθούν τότε μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική Ανάπτυξη του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *