Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε η Ιωνία

ιωνίαΤο όνομά της το οφείλει στον ΄Ιωνα, εγγονό του Δευκαλίωνα και της Πύρας που επιβίωσαν στον μεγάλο κατακλυσμό.

Η περιοχή ξεκίνησε να αποικείται τον 18ο π.χ. αιώνα, με πρώτη την ίδρυση της Μιλήτου. Συνολικά ιδρύθηκαν 12 Ιωνικές πόλεις. «Η Ιωνική Δωδεκάπολις». Τη Δωδεκάπολη αποτελούσαν, η Μίλητος με το Ιωνικό μαντείο των Διδύμων, η Μυούς, η Πριήνη, η ΄Εφεσος, η Κολοφώνα , η Λέβεδος, η Τέως, οι Κλαζομενές, οι Ερυθρές, η Φώκαια και οι νησιωτικές πόλεις Χίος και Σάμος. Κέντρο της ένωσης ήταν η χερσόνησος της Μυκάλης. Αργότερα στην ένωση προστέθηκε και η Αιολική πόλη Σμύρνη.

Οι Ιωνικές πόλεις απλώνονταν στην περιοχή της κεντρικής παραλίας της Μικράς Ασίας, δηλαδή στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής ακτής του Αιγαίου, απέναντι από τα νησιά Χίο και Σάμο έως και τη χερσόνησο της Αλικαρνασσού. Σταδιακά η Ιωνία ταυτίστηκε με ολόκληρη την περιοχή των ανατολικών παραλίων του Αιγαίου.

Γνωστά  παιδιά της Ιωνικής Γης ήταν:

  1. Ο Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό (485 π.χ.) που θεωρείται διεθνώς “ πατήρ της ιστορίας».
  2. O ΄Ομηρος (8ο αι. π.χ.) ο τυφλός αοιδός με τα μοναδικά διαχρονικά δύο έργα του. Την Ηλιάδα και την Οδύσσεια.
  3. Ο Θαλής ο Μιλήσιος (632-546 π.χ.) που θεωρείται ο αρχαιότερος των φιλοσόφων και ο πρώτος που ασχολήθηκε με την ανθρώπινη ψυχή.
  4. Ο Ηράκλειτος από την ΄Εφεσο.
  5. Ο Αναξαγόρας, μέγας φιλόσοφος.
  6. Ο Εκαταίος ο Μιλήσιος, ο πρώτος γεωγράφος.
  7. Ο Αίσωπος (620-560 π.χ.) από τη Φρυγία πατέρας της διδακτικής μυθολογίας και ιδρυτής του λογοτεχνικού είδους που σήμερα ονομάζεται παραβολή ή αλληγορία, και τόσοι άλλοι.

Σήμερα η Ιωνία δεν υπάρχει. Τούρκοι νομάδες, γύρω στο 600-800 μ.χ., από τα όρη Αλτάι, μία περιοχή με στέπες, μεταξύ της Μογγολίας, Ρωσίας και της Κίνας, κυνηγημένοι από την ξηρασία που θανάτωνε ανθρώπους και κοπάδια επιτέθηκαν και κατάκτησαν την Ιωνία. Όλες οι όμορφες και πλούσιες πόλεις λεηλατήθηκαν άγρια και καταστράφηκαν. Οι περισότεροι κάτοικοι, είτε σφαγιάστηκαν είτε πουλήθηκαν σκλάβοι είτε εξισλαμίσθηκαν.

Οι κατακτητές άλλαξαν τα ονόματα των πόλεων με τούρκικα. Έτσι η Σμύρνη ονομάστηκε Ιζμίρ, Οι Κυδωνίες, Αιβαλί, η Αλικαρνασσός Μπόντρουμ, η Κρήνη Τσεσμέ, η Έφεσος Έφες, ο Ελλησποντος Τσανάκαλε κ.ο.κ. Επίσης, στην προσπάθειά τους να αλλοιώσουν ότι απόμεινε από τον Ιωνικό πληθυσμό, και ελπίζοντας πως με το πέρασμα του χρόνου θα «χάνονταν» οι αναμνήσεις και οι εθνικές ταυτότητες των γηγενών κατοίκων, σκόπιμα εγκατέστησαν στις Ιωνικές πόλεις δικούς τους απολίτιστους, άξεστους Ασιάτες, φερμένους από τα βάθη της Ανατολής, πιστεύοντας ότι όσοι Ίωνες, Έλληνες δηλαδή, είχαν καταφέρει να επιζήσουν της καταστροφής θα εκτουρκίζονταν και θα ξεχνούσαν την καταγωγή τους.

Σήμερα, η Ιωνική Γή, εκτός της Χίου και της Σάμου που ανήκουν στην Ελλάδα, ανήκει στην γείτονά μας Τουρκία, απόγονο των νομάδων από τα όρη Αλτάι και μόνο τα αρχαία ερείπια των Ιωνικών πόλεων σπαρμένα εδώ και εκεί στα παράλια της Μικράς Ασίας θυμίζουν στους τουρίστες που τα επισκέπτονται την παλιά τους δόξα και τον πολιτισμό μας. Οι Τούρκοι όμως εξακολουθούν να ονομάζουν την Ελλάδα Γιουνανιστάν, δηλαδή Ιωνία και εμάς τους Έλληνες ΓΙΟΥΝΑΝ, δηλαδή Ίωνες.

Σοφία Ησυχίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *