Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Νίκος Μπελαβίλας.«Ιστορία της Πόλης του Πειραιά,19ος και 20ος αιώνας».Ένα ερευνητικό και συγγραφικό ταξίδι 33 χρόνων.

Γράφει η Ζέτα Φλισκανοπούλου

μπελαβίλας 1 Γεννημένος στην καρδιά του Πειραιά, στο Πασαλιμάνι, έζησε όλη την ιστορία του Πειραιά και τις «μεταμορφώσεις» του από την δεκαετία του ’50. Ο αρχιτέκτονας, διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, επικεφαλής της παράταξης «Πειραιάς για όλους» και συγγραφέας Νίκος Μπελαβίλας, με το βιβλίο του «Ιστορία της Πόλης του Πειραιά,19ος και 20ος αιώνας» επιχειρεί μέσα από 10 κεφάλαια, μεταξύ άλλων να ερμηνεύσει γιατί οι Πειραιώτες διατηρούν μια εξαιρετικά ισχυρή ταυτότητα και αισθάνονται αυτάρκεις στην πόλη τους.

Από την περίοδο μετά τον Μεσαίωνα μέχρι το 1834, την κομβική προσφυγική πλημμυρίδα του ΄22 αλλά και την πολεοδομική ανάπτυξη, την βιοτεχνία και το μεγαλμπελαβίλας 2ύτερο λιμάνι της Μεσογείου του Πειραιά, που ταύτισε το πεπρωμένο της πόλης με την θάλασσα, το ταξίδι είναι μεγάλο και ιδιαίτερο.

«…Η πόλη μέσα στους δυο αιώνες της ιστορίας της, απλώθηκε σε όλο το μήκος της ακτής από το Φάληρο ως το Πέραμα, και ως τις παρυφές του Αιγάλεω, με μισό εκατομμύριο κατοίκους και μια ταυτότητα ιδιαίτερη. Η ζωή και η εξέλιξη της είναι και θα είναι δεμένη διαχρονικά με το λιμάνι της. Από τις πλούσιες συνοικίες των αστών του 19ου αιώνα ως τις ταλαιπωρημένες από την φτώχεια και τη βιομηχανική ρύπανση γειτονιές των κάθε λογής προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ως σήμερα, ο Πειραιάς είναι συγκροτημένος ως μια ενιαία πόλη, παρά τις συγκλονιστικές ταξικές αντιθέσεις που χωρίζουν την κοινωνία της».

Ένα ερευνητικό και συγγραφικό ταξίδι 600 σελίδων που διήρκεσε 33 χρόνια από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» και επιχειρεί να μιλήσει για όλον αυτό τον Πειραιά.

«Για την πόλη-λιμάνι που ξεκίνησε να κτίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα επάνω σε έρημα αρχαία ερείπια, ωρίμασε, έφτασε στην ακμή της και παράκμασε οδεύοντας προς το τέλος του 20ού αιώνα. Τα επόμενα χρόνια θα δείξουν αν εξακολουθεί να παρακμάζει ή αν περνάει σε φάση ανάκαμψης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *