Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξεκινήστε με αισιοδοξία τη Νέα Χρονιά

 

καπάτουΓράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν εύκολα για κανέναν κι ίσως οι περισσότεροι νιώθουμε ότι δεν έχουμε πολλούς λόγους για να αισθανόμαστε αισιόδοξοι ούτε για την επόμενη χρονιά. Είναι όμως σημαντικό να προσπαθήσουμε να την υποδεχτούμε με χαμόγελο.

Συνεχιζόμενη πανδημία, κλιματική αλλαγή, σκάνδαλα με κακοποίηση παιδιών, γυναικοκτονίες και πόσα ακόμα δυσάρεστα, μάρτυρες των οποίων γινόμαστε καθημερινά μέσα από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο…

Κι όμως, ενώ φυσικά δεν μπορούμε ούτε και πρέπει να κλείσουμε τα μάτια σε όσα άσχημα συμβαίνουν είτε πιο κοντά είτε πιο μακριά μας, στον κόσμο υπάρχει ακόμα ομορφιά και λόγοι για να μη χάνουμε την αισιοδοξία μας.

Για αρχή, μέσα σε όλα τα άσχημα είδαμε και αρκετές αχτίδες φωτός όπως την ανακάλυψη εμβολίων και θεραπειών κατά του COVID-19, το κίνημα του MeToo γιγαντώθηκε στη χώρα μας, κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά ανηλίκων και γυναικών οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη έστω και πιο αργά απ’ όσο θα έπρεπε, η βία κατά των γυναικών καθιερώθηκε ως έγκλημα μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, τουλάχιστον 77 χώρες -ανάμεσά τους και η δική μας- δεσμεύτηκαν στη μείωση ή και την απαγόρευση πλαστικού, κλπ

Η αξία της αισιοδοξίας έχει μελετηθεί και αναδειχθεί και από την επιστήμη. Δεν είναι καθόλου λίγες οι σχετικές μελέτες που δείχνουν ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας επηρεάζοντας σχεδόν κάθε τομέα της. Έτσι, έχει φανεί ότι συμβάλλει σε χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, αυξημένο προσδόκιμο ζωής, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία κ.ά. Για παράδειγμα, μια 8ετής μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έχει δείξει ότι οι γυναίκες που έχουν πιο αισιόδοξη στάση ζωής είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο ή καρδιαγγειακές νόσους.

Το ότι κάποιος είναι αισιόδοξος, δε σημαίνει ότι δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας ούτε ότι μειώνει τη σοβαρότητα των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Σημαίνει όμως ότι αναζητά τρόπους να μη βλέπει μόνο τα όσα κακώς συμβαίνουν αλλά και τα καλώς καμωμένα. Σημαίνει επίσης, ότι βλέπει τα αρνητικά όμως ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες προσπαθεί να πάρει μαθήματα που θα αξιοποιήσει στο μέλλον χωρίς να το βάζει κάτω.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι ευγνώμονες και απολαμβάνουν τα καλά που συμβαίνουν ενώ προσπαθούν να μετριάσουν τη «ζημιά» που προκαλείται από τις κακές συγκυρίες και να πάνε παρακάτω κουβαλώντας μεγαλύτερη εμπειρία και σοφία. Με λίγα λόγια, η αισιοδοξία ενισχύει την ψυχική μας ανθεκτικότητα, την ευελιξία δηλαδή με την οποία προσαρμοζόμαστε σε όσα φέρνει η ζωή.

Κάποιοι μπορεί να γεννιούνται αισιόδοξοι καθώς από μελέτες φαίνεται ότι η στάση μας απέναντι στη ζωή συνδέεται με το γονίδιο OXTR, ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να έχουμε πράγματι θετική σκέψη. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το περιβάλλουν .Έτσι λοιπόν όλοι συμφωνούν ότι μπορούμε όντως να μάθουμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Μερικοί τρόποι για να γίνετε αισιόδοξοι:

  • Βάλτε εφικτούς στόχους. Όταν έχουμε στο μυαλό μας κάτι που επιθυμούμε να καταφέρουμε και αυτό δε μας φαίνεται βουνό, έχουμε κίνητρο να προσπαθούμε και να μη χάνουμε το κουράγιο μας. Μην έχετε λοιπόν υπερβολικές προσδοκίες και προσπαθήστε να καταλάβετε τι θα μπορούσατε να κάνετε με έστω λίγη παραπάνω προσπάθεια.
  • Ξεκινήστε τον διαλογισμό ή και το Mindfulness (δηλαδή το να είμαστε ουσιαστικά «παρόντες» σε κάθε στιγμή). Σε πολλούς ίσως φαίνεται «δήθεν» ή χωρίς νόημα, όμως αυτές οι τεχνικές έχει αποδειχτεί ότι όντως μας βοηθάνε να διατηρούμε την ηρεμία μας και τη διαύγειά μας και να ερχόμαστε σε επαφή με ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Η έρευνα έχει δείξει ότι η θετική διάθεση συνδέεται με δραστηριότητα στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μας ενώ η αρνητική διάθεση με τη δεξιά. Σχετικά πειράματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που βάζουν το Mindfulness στη ζωή τους κατάφεραν να αλλάξουν την προδιάθεση που είχαν να επεξεργάζονται όσα τους συμβαίνουν με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους και να ενεργοποιήσουν περισσότερο την αριστερή!
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Δώστε περισσότερη σημασία στη διατροφή σας, βάλτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας, βρείτε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει. Η διαφορά που θα δείτε πάνω σας, θα σας βοηθήσει να δείτε διαφορετικά και γύρω σας.
  • Προσπαθήστε κάθε μέρα να βρίσκετε τουλάχιστον ένα πράγμα για το οποίο αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Έτσι δε θα χάσετε τον προσανατολισμό σας και από τα θετικά της ζωής. Μπορείτε να κρατάτε και ένα ημερολόγιο με όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε έτσι και να ανατρέχετε στα δύσκολα ή όποτε έχετε διάθεση για απολογισμούς όπως π.χ. στο τέλος του χρόνου.
  • Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Ακόμα κι αν κάτι δε δουλεύει όπως το ονειρευόσασταν, το να εγκαταλείψετε τον αγώνα αμαχητί, μπορεί να σας οδηγήσει να χάσετε την αυτοεκτίμησή σας κι αυτό με τη σειρά του να σας στερήσει την αισιοδοξία σας. Προσπαθήστε ακόμα και αν δεν πετύχει. Σίγουρα κι αυτό κάτι θα έχει να σας δώσει παραπάνω.
  • Συνδεθείτε με τους άλλους. Είτε επιλέξετε να έρθετε πιο κοντά με τους δικούς σας ανθρώπους (π.χ. να πάτε μια εκδρομή ή απλά να τους πείτε μια ωραία κουβέντα) είτε με νέους ανθρώπους (ξεκινώντας ένα νέο χόμπι ή συμμετέχοντας σε μία εθελοντική δράση), η ουσιαστική συναναστροφή με τους ανθρώπους που έχει σκοπό να κάνει και αυτούς και εσάς να νιώσετε καλύτερα, θα σας δείξει τη φωτεινή πλευρά της κάθε μέρας.
  • Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Όταν όλα πάνε στραβά, προσπαθήστε να δείτε και την πιθανή καλή πλευρά. Π.χ. χάλασε το αμάξι; Σκεφτείτε ότι είναι ευκαιρία να περπατήσετε. Βρέχει και δεν μπορείτε να βγείτε; Ευκαιρία να κάνετε μια βιντεοκλήση με τους φίλους σας που ζουν μακριά κ.ο.κ.
  • Κάντε παρέα με αισιόδοξους ανθρώπους. Έχει αποδειχτεί και επιστημονικά ότι τα συναισθήματα και η διάθεση των γύρω μας επηρεάζουν κι εμάς. Είναι δηλαδή με κάποιον τρόπο όντως μεταδοτικά! Γι’ αυτό αποφύγετε τους «γκρινιάρηδες» και προσπαθήστε να έχετε κοντά σας πιο θετικούς ανθρώπους που θα σας «κολλήσουν» λίγη από την αύρα τους!
  • Κλείστε την τηλεόραση! Και κρατήστε μία απόσταση και από τα social media. Καθώς η έκθεσή μας σε αυτά μπορεί να μας φορτίσει ιδιαίτερα μια και υπάρχει συνήθως μια «λαγνεία» γύρω από ειδήσεις που αφορούν σε φυσικές καταστροφές, εγκλήματα και άλλα θέματα παρόμοιας φύσης. Όσο λιγότερο εκτίθεστε σε αυτά τόσο λιγότερο άγχος θα μπορούν να σας δημιουργήσουν.
  • Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα, όπως και κανείς μας εξάλλου. Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε ωστόσο είναι οι αντιδράσεις σας σε κάτι που έχει ήδη συμβεί, το τι δηλαδή θα κάνετε από δω και πέρα…
  • Δουλέψτε την αυτοεκτίμησή σας. Μην αποδίδετε ό,τι άσχημο συμβαίνει στην «ανικανότητα» ή την «ατυχία» που θεωρείτε ότι σας διακρίνουν.

Σκεφτείτε όλους τους πιθανούς παράγοντες που πιθανόν συνεισέφεραν στο όποιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα και δείτε τι από αυτά μπορείτε να διορθώσετε και πως χωρίς να μεμψιμοιρείτε ή να αποδέχεστε ότι τα πάντα στη ζωή σας θα πηγαίνουν στραβά επειδή δεν είστε αρκετά καλοί ή αρκετά τυχεροί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *