Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οικολογικό έγκλημα οι ‘’οικιστικές πυκνώσεις’’

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΣτις 15-9-21 δημοσιεύτηκε άρθρο του επίτιμου προέδρου του ΣτΕ Σ.Ρίζου με τίτλο: ‘’Το κράτος και το δάσος’’, που περιγράφει το οικολογικό φρικιαστικό έγκλημα του Ν.4685/20 (ΦΕΚ Α΄92/7-5-20) και καταγγέλλει τους αυτουργούς του. Στις 23/7/21 ο τίτλος σε ιστοσελίδα ήταν: ‘’Ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις αυθαιρέτων εντός δασών’’. Ακολουθούσε το κείμενο μιας αποφάσεως του Υπ. Περιβάλλοντος που εξειδικεύει το πλαίσιο υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων εντός δασών. Έχει δημιουργηθεί στο ΦΕΚ μια ημέρα πριν. Η ειρωνεία της τύχης(;) ήταν ότι: ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ περίπου άρχιζαν οι μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα μας. Συνολική απώλεια: 1.275.660 στρέμματα. Στην Αττική: 186.290 στρ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπάντεχη; Με βάση τα νομοθετικά δεδομένα σε συνδυασμό με τον διατιθέμενο διοικητικό μηχανισμό, θα έπρεπε το ‘’εάν’’ να θεωρείται βέβαιο και να είναι αβέβαιο το ‘’πότε’’ και το ‘’πόσο’’. Ο Υπ. Περιβάλλοντος προσποιείται ότι αγνοεί και την επιστήμη της δασολογίας και τη βασική αρχή της νομολογίας ότι οικοδομείν και δάσος είναι ασύμβατες έννοιες. Επιχειρήσεις ‘’νομιμοποίησης’’ αυθαίρετων κτισμάτων εντός των δασών, υπό τον τίτλο ‘’οικιστικές πυκνώσεις’’ (ν.4389/2016 και ν.4462/2017) με Υπουργούς Σκουρλέτη και Σταθάκη αντίστοιχα. Με την απόφαση 685/2019 του ΣτΕ θεωρούνται αντισυνταγματικές διότι ‘’νομιμοποιούν’’ συστάδες αυθαιρέτων εντός δασών. Ο ν.4685/20 έχει την υπογραφή του Υπουργού Χατζηδάκη.

Ο Αντιπρόεδρος ΣτΕ Δεκλερής γράφει: ‘’Η Διοίκηση πάσχει από την παντοδυναμία πελατειακού συστήματος διακομματικού και διαχρονικού χαρακτήρος, το οποίο απεχθάνεται την τάξη, διότι τρέφεται και ενδυναμώνεται από την αταξία’’. Ο Υπουργός θα πρέπει να εξηγήσει γιατί καταθέτει προς ψήφιση αντισυνταγματικούς νόμους. Μήπως για να επιβραβεύει την ατιμωρησία των εμπρηστών ως εκλογική πελατεία; Η τραγωδία είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας δημοσιογράφος να θέσει ερώτημα στον πρωθυπουργό (στη ΔΕΘ) για το ανοσιούργημα του Υπουργού περιβάλλοντος.

Ευελπιστώ να παρέμβει η αρμοδία για το περιβάλλον Εισαγγελεύς ΑΠ και να ασκήσει διώξεις για παράβαση καθήκοντος. Προτείνω στην ΠτΔ να παρέμβει για να κατέβει η ως άνω κατάπτυστη πλατφόρμα που θα σημάνει την ολοκληρωτική καταστροφή των δασών.

Γεώργιος Τρανταλίδης, Δικηγόρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *