Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι επιπτώσεις στην επόμενη μέρα του εγκλεισμού

Του ψυχολόγου Δημήτρη Ι. Πετρούνια

πετρούνιαςΗ διάρκεια του εγκλεισμού έχει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της επόμενης μέρας και καθορίζει κατά ένα σημαντικό βαθμό το χρόνο επανένταξής μας στους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει. Θεωρητικά μιλώντας με το πέρας του εγκλεισμού θεωρώ πως θα παρατηρηθούν συμπεριφορές «δύο ταχυτήτων». Στην πρώτη περίπτωση ενδεχομένως να συναντήσουμε εσωστρέφεια λόγω φοβίας κι ανασφάλειας οπότε θα παρατηρηθεί σταδιακή ενσωμάτωση. Στην δεύτερη περίπτωση η άρση του εγκλεισμού για αρκετούς θα πυροδοτήσει την ανάγκη τάχιστης επανένταξης χωρίς όρια στην καθημερινότητα προ πανδημίας. Σε αυτό το σημείο συνήθως κάνει εμφάνιση η υπερβολή και η αλόγιστη συμπεριφορά. Πιστεύω το κράτος να μεριμνήσει γιατί διαφορετικά ενδέχεται να θρηνήσουμε θύματα από άλλα αίτια όπως για παράδειγμα τα τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας και της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

 

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας

Το διάστημα που διανύουμε παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας ως συνέπειας και του εγκλεισμού. Γυναίκες (συνήθως) που βρίσκονται σε βίαιες σχέσεις έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι και εκτίθενται στους θύτες τους μακριά από οικογένεια και φίλους. Σε αυτή την περίπτωση η παράταση της συγκατοίκησης απαγορεύεται και το άτομο που δέχεται τη βία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διστάσει να καταγγείλει το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της τηλεφωνικής γραμμής 15900 και του e-mail: sos15900@isotita.gr σε περίπτωση που η παρουσία του θύτη εμποδίζει την κλήση. Σκοπός είναι να «σπάσει η σιωπή» σχετικά με την βία και να αποκτήσουν φωνή τα ίδια τα θύματα.

 

Το Πάσχα για τα μικρά παιδιά

Αρκετοί από μας αναμέναμε τις μέρες του Πάσχα για να βρεθούμε με τους συγγενείς μας στο χωριό και να ακολουθήσουμε ό,τι προστάζει η παράδοση. Παρόλα αυτά πρέπει να μείνουμε σπίτι για το καλό των δικών μας και των οικείων μας. Και θα το κάνουμε. Για να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτή την κατάσταση. Το περιβάλλον παρόλα αυτά μέσα στο σπίτι πρέπει να εναρμονίζεται στο κλίμα των ημερών. Ας ακολουθήσουμε για το καλό το δικό μας αλλά και των παιδιών ακριβώς τις ίδιες τελετουργίες όπως το πασχαλινό στόλισμα, την παρασκευή γλυκών, το βάψιμο αυγών κ.α. μαζί με τα παιδιά μας. Αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό αλλά δεν σημαίνει πως θα υπολείπεται σε τίποτα από την «μαγεία» των προηγουμένων. Το Πάσχα άλλωστε δεν είναι απλά γιορτή,είναι συναίσθημα, οπότε τώρα όσο ποτέ θα έχουμε ο ένας τον άλλο στο σπίτι για μοναδικές οικογενειακές στιγμές.

 

Η περιορισμένη κίνηση οχημάτων στους δρόμους εξαιτίας του εγκλεισμού εξυπηρετεί ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων.

Η οδηγική συμπεριφορά αποτελεί τον κυριότερο λόγο των τροχαίων ατυχημάτων. Η θέση μας επιβάλεται να είναι χρήσιμη κι όχι ευχάριστη οπότε δεν είναι ντροπή να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε επαρκή οδηγική παιδεία. Η έσχατη θλίψη θα είναι να προκαλέσουμε ατύχημα εξαιτίας αυτής της ντροπής. Κρίνεται αναγκαίο να αναλογιστούμε ότι τα πιο πολύτιμά μας αγαθά, η ζωή κι η ακεραιότητά μας, κινδυνεύουν να χαθούν χωρίς προειδοποίηση μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου αν δε δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό κατά την οδήγησή μας.

Το άγχος και η πίεση εξαιτίας του εγκλεισμού δημιουργούν σε αρκετούς κάκιστη συμπεριφορά απέναντι σε εργαζομένους

Ο εγκλεισμός οξύνει την ευερεθιστότητα όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει σε καμία περίπτωση ελαφρυντικό, κυρίως απέναντι σε άτομα που διακυβεύουν τηυ υγεία τους για να μας εξυπηρετήσουν. Προφανώς οι περισσότεροι εξ αυτών δεν επιθυμούν να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες και να «φλερτάρουν» καθημερινά με το ενδεχόμενο να νοσήσουν. Ας καλλιεργήσουμε αυτές τις μέρες την ενσυναίσθηση κι ας έρθουμε για λίγο στη θέση τους. Η ευγένεια άλλωστε αποτελεί μια παγκόσμια μορφή σεβασμού,ας φερθούμε όπως επιθυμούμε να μας φέρονται..

 

Κορύφωση του άγχους στους μαθητές που θα δώσουν Πανελλήνιες

Η κατάσταση την οποία βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη  σε όλα τα επίπεδα. Αν και το υπουργείο Παιδείας έχει λειτουργήσει άψογα στη διαχείριση αυτής της κρίσης η ανασφάλεια στους μαθητές είναι διάχυτη. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν χαωθεί ως προς τον προγραμματισμό τους. Καλό θα ήταν να θέσουν χρονικά ορόσημα και να προγραμματίσουν τις επαναλήψεις τους σαν να έδιναν πανελλήνιες την προκαθορισμένη ημερομηνία προ πανδημίας. Κατά αυτό τον τρόπο θα ανακτήσουν τον έλεγχο και θα ενισχυθούν ψυχολογικά. Ο μη προγραμματισμός αυτή την περίοδο θα δημιουργήσει συνθήκες χάους οπότε το χρονικά στοχοθετημένο πρόγραμμα είναι η λύση.

 

Αύξηση βάρους εξαιτίας άγχους και καραντίνας

Σε καταστάσεις έντονου στρες, όπως συμβαίνει την περίοδο που διανύουμε, παρουσιάζεται το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας. Εκτός αυτού ο εγκλεισμός επιτρέπει τις συχνές βόλτες προς το ψυγείο με αποτέλεσμα την κατανάλωση πολλών θερμίδων χωρίς καύσεις. Για να αποφύγουμε τα περιττά κιλά και να για μην επιβαρυνθούμε μετέπειτα ψυχολογικά φροντίζουμε κάθε τρεις ώρες να λαμβάνουμε ένα υγιεινό σνακ και ορίζουμε πάντα τις ίδειες ώρες ετοιμασίας των κυρίων γευμάτων. Επίσης κατά αυτό τον τρόπο προσέχουμε το σώμα μας και παραμένουμε θελκτικοί στο σπίτι με τη/το συντροφό μας.

 

Μείωση της ερωτικής επιθυμίας

Το άγχος και η ανασφάλεια ποτέ δεν λειτούργησαν θετικά στην ερωτική επιθυμία όμως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μάθαμε να ζούμε και να λειτουργούμε ικανοποιητικά κι υπό αυτό το καθεστώς. Ένας βασικός λόγος μείωσης των ερωτικών συνερεύσεων αυτή την περίοδο είναι η έλλειψη φροντιστικότητας και καθημερινής περιποίησης που έχει ως αποτέλεσμα την αποδόμηση του/της συντρόφου. Ας ακολουθήσουμε τη ρουτίνα που είχαμε προ εγκλεισμού όσο αφορά την περιποίηση της εξωτερικής εμφάνισης και της σωματικής υγιεινής μας. Θα νιώσουμε ανανεωμένοι και θα βρούμε έτσι και τη διάθεση να φλερτάρουμε τον/τη σύντροφό μας και να τον/την διεκδικούμε συνεχώς. Κανείς δεν είναι άλλωστε δεδομένος,δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *