Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Στις 24 Αυγούστου γιορτάζουμε τη μνήμη του πατέρα Κοσμά του Αιτωλού ή του Πατροκοσμά όπως τον γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Ο πατήρ Κοσμάς γεννήθηκε το 1714 στο Μέγα Δένδρον της Αιτωλίας και υπέστη μαρτυρικό τέλος στις 24 Αυγούστου του 1779. Το τι πραγματικά ήταν το γνωρίζουμε όλοι και η φήμη του όσο ζούσε ήταν τόσο μεγάλη που συνέρεαν κατά χιλιάδες οι πιστοί για να τον ακούσουν. Για τον λόγο αυτό σχεδόν όλες οι ομιλίες και οι διδαχές του γινόντουσαν στην ύπαιθρο, τις παρακολουθούσαν μάλιστα όχι μόνο Έλληνες αλλά και Τούρκοι. Ήταν ένας λαμπρός κληρικός, ένας υπέροχος ρήτορας και ένας φλογερός πατριώτης που δεν έπαυε κάθε στιγμή να μπαίνει μπροστά στο ποίμνιό του και να το ξεσηκώνει. Σήκωνε, στα μαύρα εκείνα χρόνια της σκλαβιάς, ένα δικό του μεγάλο και ξεχωριστό σταυρό, κάτω από τον οποίο έβαζε όλους τους Έλληνες.

Στην ουσία ήταν ένας προάγγελος της επανάστασης του 21, ένας άνθρωπος που με την πίστη και την τόλμη κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση του Μωαμεθανισμού και τον εξισλαμισμό των Ελλήνων. Ποτέ δεν στάθηκε υπέρ του ένοπλου αγώνα και απεχθανόταν τα όπλα. Πίστευε ότι ο Θεός στεκόταν πάντα δίπλα στους υπόδουλους Έλληνες και τους προστάτευε. Ο Θεός δεν θέλει όπλα, έλεγε, αν είναι να σε προστατέψει το κάνει γιατί σε αγαπά και σε θέλει κοντά του.

Δεν σταματούσε καθημερινά να γυρνά από τόπο σε  τόπο και να κηρύττει. Καταδίκαζε την πολυτελή διαβίωση και τον άδικο πλουτισμό και αυτό του στοίχισε την απαγόρευση εισόδου σε πολλές πόλεις. Είχε πάρα πολλούς φίλους, απόκτησε όμως και αρκετούς εχθρούς. Τον εχθρευόντουσαν, για παράδειγμα, οι Εβραίοι που έβλεπαν να τους κατακρίνει για τον πλουτισμό τους και την εκμετάλλευση του εργατόκοσμου. Πρώτος ο Πατήρ Κοσμάς πολέμησε την εργασία της Κυριακής και προέτρεπε τους πιστούς να προσέρχονται στις Εκκλησίες και να προσεύχονται. Είχε το χάρισμα να προλέγει το μέλλον και οι προφητείες του ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρες και αναφέρονται συχνά.

Μετά τον θάνατό του ο κόσμος, που τον πίστευε και τον ακολουθούσε, τον λάτρεψε σαν Άγιο και έχτιζε Εκκλησίες στο όνομά του. Ένας από τους φίλους και οπαδούς του Πατροκοσμά ήταν και ο περιβόητος Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, το λαμπρό μέλλον και τον άδοξο θάνατο του οποίου είχε προείπει. Λέγεται μάλιστα πως κάποτε ο Αλή Πασάς τον είχε ρωτήσει αν θα πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη και ότι ο Κοσμάς του είχε δώσει μια απάντηση που μόνο αργότερα καταλάβανε την σημασία της. Του είχε πει δηλαδή «Ναι, θα πας, αλλά με κόκκινα γένια». Και όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αλή Πασάς αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του στάλθηκε, με τα γένια γεμάτα αίματα, στον Σουλτάνο στην Πόλη.

Όπως ήταν φυσικό δεν μπορούσε ένας, τόσο φλογερός πατριώτης, ένας τόσο δυνατός κληρικός, ένας ακαταπόνητος πολέμιος του κακού, του πλουτισμού, της ακολασίας, να μην διωχθεί από όλους όσοι είχαν συμφέροντα, με πρώτους τους Εβραίους, με χρήματα των οποίων στήθηκαν πολλές κατηγορίες, με αποτέλεσμα το μαρτυρικό θάνατό του και την ρίψη ιερού σώματός του σε ποτάμι της Ηπείρου.

Ο λαός, όπως είπαμε, τον τιμούσε ως Άγιο, ακόμα και όταν βρισκόταν στη ζωή, η επίσημη όμως Πολιτεία, το κράτος και το Πατριαρχείο μόλις πριν από λίγα χρόνια τον κατέταξαν επίσημα στους Αγίους της Εκκλησίας μας. Στις 24 Αυγούστου που τον γιορτάζουμε ας πάμε και ας ανάψουμε ένα κεράκι ζητώντας την ευλογία του. Ήταν τόσο άξιος, τόσο καλός και τόσο Άγιος! Μην το ξεχνάμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *