Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο λαμπερός Δεκέμβριος είναι μαζί μας

παπαδοπούλουΗ ονομασία του από την λατινική λέξη decem -10ος μήνας των Ρωμαίων. Ο τελευταίος μήνας του αρχαίου Ημερολογίου, εκτός του Αττικού. Ο μήνας με τις μικρότερες ημέρες και τις μεγάλες νύκτες. Το πέρασμα στον χειμώνα, αλλά και στην σταδιακή άνοδο του ευεργέτη ήλιου. Οι αρχαίες αγροτικές κοινωνίες δεμένες άρρηκτα με τους κύκλους του Χρόνου εόρταζαν με διαφόρους συμβολικούς τρόπους την επερχόμενη αναγέννηση της Φύσης. Συμπίπτει με τον αρχαίο αττικό μήνα Ποσειδεώνα αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας, λόγω των πολλών τρικυμιών της εποχής.

Μέσα του 4ου μ.Χ. αιώνα καθιερώθηκε ο εορτασμός της Γέννησης του Χριστού την 25η του μήνα, περίοδο που οι ρωμαίοι και άλλοι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν τα Σατουρνάλια, τον Μίθρα κλπ. Μήνας γεμάτος γιορτές, γεμάτος ευχές και ελπίδες.

Κορυφαία η εορτή των Αγίων Χριστουγέννων και το Δωδεκαήμερο με τα όμορφα, πολλά έθιμα. Μήνας οικογενειακής συγκέντρωσης – θαλπωρής. Μήνας περισυλλογής και απολογισμού. Μήνας περισσότερης αγάπης, αλληλεγγύης, περίσσιας κατανάλωσης (όχι μόνο υλικών αγαθών), φροντίδας για τους μόνους συνανθρώπους μας, τους άστεγους, τους άνεργους, τα παιδιά που δεν θα χαμογελάσουν από τα εγκληματικά λάθη άλλων, αυτούς που ξαφνικά βρέθηκαν να μην έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι γι’ αυτό.

Καλό μας μήνα. Ευλογημένα Χριστούγεννα να έχουμε όλοι και ο Θεός κοντά μας.

Αρχοντία Παπαδοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *