Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου.

1Η 21η Μαρτίου εκτός από παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, εκτός από την εξαιρετική ιδιότητα της ισημερίας που έχει, δηλαδή όσο διαρκεί η νύχτα διαρκεί και η μέρα, είναι και παγκόσμια ημέρα της ποίησης, του ύψιστου αυτού δημιουργήματος του ανθρώπου. Δεν θα αναφερθώ στη ισημερία ούτε στο ρατσισμό, εξάλλου όλοι γνωρίζουμε κάτι για αυτά, όμως η ποίηση είναι άλλο πράγμα, πιο μεγάλο, περισσότερο σοβαρό, πλέον ανθρώπινο και ουσιαστικό.

Η ποίηση είναι το άρωμα των αισθήσεων, η αναπνοή του πνεύματος, η ψυχή των πάντων. Μέσα από αυτήν τα βλέπεις όλα, το καλό, το κακό, το όμορφο και το άσχημο, το ορατό και το αόρατο. Κάθε τι γίνεται μια ζωντανή πραγματικότητα μέσα από την ποίηση, όσο αλληγορική και αν είναι. Γνωρίζουμε ανθρώπους που όσο ζούσαν ήταν μεγάλοι επιστήμονες, στη φυσική, την αστρονομία, την ιατρική και όμως διατηρήθηκε η μνήμη τους μέσα στους αιώνες μόνο και μόνο γιατί μπόρεσαν και έγραψαν κάποια ποιήματα. Η Ελλάδα ευτυχώς είναι μια χώρα που ο καθένας μπορεί να γράψει ποιήματα, που καθένας έχει λατρέψει την ποίηση και μέσα από αυτή την ίδια τη ζωή.

Δεν υπάρχει ούτε ένας, που να μην ασχολήθηκε κάποια στιγμή της ζωής του με την υπέρτατη θεία αυτή πνευματική αναπτέρωση. Κάποιος μάλιστα έλεγε παλαιότερα ότι όλα τα Νόμπελ λογοτεχνίας πρέπει να δίνονται σε Έλληνες γιατί είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε να προσευχόμαστε στο όνομα της ποίησης και να δημιουργούμε Ελύτες, Ρίτσους, Τυρταίους, Καβάφηδες και Καββαδίες. Ω Ελλάδα! Πατρίδα της Ποίησης! Εσύ μόνο έκανες το κάθε τι στίχο και το τραγούδησες. Ακόμα και τα παθήματα γίνανε παιάνες από τα παιδιά σου.

Αλλά ας αποτίσουμε φόρο τιμής, ας αναφέρουμε και ένα δείγμα γραφής μιας Πειραιώτισσας Ποιήτριας που τιμήθηκε για την πολυετή προσφορά της. Είναι η μεγάλη μας ποιήτρια, αείμνηστη πλέον, Γεωργία Κοτζιά, ποίημα της οποίας για την Ενωμένη Ευρώπη είναι χαραγμένο σε χαλκό και αναρτημένο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία της εισόδου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981. Αξίζει να αναφέρουμε τους τελευταίους στίχους του για να δούμε το μέγεθος της ψυχής όχι μόνο της ποιήτριας, αλλά και κάθε Έλληνα γιατί, μην το ξεχνάμε ποτέ, είμαστε ο μόνος λαός παγκόσμια που έχουμε παιδεία και ποίηση με την αληθινή τους έννοια. «Μία χαρά παγκόσμια / μια νέα Αμφικτυονία / να σ’ αξιώσει να γενείς / στης γης την κοινωνία. / Ένα λεπτό σιγήσετε / στη μνήμη των θυμάτων / τόσων πολέμων πούκαναν / οι έμποροι θανάτων».

Θα γράψω όμως και λίγους ευαίσθητους στίχους από ένα άλλο ποίημά της Κοτζιά, που είναι αφιερωμένο στους Αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων. Στους αθλητές δηλαδή που εκτός από την θέληση για μια πετυχημένη αθλητική διάκριση έχουν μέσα τους και την θέληση για τη ζωή, για την προσφορά στους ανθρώπους. «Σ΄ εσάς τους αθλητές τους πρέσβεις / της ψυχικής δύναμης και της θέλησης της Οικουμένης. / Σ’ εσάς που κρύβετε μεσ’ στην ψυχή σας / τη φλόγα της ζωής και της ελπίδας / Σ΄ εσάς που διδάξατε το αληθινό νόημα της ζωής / με τον παλμό της ψυχικής σας ρώμης..».

Πολύ μεγάλη η μέρα της 21ης Μαρτίου, μεγάλη και η τιμή για όλους εμάς τους Έλληνες που γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της ποίησης. Ο Πειραιάς μας εκτός από την Κοτζιά έχει βγάλει από τα σπλάχνα του πολλούς μεγάλους ποιητές όπως: Στέλιο Γεράνη, Νικηφόρο Βρεττάκο, Λάμπρο Πορφύρα, Δημήτρη Πιστικό, Πότη Κατράκη, Ζήση Βαφειάδη, Κώστα Θεοφάνους, Διονύση Κουλεντιανό, Παναγιώτη Τσουτάκο, Αντώνη Ζαρίφη, Νατάσσα Θάνου, Δημήτρη Μπούτο, Αντώνη Χατζηγιάννη – Σκούμπελο, Νίκη Σκουτέρη, Λευτέρη Καραμπότη, Σοφία Μαρκοζάνη, Γιώργο Σιαφλά, Λευτέρη Μαρματσούρη, Γιώργο Βογιατζή, Θανάση Τσαρούχα, Αντώνη Μικέλη, Γιάννη Λυμπέρη, Μανώλη Λαουτάρη, Αλεξάνδρα Θεοδωρικάκου, Βαγγέλη Μπαλούτσο, Άρη Γαβριηλίδη, Σπύρο Ραδίτσα, Μιχάλη και Ηλία Κάσση, Νίκη Κατσικάδη, π. Ιγνάτιο Παπασπηλιόπουλο, Ακριβή Παπαδοπούλου – Κάραλη, Μαντώ και Έλενα Κατσουλού, Λίτσα Καβάκου – Στρατηγού, Μαίρη Μπριλή κ.α. Εύγε και τιμή σε όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *