Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανεπιστήμιο Πειραιά.Οι επιπτώσεις της Πανδημίας στην επιχειρηματικότητα ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ3Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας παρουσιάστηκε η μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με θέμα “Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στην επιχειρηματική συνέχεια και ανθεκτικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας».

Στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά και επιστημονικά υπεύθυνο τον Καθηγητή Γρ. Χονδροκούκη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Παν. Πειραιώς, επιβεβαιώνεται ότι μία από τις διαστάσεις της ψηφιακής ετοιμότητας των επιχειρήσεων σχετίζεται με τις ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει το προσωπικό τους και το βαθμό στον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ2οποίο τις αξιοποιούν στην εργασία τους.

Την έρευνα παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής κ. Θωμάς Δασακλής.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι αναπτυξιακές στρατηγικές απαιτούν την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της πληροφορικής και ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που σχετίζονται με την εξέλιξη του του τζίρου που προήλθε από πωλήσεις αγαθών/υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων (54,05%) να εμφανίζει αύξηση του σχετικού τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ ένα μικρό ποσοστό (13,52%) να εμφανίζει μείωση.

Περισσότερες από τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις του δείγματος (77,9%) πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνέβαλε σημαντικά στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και περισσότεροι από τους μισούς (58,4%) το πιστεύουν πάρα πολύ ή απόλυτα.

Τέλος, εξετάστηκαν στην έρευνα τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που παρουσίασαν εξαιρετικές επιδόσεις κατά την περίοδο της πανδημίας που αντιπροσωπεύουν το 9,4% του δείγματος και σε ποσοστό 92,8% δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έδειξαν ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας με τη χρήση των τεχνολογιών και της καινοτομίας αρκετά καλύτερα από τον μέσο όρο. Αυτά είναι τα θετικά αποτελέσματα της κρίσης που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και στο μέλλον.

Ο Καθηγητής Γρηγόρης Χονδροκούκης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης δήλωσε:

Σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, σε μια δύσκολη εποχή, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιεί ένα σχέδιο εδραίωσης του και στον ερευνητικό τομέα μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης νέων διεθνών συμφωνιών, την ανάπτυξη συνεργασιών για τη δημιουργία «μικτών» ερευνητικών δομών και υποδομών με τη συμμετοχή των ερευνητών του Πανεπιστημίου και την διάχυση της έρευνας και της γνώσης στην κοινωνία, μεταξύ άλλων…

Στην εκδήλωση παρέστησαν και έκαναν χαιρετισμούς: Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος της ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος των Επιμελητηρίων Ελλάδος κ.α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *