Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Πολύ παραδοσιακό το Λεωνίδιο

 

λεωνίδιοΑν ο δρόμος και η περιπλάνηση στην πανέμορφη Πελοπόννησο σας έχουν οδηγήσει ποτέ στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, τότε θα έχετε ερωτευτεί και σεις τη γραφική αυτή κωμόπολη της Αρκαδίας !

Εδώ απολαύσαμε υπέροχες βόλτες ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική. Θυμόμαστε την αγορά στο κέντρο της πόλης, τις νοσταλγικές αυλόπορτες των σπιτιών, αλλά και τα εντυπωσιακά αρχοντικά, που μερικές φορές έχουν τη μορφή πύργου με τοξωτά ανοίγματα, πολεμίστρες και ζεματίστρες.

Νοσταλγούμε το γλέντι στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία κάθε καλοκαίρι και τη θέα των τριών παλιών ανεμόμυλων που, μαζί με το φόντο των θεόρατων και επιβλητικών βράχων, ολοκληρώνουν μοναδικά τον καμβά της πόλης.

Από το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, έχουμε να θυμόμαστε και αξέχαστα φαγητά. Πόσα να πει κανείς για την αγαπημένη “τσακώνικη μελιτζάνα”, που είναι γλυκιά σα μέλι στις παραδοσιακές συνταγές; Ανάμεσα στα τοπικά μυστικά του Λεωνιδίου, και η παράδοσή του στην αποξήρανση των χόρτων, τα οποία οι ντόπιοι εδώ τα αφυδατώνουν από το χειμώνα για να τα διατηρήσουν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Το ξέρατε, μάλιστα, πως τα λένε «σανό», επειδή είναι στεγνά σαν το σανό που προορίζεται για τα ζώα; Κοκκινοράδικα, χτενάκια, μπρακαΐλες, ζοχοί, ριζικά, μπηλιόρες και πικροράδικα είναι μερικές από τις ποικιλίες αγριόχορτων που αφθονούν εδώ τον χειμώνα και οι κάτοικοι τα μαζεύουν για να τα πλύνουν καν να τα περάσουν με βελόνα σε κλωστή. Αφού κάνουν πολλές αρμαθιές, τα κρεμούν στον αέρα να στεγνώσουν και όταν πρόκειται να τα μαγειρέψουν, τα ρίχνουν σε νερό που βράζει για να γίνουν πάλι φρέσκα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *