Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Σπεύστε όλοι για την τρίτη δόση.Κυρίαρχη η Όμικρον σε 3-4 εβδομάδες

πλατανησιώτηςΑπό συνέντευξη του Νίκου Πλατανησιώτη

Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Πειραιά

Έκκληση σε όλο τον κόσμο να σπεύσει να κάνει την αναμνηστική δόση, ώστε να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις γιορτές, «γιατί η αναμνηστική λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα από τις προηγούμενες δόσεις και μέσα σε 2-3 ημέρες μάς δημιουργεί ένα τείχος ανοσίας με τα αντισώματα που παράγουμε», απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Πειραιά, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, εκτίμησε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα είναι κυρίαρχη και στη χώρα μας σε 3-4 εβδομάδες.

«Τα βασικά όπλα που έχουμε στον πόλεμο με την πανδημία είναι το εμβόλιο και η μάσκα. Όλοι να σπεύσουμε για την αναμνηστική δόση, η οποία μάς προστατεύει και από την Δέλτα, αλλά σε σημαντικό βαθμό και από την Όμικρον όπως δείχνουν οι τελευταίες μελέτες. Από την Όμικρον φαίνεται ότι μάς προστατεύει και από βαριά νόσηση και από τη νοσηλεία και από τον θάνατο», εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι εάν έχουν περάσει 5 μήνες από τη δεύτερη δόση, είμαστε θωρακισμένοι αλλά όχι τόσο όσο θα ήμασταν αν κάνουμε και την αναμνηστική η οποία φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από τις προηγούμενες 2 δόσεις, «τουλάχιστον στο ποσοστό των αντισωμάτων που θα δημιουργήσει, ώστε να είμαστε πολύ πιο ήσυχοι και άνετοι στο τι θα κάνουμε».

Ενόψει των οικογενειακών συγκεντρώσεων στις γιορτές, συνέστησε να κάνουμε ένα rapid test 48 ώρες πριν το τραπέζι, «για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς ώστε να κινδυνεύσουν κάποιοι ηλικιωμένοι – παππούδες και γιαγιάδες – ή συγγενείς με χρόνια προβλήματα υγείας από μια τυχόν λοίμωξη που δεν έχουμε καταλάβει.

Να μη ξεχνάμε ότι ένα ποσοστό από αυτούς που θα νοσήσουν θα είναι τελείως ασυμπτωματικοί, δηλαδή μπορεί να μην το καταλάβουν και καθόλου».

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι εμβολιασμένοι έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, άρα είναι πιο δύσκολο να το μεταδώσουν, όπως και οι εμβολιασμένοι μεταξύ τους είναι πιο δύσκολο να το μεταδώσουν. «Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Θα σας θυμίσω πως όταν μας ήρθε το πρώτο στέλεχος από την Κίνα λέγαμε ότι για να κολλήσεις θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 15 λεπτά μαζί του σε ένα κλειστό χώρο χωρίς μάσκες. Σήμερα δυστυχώς αρκούν μερικά δευτερόλεπτα, γιατί κάθε καινούργια μετάλλαξη που επικρατεί είναι πολύ πιο μεταδοτική από την προηγούμενη.

Σύμφωνα με τον κ. Πλατανησιώτη, η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται από τις έρευνες ότι είναι λίγο πιο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες νοσηλείες ή θανάτους. «Οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, είναι πάντα ποσοστό επί των κρουσμάτων. Αν έχουμε πολλά κρούσματα, τότε θα έχουμε περισσότερες νοσηλείες, περισσότερες διασωληνώσεις και δυστυχώς και περισσότερους θανάτους», τόνισε.

Εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να κολλήσει κάποιος και τη Δέλτα και την Όμικρον μαζί. Επισήμανε ότι σχεδόν τα μισά κρούσματα της Όμικρον που έχουν εντοπιστεί είναι από εγχώρια μετάδοση, άρα σημαίνει ότι διασπείρεται σιγά-σιγά και στον ελληνική πληθυσμό. «Έχουμε μια χρονική καθυστέρηση 15-20 ημερών σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά θεωρώ ότι τις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα είναι κυρίαρχη και την Ελλάδα. Ακριβώς όπως έγινε και με τη Δέλτα. Θέλει πολύ προσοχή», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, είπε ότι στην Όμικρον δεν είναι κυρίαρχα συμπτώματα η ανοσμία και η αγευσία, αλλά ξεκινάει με καταρροή, με ένα απλό συνάχι, πονοκέφαλο και πολύ υψηλό πυρετό. «Να μετράμε συνέχεια το οξυγόνο μας, δεν το καταλαβαίνουμε ότι μειώνεται και όταν το αντιληφθούμε μπορεί να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πολύ οδυνηρή και επίπονη η διαδικασία στο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *