Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 1986 – 2021… μια ιστορία σαν παραμύθι!

δρομείς υγείας 1 Η ιστορία ξεκινάει το 1986… Μια χρονιά γεμάτη από συνταρακτικά γεγονότα, μια χρονιά που άφησε το στίγμα της στην παγκόσμια ιστορία.

28 Ιανουαρίου 1986 Η ανθρωπότητα παγώνει βλέποντας σε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου challenger.

26 Φεβρουαρίου 1986 Δολοφονείται στο κέντρο της Στοκχόλμης ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλωφ Πάλμε.

26 Απριλίου 1δρομείς υγείας 2986 Το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία του κόσμου. Η έκρηξη στο Τσέρνομπιλ.

13 Σεπτεμβρίου 1986 6,2 ρίχτερ συγκλονίζουν την Καλαμάτα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και ερείπια.

Μέσα στο 1986 σημαντικοί Έλληνες φεύγουν από τη ζωή: Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Αμαλία Φλέμινγκ, Νίκος Εγγονόπουλος, Παντελής Πρεβελάκης, Μίμης Φωτόπουλος.

Αυτή τη χρονιά – το 1986 – άλλο ένα σημαντικό γεγονός που αφορά την δική μας οικογένεια των δρομέων, την κοινωνία του Πειραιά αλλά και το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα, συμβαίνει στις 5 Μαρτίου 1986, με την κατάθεση του καταστατικού στο πρωτοδικείο Πειραιά του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Πλέον η ίδρυδρομείς υγείας 3ση του ΣΔΥΠ, είναι γεγονός. Σκοποί του Συλλόγου, η διάδοση του λαϊκού μαζικού αθλητισμού, του τρεξίματος, του βαδίσματος και της κίνησης, η ένταξη νέων ανθρώπων που ήθελαν να γίνουν δρομείς, η διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, η ανάπτυξη του πνεύματος, η διάδοση της υγιούς αθλητικής άμιλλας, η διοργάνωση αγώνων, αλλά κυρίως η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δρομέων.

Πρώτος πρόεδδρομείς υγείας 4ρος της διοικούσας επιτροπής που θα διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ο αείμνηστος Φίλιππας Αρβανίτης.

Η ιστορία μας όμως, δεν ξεκινά από αυτή την ημερομηνία, έχει μια διαδρομή 7 με 8 χρόνια πριν. Τότε που το προπονητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά ήταν το φυτώριο των πρώτων δρομέων.

Όπως σε όλες τις επαναστάσεις – γιατί ο λαϊκός μαζικός αθλητισμός ήταν μια επανάσταση που εδραιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και γιγαντώθηκε στις μέρες μας – είχαν και τους πρωτεργάτες τους, έτσι και στη δική μας, υπήρξαν οι πρωτεργάτες που έβαλαν το λιθαράκι τους για να στηθεί αυτό το οικοδόμημα.

Οι περισσότεροι από εμάς, ενταχθήκαμε από νωρίς (1981 – 1982 ) στο δυναμικό του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθήνας, με τον οποίον συμμετείχαμε στους αγώνες που ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα διοργάνωναν. Η Πάτρα, τα Καλάβρυτα, ο Γοργοπόταμος, ο γύρος της Πάρνηθας από τον ΕΟΣ – Αχαρνών και δειλά – δειλά κάποιοι δήμοι στην Αττική. Βέβαια το αθλητικό γεγονός της χρονιάς ήταν οι αγώνες των 10 και 20.000 μ. του ΣΔΥΑ στον Άγιο Κοσμά.

Στο Πατάρι του ζαχαροπλαστείου Χαραμής αρχικά και μετά στο μαγαζί του Παναγιώτη Κανακάρη στην οδό Κολοκοτρώνη στα τέλη 1985, προετοιμάστηκε η πρώτη ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου, που έγινε στα βοτσαλάκια στην Καστέλα στα γραφεία των χειμερινών κολυμβητών.

Εκεί συντάχθηκε το καταστατικό, εγκρίθηκε και βρέθηκε μάλιστα και ο χώρος που θα στέγαζε τα πρώτα γραφεία. Γούναρη 4.

Τον Δεκέμβριο του 1986 έγιναν τα εγκαίνια του γραφείου.

Πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής ο Φίλιππος Αρβανίτης

Προκηρύχθηκαν εκλογές και στις 25 Φεβρουαρίου 1987 εκλέχθηκε το πρώτο ΔΣ που για την ιστορία αποτελούσαν οι εξής.

Πρόεδρος Δημήτρης Κανελλόπουλος, Α αντ/δρος Νίκος Ζοβόλιας, Β αντ/δρος Χρήστος Βαρτζάκης, Γ.Γ. Στέλιος Κοντέλης, Ειδ. Γραμμ Σταύρος Γεωργάνος, Ταμίας ο Νίκος Σακκάς, αναπλ. Ταμίας Μάγδα Κισσιώτου,

Μέλη του ΔΣ Φώτης Κούρτης, Γιώργος Συντιχάκης, Αναπληρωματικά μέλη, Σωτήρης Κάκιας, Ανδρέας Λιακόπουλος, Γιάννης Τζαννής.

Πλέον το νερό είχε μπει στο αυλάκι και κύλαγε ορμητικά. Τον Οκτώβριο του 1987 ο ΣΔΥΠ λαμβάνει μέρος στον Μαραθώνιο Γρηγόρης Λαμπράκης για πρώτη φορά με μεγάλη ομάδα αθλητών στην οποίαν μετείχαν όλα τα ιστορικά μέλη του συλλόγου.

Αυτά τα 35 χρόνια, τον σύλλογο τον υπηρέτησαν ανιδιοτελώς και ο καθένας με τον τρόπο του, αξιολογότατα μέλη του, που με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους προσέδωσαν στον σύλλογο αίγλη, εκτίμηση και σεβασμό από τους υπόλοιπους συλλόγους, αλλά και κατέστησαν τον ΣΔΥΠ, έναν από τους ισχυρότερους φορείς της κοινωνίας του Πειραιά.

Ο ΣΔΥΠ, ήταν ο πρώτος σύλλογος που έβγαλε δρομείς σε αγώνα, στους δρόμους του Πειραιά. Ο πρώτος σύλλογος που διοργάνωσε ομαδική συμμετοχή σε διεθνή μαραθώνιο, στις 22 Απριλίου 1990 στη Βιέννη. Η αποστολή, ταξίδεψε οδικώς.

Στις 19 Ιουλίου 1990, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, ανακηρύσσεται το πρώτο επίτιμο μέλος του συλλόγου μας – ο Χρήστος Βαρτζάκης, τα επόμενα χρόνια ακολουθούν μεγάλες μορφές του Ελληνικού αθλητισμού όπως ο Νίκος Πολιάς, ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ο Σπύρος Κοντοσώρος, ο Φώτης Κούρτης, ο Τάκης Σκουλής, ο Γιάννης Μαρουδάς. κ.α.

Τον Απρίλιο του 1991 τα πράγματα αγριεύουν περισσότερο. 46 αθλητές του ΣΔΥΠ ταξιδεύουμε αεροπορικώς στο Rotterdam και συμμετέχουμε στο εκεί Μαραθώνιο.

Σε αυτά τα 35 χρόνια, ο ΣΔΥΠ έχει διοργανώσει 34 αγώνες δρόμου ξεκινώντας από τον Πειραιά τα δύο πρώτα χρόνια, μετά στον άγιο Κοσμά για ένα μεγάλο διάστημα και τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2016 στο ΣΕΦ.

Όμως διακαής μας πόθος ήταν η επιστροφή του αγώνα μας από εκεί που ξεκίνησε. Από τους δρόμους του Πειραιά. Μετά τον θάνατο του Χρήστου Βαρτζάκη, ο σύλλογος θέλοντας να τιμήσει την προσφορά του και την ιστορία του, μετονόμασε τον ετήσιο αγώνα του, από δρόμο υγείας Πειραιά, σε ΒΑΡΤΖΑΚΕΙΟ ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο Βαρτζάκειος Δρόμος από το 2017 επανήλθε στον Πειραιά και μέσα σε 3 χρόνια αναδείχθηκε στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της πόλης. Με μπροστάρηδες τον ΣΔΥΠ, τον Δήμο Πειραιά, τον ΟΠΑΝ, τον ΟΛΠ, την Μαρίνα Ζέας, το ΚΛΠ, την τροχαία Πειραιά, το Τελωνείο Πειραιά και τους χορηγούς και υποστηρικτές που μέσα σε τρία χρόνια τριπλασιάστηκαν, οργανώνουμε έναν αγώνα με όλες τις καλύψεις και παροχές και τον προσφέρουμε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη και τους φίλους τους.

Τον Δεκέμβριο του 2008, τα γραφεία του συλλόγου μεταφέρονται στον πύργο Πειραιά, από την οδό Κασσάνδρας στην Καστέλλα, όπου του παραχωρούνται δύο αίθουσες, που ενοποιήθηκαν σε μία, από τον δήμο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου Βασίλη Βουράκη πατέρα του σημερινού προέδρου του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκη. Σήμερα τα γραφεία του ΣΔΥΠ στεγάζονται στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο του Πειραιά, σε χώρο που μας παραχώρησε ο Δήμος Πειραιά.

Αυτά τα 35 χρόνια στηρίξαμε οργανισμούς, φορείς και συλλόγους που προσφέρουν βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο όπως, το χαμόγελο του παιδιού, την κιβωτό του κόσμου, την Κάρριτας, τους γιατρούς χωρίς σύνορα, το ίδρυμα κοινωνικής αλληλεγγύης, τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου, τους καρκινοπαθείς του νοσοκομείου Μεταξά, τον οργανισμό ΜΑΖΕΙ, την Ελπίδα, την κλίμακα, τον σύλλογο καρκινοπαθών, τον σύλλογο παιδιών με καρκίνο, του ογκολογικού τμήματος του Αγλαϊα Κυριακού, τον σύλλογο γυναικών με καρκίνο του μαστού, το Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο, το ΕΠΑ Πειραιά, στηρίξαμε την δωρεά οργάνων σώματος αλλά και όλους όσους πρόστρεξαν για ενίσχυση και συμπαράσταση.

Για τα μέλη του ο ΣΔΥΠ, έχει διοργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων, όπως θεατρικές και μουσικές βραδιές, εκδηλώσεις για τα παιδιά, ενημερωτικές διαλέξεις ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου και γενικώς έχει μια πλούσια δράση αυτά τα 35 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, εμείς που ασχοληθήκαμε με τον σύλλογο, δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο και από αυτό που μας υπαγόρευε η συνείδηση μας.

Στα 35 αυτά χρόνια του συλλόγου, δημιουργήθηκαν αδελφικές φιλίες, συγγένειες, έρωτες που κατέληξαν σε γάμο, ο σύλλογος, μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές χαράς, συγκίνησης, ευτυχίας αλλά και λύπης και θρήνου για τους φίλους που χάσαμε.

Το 2021 είναι ένα επετειακό έτος και σιγά – σιγά, θα γίνεται ανάρτηση στη σελίδα του συλλόγου αφιερωμάτων, αναφορών γεγονότων και πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Σωτήρης Κάκιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *