Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: “Λεμονάδικα” Τι ήταν οι λαχανάδες και τι τα λάχανα;

λεμονάδικαΤα “Λεμονάδικα”, το χιλιοτραγουδισμένο απτάλικο του Σμυρνιού Βαγγέλη Παπάζογλου, είναι ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του μεσοπολεμικού ρεμπέτικου.

Γραμμοφωνήθηκε με τη φωνή του Στελλάκη Περπινιάδη το 1934 και αναφέρεται στην οπωραγορά του Πειραιά. Στην ιδιότυπη αυτή αγορά του Πειραιά που δημιουργήθηκε εκ των πραγμάτων από τις ιστορικές συνθήκες της εποχής συνέρεε καθημερινά μια ανθρώπινη πλημμυρίδα.

Τα Λεμονάδικα τοποθετούνται στην προβλήτα Καραϊσκάκη κοντά στην πλατεία. Εκεί προσορμίζονταν τα πλοία με τα οπωρολαχανικά εξ ου και η ονομασία. Η παρουσία των εμπόρων με τα παχιά πορτοφόλια έλκυε το ενδιαφέρον των πορτοφολάδων, η ανέχεια μεγάλη και το ανθρώπινο δαιμόνιο μετερχόταν κάθε μέσο για την επιβίωση, νόμιμο ή παράνομο.

Ο συνθέτης κατηγορήθηκε ότι ωραιοποιεί την παρανομία αλλά στην πραγματικότητα ο Παπάζογλου, ένας ταλαίπωρος πρόσφυγας, αλλά προικισμένος μουσικός έβλεπε τη ζωή στην καρδιά του Πειραιά με τα μάτια των φτωχών και των απόβλητων. Οι Λαχανάδες λοιπόν είναι οι πορτοφολάδες που “κάναν την κυρία” και τα λάχανα είναι τα προπολεμικά χαρτονομίσματα που είχαν το χρώμα της λαχανίδας. Όσο για τα πορτοφόλια, αυτά στη γλώσσα της πιάτσας λέγονταν παντόφλες.

Ο θρυλικός Βαγγέλης Παπάζογλου που δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τη μεταξική λογοκρισία πέθανε μες στην Κατοχή από φυματίωση, ίσως γιατί αρνιόταν να εμφανίζεται στα κέντρα όπου διασκέδαζαν οι μαυραγορίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *