Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το παραμυθάκι της Φωνής

Φύλαξέ με να σε φυλάξω

Μπούζα ΖωήΜικρότερες ημέρες και λιγότερο φως και τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν τα φύλλα τους, σταματώντας τη φωτοσύνθεση. Καθώς τα φυτά προετοιμάζονται για τη χειμερινή νάρκη, η πράσινη χρωστική χλωροφύλλη μειώνεται, αλλά και κάποια παγιδεύεται στα κοτσάνια, τους κορμούς και τις ρίζες ως φυλαγμένη ενέργεια. Αυτή η διαδικασία αποκαλύπτει τις κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και μωβ αποχρώσεις οι οποίες ήταν εκεί από την αρχή!

Οι χρωστικές που δίνουν στα φύλλα αυτά τα χρώματα είναι γνωστές ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα φυτά από οξειδωτικές βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε στρες των φυτών.

Κι εμείς για να διώξουμε το δικό μας στρες πάμε μια βόλτα.

Τα προσόντα μας η αντοχή, απλά ρούχα, παλιά παπούτσια, μάτι για τη φύση, καλό χιούμορ, τεράστια περιέργεια, καλός λόγος, αρκετή σιωπή και τίποτα παραπάνω.

Ξεκίνησα κι εγώ μια μεγάλη βόλτα στα Βαρδούσια τα ψηλά βουνά μας.

”Η φωτιά στην καρδιά στέλνει καπνό στο μυαλό” άκουσα να λέει η κυρία Θάλεια.

”Του θυμού ο γιατρός είναι ο λόγος ο καλός” της ανταπάντησε ο κύριος Θάνος

Τη συζήτηση άκουγε ένα πεινασμένο μυρμήγκι ο Θέμης. Είχε βάλει τα δυνατά του να φτάσει ένα κατακόκκινο μήλο για να γλυκάνει την πείνα του.

Πηγαίνοντας βιαστικά χωρίς να το καταλάβει έπεσε μέσα σε μια μεγάλη λακούβα με νερά βροχής.

Πάνω στο κλαδί ενός δέντρου δίπλα στο δρόμο ήταν ένα μικρό πουλάκι ο Θωμάς που είδε αυτό που έγινε.

”Εδώ χρειάζεται ένα μαγικό ασθενοφόρο” σκέφτηκε και συγχρόνως πέταξε ένα κίτρινο φύλλο που έγινε το φορείο για το Θέμη.

Μόλις τα κατάφερε και βγήκε στα στεγνά κοίταξε ψηλά για να πει ένα ευχαριστώ στο Θωμά κι εκείνη τη στιγμή είδε ένα μεγαλύτερο πουλί που ετοιμαζόταν να τον παγιδεύσει.

Χωρίς δεύτερη σκέψη ανεβαίνει με ταχύτητα φωτός στο δέντρο και δαγκώνει το μεγάλο πουλί. Εκείνο άλλαξε θέση κι έτσι το πουλάκι ο Θωμάς κατάλαβε τον κίνδυνο κι έφυγε μακριά.

”Επειδή υπάρχει πόνος γύρω μας, μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα ή να τον μετατρέψουμε σε μίσος και αγανάκτηση ή να το περιπλανήσουμε, να το ανατινάξουμε και να το μετατρέψουμε σε αδελφότητα και αλληλεγγύη στα θύματα” ψιθύριζε ο Θέμης το μυρμήγκι μας αινιγματικά.

Ζωή Μπούζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *