Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Υπουργείο Ναυτιλίας..Συνάντηση για την κλιματική αλλαγή

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣυνάντηση εργασίας με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου ΗΠΑ για το Κλίμα κ. John Kerry είχε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Kerry στην Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, ο κ. Πλακιωτάκης αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Kerry επί επίκαιρων εξελίξεων στο θέμα της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, όπου σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξήρε τη σημασία της πρόσφατης πρωτοβουλίας των ΗΠΑ «Green Shipping Challenge» η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει με ολιστικό τρόπο το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης της ναυτιλίας, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις, τους λιμένες, τις ναυτιλιακές εταιρείες, τους προμηθευτές/παρόχους καυσίμων/εταιρειών ενέργειας και όσους άλλους συμμετέχουν στη ναυτιλιακή αλυσίδα, να προχωρήσουν με συγκεκριμένα βήματα στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050. Επί του θέματος αυτού ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι το ΥΝΑΝΠ υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που αναμένεται να συμβάλλουν στις παγκόσμιες προσπάθειες απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, ήτοι στην ευρεία διαθεσιμότητα ασφαλών και οικονομικά βιώσιμων καυσίμων και τεχνολογιών, καθώς και στον ρόλο των λιμένων ως ενεργειακών κόμβων «καθαρής» ενέργειας που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν κάθε τύπο πλοίων.

Τόσο ο κ. Kerry, όσο και ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισαν την καθοριστική σημασία της προσεχούς 27ης Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 27), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις 7-18 Νοεμβρίου 2022 και της ανακοίνωσης ενεργειών και πολιτικών για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *