Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ ΕΚ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΑΣ

ΦΑΤΝΗΧριστούγεννα! Για άλλην μίαν φοράν καλούμεθα να εορτάσομεν την Γέννησιν του Χριστού, δηλ. του νέου Ηλίου, που έδιωξεν το σκότος της ειδωλολατρίας, και πλημμύρισεν τις ψυχές των ανθρώπων με χριστιανικόν φως.

«Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται, Χριστός ετέχθην εκ της Παρθένου» και κατά τον Άγιον Ιωάννην τον Δαμασκηνόν, εορτάζομεν τα Χριστούγεννα, διότι με την Σάρκωσιν του, ο Υιός του Θεού, μας δίδει την δυνατότητα να γίνομεν κοινωνοί των αγαθών της Βασιλείας του.

Οι Ευαγγελιστές μας υποδεικνύουν τον τρόπον, που οφείλομε να προσέλθομεν σε αυτήν την εορτήν, με ταπείνωσιν και σεβασμόν, όπως εστάθηκαν οι ποιμένες, οι Μάγοι, αλλά και ολόκληρος η φύσις. (Λουκά β΄10).

Ο Κύριος ήλθεν στην γη, διότι το γένος των ανθρώπων, αγνόν και άσπιλον εισήλθεν στον Παράδεισον, αλλά ο τύραννος του σκότους, οδήγησεν αυτούς στον όλεθρον και μόνος του ο άνθρωπος, δεν είχεν την δύναμιν να σωθεί. Ο Θεός όμως της αγάπης, δεν επέτρεψεν τον αιώνιον θάνατόν του.

Η γη λοιπόν ανέμενεν τον Σωτήρα, Εκείνον, που προφήτευσαν οι Προφήτες και άλλοι θεόπνευστοι άνδρες της Π.Δ. Ο Προφήτης Ησαϊας είχεν προφητεύσει «Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν και καλέσουσιν το όνομα αυτού Εμμανουήλ, ο εστί μεθερμηνευόμενον μεθ΄ ημών ο Θεός». (Ματθ.α΄23).

Και ο Θεός εμήνυσεν διά του Αρχαγγέλου  Γαβριήλ την σωτηρίαν του, δια της Θεοτόκου και «ο άσαρκος γαρ ων, εσαρκώθη εκών» (στίχος Καθίσματος), για να θυσιάσει την ανθρωπίνην φύσιν του, για την ανόρθωσιν του ανθρώπου.

Και στον Ιωσήφ, παρουσιάστηκεν, κατά παράδοξον τρόπον, Άγγελος Κυρίου και του είπε, «Το παιδί που θα γεννηθεί από την Μαρία προέρχεται από την δημιουργικήν επενέργειαν του Αγίου Πνεύματος. Εσύ θα είσαι προστάτης και πατέρας του και θα καλέσεις Αυτόν Ιησούν, που σημαίνει σωτήρας. (Ματθ. α΄23).

Και «ότε ήλθεν το πλήρωμα του χρόνου, εξαπέστειλεν στον κόσμον τον Υιόν του για να εξαγοράσει εκείνους, που αμάρτησαν για να μην είναι δούλοι, αλλά Υιοί του επουρανίου Πατρός». (προς Γαλάτας δ΄4-7),

Ο Μ. Βασίλειος αναφέρει ότι από ταπείνωσιν ο Θεός έγινεν άνθρωπος, αφού το πλάσμα του ήταν αδύνατον  να ανεβεί στον ουρανόν, κατέβηκεν ο ίδιος στην γην, για να του μεταδώσει την Θεότητά Του και να τον ανεβάσει στον ουρανόν. «Χριστός επι γης, υψώθητε λαοί» Δηλ. ο άνθρωπος τώρα, μπορεί να αφήσει την επίγειον ματαιότητα και να ανεβεί στης αγνότητος και ταπεινώσεως την ουράνιον σφαίρα.

Το βράδυ εκείνο της Γεννήσεως, άνοιξαν οι ουρανοί! Μυριάδες αγγελικές μελωδίες σκορπίστηκαν σε όλον τον ουρανόν και ένας θεϊκός ύμνος, απλώθηκεν από τα ουράνια μέχρι τα πέρατα της Οικουμένης: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Η γη αγαλλίασεν, ενώθηκεν η φωνή των Αγγέλων, με την φωνή των ανθρώπων.

Και άγγελος Κυρίου παρουσιάσθη αιφνιδίως και είπεν: «Μη φοβείσθε, ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην». (Λουκ.β΄10-11), διότι Αυτός, που εγεννήθην, θα σώσει το ανθρώπινον γένος.

Τρεις Μάγοι από την ανατολήν, είδαν το παράξενο  αυτό αστέρι και ήλθον προσεκύνησαν Αυτόν (Ματθ.β΄2,2)και του προσέφεραν συμβολικά δώρα, «χρυσόν» για την Βασιλικήν ιδιότητά Του, «λίβανον» για την θείαν καταγωγήν Του και «σμύρνα» για την ανθρωπίνην φύσιν Του. Και οι πρώτοι, που αξιώθηκαν να Τον προσκυνήσουν, ήταν οι ταπεινοί ποιμένες και «οι Μάγοι εξ ανατολών».

Η Εκκλησία ψάλλει και διακηρύττει την ευγνωμοσύνην της προς Αυτόν, για την άμετρον αγάπην Του προς τον άνθρωπον, διότι «δι΄ ημάς γαρ εγεννήθην παιδίον νέον» (στίχος κοντακίου), εννοεί τον νέον άνθρωπον, που εγεννήθην, απηλλαγμένος από το προπατορικόν αμάρτημα.

Ας Τον δοξάσομεν και ημείς ταπεινά μαζί με τους ποιμένας και τους Μάγους, ας Τον υμνήσομεν μαζί με τους αρχαγγέλους, για να είναι κοινή η πανήγυρις των ουρανίων και επιγείων δυνάμεων.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, με την Γέννησιν του Χριστού, γίναμε κληρονόμοι του Θεού και συγκληρονόμοι του Χριστού. Ας δοξάζομεν τον Κύριον, να ζούμε ταπεινά, διότι την ταπείνωσιν την ακολουθεί η δόξα και η χαρά της ψυχής.

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

 

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *