Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ψυχανεμίσματα…Κάθε μέρα και πιο δύσκολα

Παπουλάκου ΝίκηΜεγάλη Εβδομάδα, το Θείο Δράμα σε εξέλιξη κι εμείς σε ένα Γολγοθά κάθε μέρα. Μια Κοινωνία που στο μεγάλο μέρος της ζει ή περιμένει επιδόματα για να πάρει μια ανάσα της στιγμής, γιατί σε αυτό οδηγεί αυτή η πολιτική των επιδομάτων, σε διαιώνιση του προβλήματος της ανέχειας και μικρές ανάσες για να καταλαγιάζει η οργή και ο θυμός. Χωρίς στάνταρ εισόδημα μηνιαίο, ικανοποιητικό για αξιοπρεπή διαβίωση, τίποτα δεν θα πάει μπροστά, δεν προχωράει η ζωή έτσι, ούτε μπορεί κανείς να προγραμματίσει τίποτα, ούτε όνειρα να κάνει!

Η Κοινωνία όλο και θα βουλιάζει στη φτώχεια, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Κερδισμένο μόνο το Κεφάλαιο. Τι ωραία εποχή ήταν αυτή που το μόνο μας πρόβλημα ήταν τι θα φορέσουμε στην έξοδο του Σαββάτου και πού θα πάμε Σ/Κ… και το κακό υπέβοσκε κι εμείς χαμπάρι… και είχαμε και παράπονα απ’ τη ζωή μας και γκρινιάζαμε! Απεδείχθη αφ’ ενός μεν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και αφ’ ετέρου ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε όλα αυτά για τα οποία γκρινιάζαμε στο παρελθόν. Είναι αυτό που λένε “αν δε βρεις το χειρότερο, δεν εκτιμάς το καλύτερο”! Κάποιες φορές βλέπουμε βουνό κάτι που πρέπει να κάνουμε, αρρωσταίνουμε στη σκέψη και μόνο αν τελικά το τολμήσουμε βλέπουμε πως το βουνό ήταν στη φαντασία μας μόνο!

Η ανάγκη θρέφει την εκμετάλλευση… όπου ανάγκη οι επιτήδειοι καραδοκούν. Όπως και η στέρηση ελευθεριών, και χρηματικών απολαβών που οδηγεί στην εξάρτηση, χειραγώγηση και απόλυτο έλεγχο της ζωής των πολιτών, και διαλύει Κοινωνικές τάξεις. Στις μέρες μας έντονο αυτό, όπως και τα Δελτία ειδήσεων που βλάπτουν σοβαρά την υγεία και θα έπρεπε να αναγράφεται, όπως και στα τσιγάρα.

Εβδομάδα περισυλλογής λοιπόν η Μ. Εβδομάδα, (όπως και όλη η Σαρακοστή), ημέρες αυτογνωσίας, απογραφής και λύτρωσης αν καταφέρουμε και αναγνωρίσουμε τα αγκάθια της ζωής μας και τα ξεριζώσουμε! Ας είμαστε ειλικρινείς σε αυτή την εσωτερική ανάλυση. Ένα από τα βασικά μας λάθη π.χ. ήταν και είναι ότι κάνουμε αυτό που μας βολεύει πάντα, χωρίς να μετράμε τις συνέπειες ή επιπτώσεις που τυχόν θα έχει στο κοντινό ή μακρινό μέλλον η συμμετοχή μας σ’ αυτό, είτε πάνω μας είτε στους γύρω, αρκεί να μην μας πατάει τον κάλο εκείνη τη στιγμή, οι άλλοι ας πνιγούν και ότι ήθελε προκύψει στο μέλλον! Ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι επίσης πνέουν τα τελευταία χρόνια,  έλλειψης σεβασμού, καθαρής σκέψης, πίστης, αγωνιστικότητας, ειλικρίνειας, ορθής κρίσης, πλατιάς αντίληψης , ανθρωπιάς και ντροπής! Η ζωή μας περιορίστηκε στα ελάχιστα, οι σχέσεις, οι επαφές το ίδιο, μοναξιά και κατάθλιψη σε μεγάλο ποσοστό και η εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου ως επικοινωνία, που κατά κάποιο τρόπο βοηθά ως αντικαταθλιπτικό, αλλά δεν αναπληρώνει την ανθρώπινη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο!

Πολλοί άνθρωποι θα περάσουν μόνοι ή δύσκολα αυτές τις γιορτινές μέρες, σίγουρα υπάρχουν στον περίγυρο του καθενός μας, ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Το Θείο δράμα που αναβιώνει κάθε χρόνο τη Μ. Εβδομάδα, μας θυμίζει πώς μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, μας διδάσκει το δρόμο για την λύτρωση σε κάθε Σταύρωση της Ζωής μας. Το Γολγοθά τον ανεβαίνουμε κάποιες φορές στη διάρκεια του βίου οι περισσότεροι και κάποιοι άλλοι κάθε μέρα βιώνουν τη Σταύρωση, ειδικά τώρα. Το Πάσχα είναι γιορτή αγάπης και ειρήνης που είναι σε έλλειψη και τα δύο! Ας κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε αυτό. Ας χαρίσουμε αγάπη στο διπλανό, στο συγγενή, στο φίλο και ας διάγουμε ειρηνικό βίο πρώτα εμείς, μήπως και απλωθεί έτσι και η ειρήνη παντού. Το ένα χέρι είναι για να παίρνει και το άλλο για να δίνει! ¨Όταν λειτουργούν εξ’ ίσου σωστά και τα δύο, τότε υπάρχει ισορροπία στην τσέπη και στη ζωή μας. Το ίδιο και η αγάπη δίνεις, παίρνεις, από εκεί που δίνεις, από αλλού; Δεν έχει σημασία, θα πάρεις σίγουρα;.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση, καλή δύναμη, καλή λύτρωση, υγεία και χαρά και επί γης ειρήνη.

Νίκη Άννα Παπουλάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *