Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Όμορφες γειτονιές του Λεκανοπεδίου

 

Είναι άσχημη πόλη η Αθήνα; Εξαρτάται πώς το βλέπεις. Αν αναφέρεσαι στα αυτοκίνητα που καβαλάνε τα πεζοδρόμια, το ατελείωτο καυσαέριο που συσσωρεύεται στο κέντρο λόγω της κίνησης, και κάποια (ίσως αρκετά) αποκρουστικά κτίσματα, η Αθήνα είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Αν θέλεις να δεις ομορφιά, θα τη δεις αρκεί ορισμένες φορές να εστιάζεις σε αυτά που ευφραίνουν το μάτι –καλή και η καταδίκη όσων ασχημαίνουν την πόλη, αλλά χρειαζόμαστε κι ένα διάλειμμα από τη μιζέρια.

Το περπάτημα μπορεί να ομορφύνει τις μουντές ημέρες όσο τίποτα άλλο. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχεις γράψει πολλά χιλιόμετρα στη γειτονιά σου και σε δημοφιλής περιοχές όπως η Πλάκα, οπότε ίσως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και της καραντίνας, να θέλεις να περπατήσεις με φόντο κάτι διαφορετικό, κάτι όμορφο και αποδοτικό που θα σου μείνει και θα έχεις να το θυμάσαι.

 

Βόλτα στην Νέα Φιλαδέλφεια

νέα φιλαδέλφειαΓνωστή για το γιοφύρι της Άρ… το γήπεδο της ΑΕΚ, η Νέα Φιλαδέλφεια, πάλαι πότε Ποδονίφτης, άρχισε να γεμίζει ζωή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα όταν ολοκληρώθηκε η οικοδόμηση του προσφυγικού συνοικισμού. Τώρα, σχεδόν ένα αιώνα μετά εκτός από πανέμορφη γειτονιά, αποτελεί και προορισμό κατοίκων των τριγύρω περιοχών. Στο ρέμα Ποδονίφτη, οφείλει η Νέα Φιλαδέλφεια και το πράσινό της. Γι’ αυτό πιάσε τη Λεωφόρο Δεκελείας από ψηλά και άρχισε να κατεβαίνεις προς το κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αγνάντεψε τη ζωντάνια της περιοχής, τους ανθρώπους που γυμνάζονται και εκείνους που βγάζουν τα σκυλάκια τους, τη φύση στο άλσος που εκτείνεται στα αριστερά σου, κι όταν φτάσεις στο κέντρο της περιοχής κατευθύνσου προς το Άλσος Προμπονά, έχοντας κατά νου ότι η περιοχή έχει χτιστεί βάσει σχεδίου αγγλικής κωμόπολης.

 

 

Μην υποτιμάς την Πετρούπολη

πετρούποληΜπορεί να μην είναι στα «οπωσδήποτε» της λίστας σου, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αξίζει μία επίσκεψη. Υπάρχει ένα κοινό μυστικό για τη γειτονιά της Πετρούπολης: οι κάτοικοι της δεν απομακρύνονται από τη γειτονιά. Δεν της λείπει κάτι άλλωστε. Η λεωφόρος 25ης Μαρτίου σφύζει από ζωή και έπειτα υπάρχει και το πάλαι πότε λατομείο «Αίμος», τωρινό θέατρο Πέτρας για εκείνους που δεν θέλουν και πολλή φασαρία. Εμείς σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από την κεντρική πλατεία Πετρούπολης, να πάρεις ένα καφεδάκι στο χέρι από τα αμέτρητα καφέ της περιοχής, να ανηφορίσεις την 25η Μαρτίου και όταν δεν έχει άλλο θα ξέρεις ότι έφτασες στο θέατρο Πέτρας. Ατένισε τη θέα και μετά άρχισε να κατεβαίνεις τη Μελίνας Μερκούρη για να επιστρέψεις από την Ανατολικής Ρωμυλίας.

 

Το Πολύδροσο μάλλον δεν το γνωρίζεις καν

πολύδροσοΚαι δεν σε αδικούμε γι’ αυτό. Δεν είναι καν γειτονιά, είναι περισσότερο συνοικία –μισή του Χαλανδρίου, μισή του Αμαρουσίου. Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να τη γνωρίζεις είναι το θέατρο Ρεματιάς που –υπό κανονικές συνθήκες- τα καλοκαίρια είναι φίσκα λόγω των αμέτρητων παραστάσεων και συναυλιών. Αν θέλεις να το γνωρίσεις, μπες από το στενό που λέγεται Προφήτου Ηλία και άρχισε να ανηφορίζεις. Στα δεξιά σου θα έχεις τη Ρεματιά Χαλανδρίου, το διαμάντι της περιοχής για το οποίο κοκορεύονται οι κάτοικοι της, με τα γεφυράκια του, τα τραπεζάκια για πικ-νικ, τα εναρμονισμένα με την περιοχή σπιτάκια που κοιτάνε στο ρέμα. Αφού διασχίσεις όλη την Προφήτη Ηλία, θα καταλήξεις στον πεζόδρομο που βρίσκεται το θέατρο Ρεματιάς και εδώ έχεις πολλά να εξερευνήσεις. Είτε θα κατέβεις προς το θέατρο και θα θαυμάσεις τη γλυκιά αίγλη ενός άδειου θεάτρου, είτε θα συνεχίσεις να περπατάς κατά μήκος του πεζόδρομου μέχρι να τερματίσεις, και μετά να επιστρέψεις από την Ακακιών.

 

Στον Οικισμό Γεωργίου Παπανδρέου να πας

οικισμό παπανδρέουΑν είσαι κάτοικος του κέντρου, πιθανόν να κερδίσει μία θέση στην καρδιά σου ο Οικισμός Γεωργίου Παπανδρέου. Εντάξει, αυτή τη στιγμή μπορεί να μην καταλαβαίνεις ποια περιοχή αποθεώνουμε αλλά τώρα που θα αναφέρουμε το Αττικό Άλσος Γαλατσίου, μάλλον κατάλαβες. Ιδανική γειτονιά για ηλιόλουστες βόλτες, με τα σπήλαια της, το θέατρό της, την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μικρό χωριό χτισμένο πάνω από την Αθήνα. Αν έχεις ποδήλατο μην το αφήσεις σπίτι –η φιλήσυχη γειτονιά ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες σε δίκυκλο.

 

Στο Παλαιό Φάληρο πας;

παλαιό φάληροΑν δεν θέλεις να κατέβεις και πολύ νότια, στη Βουλιαγμένη για παράδειγμα, δε σου αρέσει και ο (πολύς) κόσμος της Γλυφάδας, μπορείς να κατευθυνθείς προς το Παλαιό Φάληρο. Ξεκινώντας από την πλατεία Αχιλλέως, ή αν προτιμάς ησυχία από την Πικροδάφνης που εκτείνεται παράλληλα με το ομώνυμο ρεύμα, και με κατεύθυνση προς τους φοίνικες της Ποσειδώνος θα χορτάσεις βόλτα δίπλα στο ρέμα και τελικά θα «εκβάλλεις» κι εσύ στη θάλασσα. Αν όλα αυτά σου ακούγονται πολύ «ήσυχα», θα πας προς το ύψος της Μαρίνας Φλοίσβου, θα περάσεις μία βόλτα από τον Πύργο Δεσπόζιτου-Κουλούρα και διασχίζοντας , θα καταλήξεις στο Τροκαντερό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *