Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν η ποίηση συναντά τις νότες…

 

γκάτσοςΗ ποίηση του Νίκου Γκάτσου συνδυασμένη με τις νότες του Χατζηδάκι, του Ξαρχάκου, μας απογείωσε ακόμα μια φορά την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 το βράδυ, στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιά, με την μικτή χορωδία ΟΠΑΝ του Δήμου Νέας Ιωνίας, με διευθύντρια την Μαέστρο Μαρία Κάτσαρη.

Τα υπέροχα τραγούδια συνοδεύονταν από αφήγηση της ζωής του μεγάλου και σπουδαίου, αλλά σεμνού και αθόρυβου Νίκου Γκάτσου από τον Δημήτρη Τσούνη, ο οποίος τραγούδησε κιόλας μαζί με την θαυμάσια αυτή χορωδία.

Γεννημένος από γονείς αγρότες, ο Νίκος Γκάτσος, υπήρξε αυτοδίδακτος στις ξένες γλώσσες. Ο πατέρας του πέθανε από πνευμονία λίγο πριν φτάσει στην Αφρική, συνοδεύοντας μια κοπέλα ως νύφη του αδελφού του. Η θάλασσα του Ατλαντικού υπήρξε ο τάφος του. Αυτό το γεγονός σημάδεψε τον γιο και συνέβαλε πολύ στην δημιουργία των στίχων του.

Το ταξίδι στο όνειρο, ο θάνατος, ο υπερρεαλισμός, το ανεκπλήρωτο, το αδικαίωτο, το ασαφές, εικόνες και λέξεις μαγικές, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικές , γεμάτες νόημα και συναίσθημα.

Ο κόσμος του Νίκου Γκάτσου μοιάζει Πόλυ με τον κόσμο στου Ελύτη. Υπήρξε ο ελληνικός υπερρεαλισμός στην πιο προφητική του μορφή και έχοντας (κυρίως για εμάς ως κληρονόμου) την τύχη να συναντηθεί με τον Χατζηδάκι, μας άφησε τραγούδια που ίσως δεν πρόκειται να ξεπεραστούν ποτέ.

Ο Χατζηδάκις έλεγε για τον φίλο του ότι ο Γκάτσος τον έχει επηρεάσει και όχι αυτός τον Γκάτσο.

Ο Νίκος Γκάτσος είχε γεννηθεί το 1911 και πέθανε το 1993. Σε δύο χρόνια πεθαίνει και ο κολλητός φίλος Μάνος Χατζηδάκις, μην έχοντας ξεπεράσει ποτέ τον θάνατο του φίλου του.

Πόσο πλούσια ήταν η χώρα μας, με όλους αυτούς τους Μεγάλους, που έζησαν τις περασμένες δεκαετίες, χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθός τους και δυστυχώς χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα κάποιοι που, έστω και αμυδρά, θα μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν!

Βαρβάρα Τσιάλτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *