H MAXH TΗΣ ΚΑΡΟΥΤΑΣ  /8/1944

Αντώνης-Ευθ.-Χατζηγιάννης-–-Σκούμπελος-1 (1)Στα βουνά της Γκιώνας, στη αιματοβαμμένη περιοχή της Ρούμελης, στέκει ολόρθο, ενάντια στη θέληση του χρόνου, ένα μικρό χωριό. Ένα χωριουδάκι, περικυκλωμένο από τα βουνά της περιοχής και τα έλατα που κατεβαίνουν με ορμή από τις κορφές τους μέχρι τις παρυφές των πρώτων σπιτιών. Το χωριό αυτό είναι βαθιά χαραγμένο στην ψυχή όλων των αντιστασιακών, των ΕΑΜιτών, των ΕΛΑΣιτών και των ΕΠΟΝιτών και όλων των Ελλήνων πατριωτών. Γιατί, έμελλε να γράψει μία από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης. Στις Καρούτες Φωκίδας, στο ταπεινό και άσημο μέχρι τον Αύγουστο του 1944 αυτό χωριό, ο ΕΛΑΣ έδωσε και κέρδισε μια μεγάλη μάχη απέναντι στα βάρβαρα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής. Απέναντι σε ένα στρατό που ήταν πανίσχυρος και πάνοπλος, οι αντάρτες νίκησαν με μόνο στήριγμα τη δύναμη της ψυχής τους και τη θέλησή τους να δουν την Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη.

Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν: Για τους Γερμανούς 200 περίπου νεκροί και τραυματίες, 100 αιχμάλωτοι, όλος δε ο οπλισμός του τάγματος πέρασε στον ΕΛΑΣ και εξοπλίστηκε μ’ αυτόν όλη η 2η Μεραρχία του ΕΛΑΣ Επίσης ο ΕΛΑΣ είχε 38 νεκρούς, που αναπαύονται στο νεκροταφείο του χωριού και πολλούς τραυματίες. Φυσικά ο αντίκτυπος της μάχης μεγάλος, όλος ο κόσμος πού πολεμούσε ενάντια στον σκοταδισμό συγχάρηκε τον ΕΛΑΣ. Φυσικά οί πρώτοι ήταν οί Άγγλοι και η συμμαχική αποστολή προσωπικά τους συγχάρηκε, ήταν αυτοί οι ίδιοι που αργότερα, με τις κυβερνήσεις των προδοτών, ταγματασφαλιτών των δωσίλογων που επέβαλαν στη χώρα μας, τούς φυλάκισαν, τούς εξόρισαν, τους εκτέλεσαν σαν «προδότες».

Στη μάχη αυτή όπως και σέ δεκάδες άλλες ενάντια στον βάρβαρο καταχτητή, έλαβαν μέρος και οί κάτωθι Γαλαξειδιώτες.

O Νίκος Κωνσταντίνου Γιαννέτσος, ο περίφημος Τηλέμαχος, ο θρύλος του αντάρτικου του Παρνασσού και της Γκιώνας, λοχαγός τότε του ΕΛΑΣ, ο Θεόδωρος Αρβανίτης, ο Βασίλης Κορδάς, ο Γιώργης Σπ. Μπαρλιακός, ο Θανάσης Ηλία Ζάμπας, ο Παρασκευάς Ηλία Ζάμπας, ο Σταμάτης Σταματόπουλος (Κόνιαρης)

Οί τρείς τελευταίοι είναι Γνήσιοι Χηρολακιώτες. Μετά τη Μάχη ήρθαν στο Χηρόλακα, μας διηγήθηκαν τά διάφορα περιστατικά της μάχης, και μας έδειχναν διάφορα αντικείμρνα πού είχαν πάρει από τους γερμανούς. Όπως κάτι φακούς, πιστόλια «παραμπέλουμ» τά λέγανε, κάτι ειδικά μαχαίρια κλπ πού τά είχαν επάνω τους τώρα.

Φυσικά στη μάχη αυτή όπως και σέ δεκάδες άλλες πήρε μέρος και είχε ηγετικό ρόλο ο Δημήτρης Δημητρίου ή Καπετάν Νικηφόρος ο Μεγάλος, ο διακεκριμένος, o δοξασμένος Καπετάνιος του ΕΛΑΣ

Τιμή δόξα και Αιώνια ευγνωμοσύνη στους Γαλαξειδιώτες–Χηρολακιώτες ήρωες, καί γενικά στους Έλληνες ήρωες πού πολέμησαν και έδωσαν και τη ζωή τους για τη δόξα τη λευτεριά και το μεγαλείο της πατρίδας, πού πολέμησαν και έπεσαν για πανανθρώπινα ιδανικά.

Χρέος μας να τιμούμαι τους ήρωες αγωνιστές. της ελευθερίας μας και της δημοκρατίας μας, ακριβώς επειδή χωρίς Ελευθερία και χωρίς δημοκρατία μπαίνει μια τροχοπέδη στην πρόοδο και την υγιή ανάπτυξη του πολιτισμού

Είναι χρέος μας μάλιστα να τιμούμε όλους τους ήρωες  χωρίς διακρίσεις

ΑΙΩΝΙΑ ΤΙΜΗ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ σε όλους εκείνους πού αρνήθηκαν την αδράνεια, την αδικία, την ασφάλεια και την καλοπέραση, τις δεξιώσεις στις συμμαχικές πρεσβείες του Καϊρου (Αίγυπτος) καί με την προσωπική στάση Ζωής τους, ως το θάνατό τους υπερασπίστηκαν πανανθρώπινα ιδανικά.

Ας είστε όλοι σας καλά εκεί πού είσαστε, φίλοι αγαπημένοι, αξέχαστοι γνήσιοι Έλληνες ήρωες, γνήσιοι Χηρολακιώτες ήρωες.

Αντώνης Ευθ. Χατζηγιάννης – Σκούμπελος

Πλοίαρχος Α Ε.Ν.

ιστορικός – ερευνητής – Συγγραφέας

Γνήσιος Χηρολακιώτης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *