ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ..Ερντογάν: Διδάκτωρ της διπλωματίας του αμοραλισμού

λαζαρακοσΙωάννης Σπ. Λαζαράκος

E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εντελώς ξεφύγει από κάθε έννοια Δικαίου και Διπλωματικής δεοντολογίας. Μοιράζει με τη λογική τα δικά μας- δικά του, βρίζει αρχηγούς κρατών με λεξιλόγια χαμαιτυπείου και συνεχώς με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ απομακρύνεται από κάθε διεθνή νομιμότητα, προσεγγίζοντας με πειρατικό και άκρως επικίνδυνο τρόπο την Ιστορία σε Αιγαίο και Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Δεν αρκέστηκε στο βρισίδι κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού και κάποιων Υπουργών και προχώρησε κατά του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Άχρηστο, ανίκανο και αποικιοκράτη τον ανεβάζει  και τον κατεβάζει. Δεν σταμάτησε όμως εκεί· προχώρησε και έφθασε ο ανθρωπάκος στην προσβολή και του Γαλλικού Έθνους! Αυτό βέβαια το πράττει συνεχώς κατά του Ελληνικού, Αρμένικου και Αραβικού Έθνους, ενώ δεν αφήνει εκτός το Ισραήλ  και την Αυστρία. Πολύ δερβισόμαγκας και τσαμπουκάς ο ανθρωπάκος. Και είναι ανθρωπάκος γιατί άμα δει την «τρέλα» των Γάλλων δεν θα βρίσκει να κρυφτεί.

Ρωτάμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ κ. Τραμπ και την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ:

Συμπορεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν με τη συμβατική εικόνα της Νέας Εποχής και των υποσχέσεών της;

Τελικά αναχαιτίστηκε ο κίνδυνος που απειλούσε τις δημοκρατίες της αγοράς και η διεύρυνση των ορίων έγινε με την ανοχή του νεοσουλτάνου Ερντογάν;

Σήμερα το 2020 ο νέος κόσμος που παρουσιάστηκε το 1993 (Δόγμα Κλίντον) κατόρθωσε να σταθεροποιήσει τη νίκη της δημοκρατίας και των ανοικτών αγορών στην Τουρκία και όχι μόνο;

Και τέλος πόσο δεν διαψεύστηκε ο Άντονι Λέϊκ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Κλίντον, όταν έλεγε: «Τα ζητήματα είναι βαθύτερα από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η προάσπιση της ελευθερίας και της Δικαιοσύνης έναντι του φασισμού και του κομμουνισμού ήταν μόνο φάσεις στην ιστορία της αφοσίωσης στην “ανεκτική κοινωνία στην οποία ηγέτες και κυβερνήσεις υπάρχουν όχι για να βιάζουν ανθρώπους, αλλά για να τους παρέχουν ελευθερία και ευκαιρίες”».

Τι σχέση έχει λοιπόν ο Ερντογάν, ο φίλος και συνομιλητής του Τραμπ και εμπορικός εταίρος της Μέρκελ με όλα  αυτά; Απολύτως καμία! Και όμως είναι ο αγαπημένος τους.

Φυσικά όλες αυτές οι μπαρούφες περί Νέας Εποχής, ανοικτές αγορές κ.λ.π. αποδείχθηκαν «κολοκύθια στο πάτερο». Τα γράφουμε όμως γιατί, δόξα τω Θεώ, έχουμε ακόμη τα μυαλά μας και θυμόμαστε.

Τώρα αν πάμε και έναν περίπατο στα συγγράμματα του Τζων Ρωλς θα διαπιστώσουμε πως ο Τούρκος Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του (Σουλτάνος και Πασάδες) καμία σχέση δεν έχουν με τις δύο θεμελιώδεις αρχές της δίκαιης θεσμικής οργάνωσης της τουρκικής ή οποιασδήποτε άλλης κοινωνίας. Δηλαδή οι θεσμοί πρέπει να εξασφαλίζουν στον καθένα το μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας που είναι συμβιβάσιμος με ίση ελευθερία για όλους τους άλλους. Επίσης κοινωνικές ανισότητες είναι ανεκτές κατ’ εξαίρεση και μόνο υπό τους όρους, αφ’ ενός ότι αποβαίνουν προς όφελος και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων πολιτών, και αφ’ ετέρου ότι η υπεροχή ορισμένων προσώπων συνδέεται με θέσεις ή αξιώματα εξ ίσου ανοικτά σε όλους.

Βέβαια τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνουν στην τούρκικη κοινωνία. Και όμως, ΗΠΑ και ΕΕ που υιοθετούν τις θέσεις του Ρωλς ανέχονται τον τούρκικο αμοραλισμό. Αν θέλουμε όμως να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να σημειώσουμε πως παρόμοιες ευτράπελες καταστάσεις γνωρίζει και η ελληνική κοινωνία και πολλές άλλες των δήθεν δημοκρατικών και ανεπτυγμένων χωρών της δήθεν ελεύθερης παγκοσμιοποιημένης αγοράς.

Έχουμε λοιπόν έναν αμοραλιστή Τούρκο ηγέτη. Δηλαδή ένα πρόσωπο που αδιαφορεί για τους ηθικούς κανόνες προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του που απορρίπτει και δεν αναγνωρίζει τις ηθικές αξίες. Με αυτό τον άνθρωπο τι διάλογο θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. που τόσο πολύ πιέζουν την Ελλάδα και της κουνούν και το δάκτυλο για να συρθεί με τον αμοραλιστή σε διάλογο;

Ας προσέξει λοιπόν η ελληνική Κυβέρνηση για τις αποφάσεις που παίρνει, διότι βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί πάνω από την άβυσσο που απειλεί να καταπιεί το Έθνος μας.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *