ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ.ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ, Ο ΕΝ ΥΔΑΣΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΡΕΜΑΣΑΣ Το Σχέδιο του Θεού, ο δόλιος δούλος – δυσώδης Ιούδας, η πλάνη ορισμένων και ουαί στους φιλάργυρους

ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ Ι                         Ιωάννης Σπ. Λαζαράκος

                   E-mail: jlazarakosdim@yahoo.grΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, των Παθών, της Σταύρωσης και Ανάστασης του Ζώντος Αγιοτριαδικού Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού, θα ακούσουμε εις την Αγία Εκκλησία μας τα δώδεκα ευαγγελικά εδάφια από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Μετά το τέλος του 5ου εδαφίου (Ματθ. ΚΖ΄. 3-32), των Αντιφώνων και του Θεοτοκίου γίνεται η έξοδος του Τιμίου Σταυρού και «ο προεξάρχων Ιερεύς… αίρει τον Εσταυρωμένον ψάλλων κατά το ύφος του Ευαγγελίου ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ, Ο ΕΝ ΥΔΑΣΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΡΕΜΑΣΑΣ..». (Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΣ –ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΣ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ).

Το μυστικό Σχέδιο του Θεού, για τη σωτηρία του εκπεσώντος ανθρώπου, γνωστοποιείται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τη Γέννηση και Αγιοπνευματική Ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού, δια της Πάναγνης, Αειπαρθένου Θεοτόκου. Από εκείνη τη στιγμή ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός, βαδίζει σταθερά, εν γνώσει Του, προς τα μοναδικά Άγια και Σεπτά Πάθη Του, που άνθρωπος ποτέ δεν πέρασε και δεν θα περάσει. Το Μαρτύριο του Θεανθρώπου είναι και θα παραμείνει μοναδικό!

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή και τους Πατέρες, η Κάθοδος του Χριστού στον Άδη κατέχει εξέχουσα θέση στην διδασκαλία της πίστεώς μας. Ο θρίαμβος του Θεανθρώπου κατά του Άδου και του θανάτου, άρχιζε ακριβώς από εκεί, όπου οι εχθροί του νόμισαν ότι Τον νίκησαν, Τον θανάτωσαν και Τον εξαφάνισαν.

Ο Άγιος Επιφάνειος Κύπρου μας λέγει: «Οι πύλες του Άδου ανοίγονται. Χαρήτε όλοι εσείς που κοιμάσθε από τους πανάρχαιους αιώνες. Από επάνω φωνές που διέταζαν: Άρατε πύλας όχι ανοίξετε, αλλά ξερριζώστε τις από τα θεμέλια, βγάλτε τις τελείως από τον τόπο τους. ώστε να μην μπορούν πια να ξανακλείσουν…». Αυτό το ανθρωπίνως ακατανόητο, συγκλονιστικό γεγονός είχε προφητευθεί πριν πολλούς αιώνες: «1. ΤΟΥ Κυρίου η γη κα το πλήρωμα αυτής, η οικουμένη και πάντες οι κατοικούντες εν αυτή… 9. άρατε πύλας, οι άρχοντες υμών, και ἐπάρθητε, πύλαι αιώνιοι, και εισελεύσεται ο βασιλεὺς της δόξης. 10 τις εστιν ούτος ὁ βασιλεὺς της δόξης; Κύριος των δυνάμεων αυτός εστιν ο βασιλεὺς της δόξης». (Ψαλμ. ΔΑΥΙΔ 23).

Ο δόλιος δούλος και δυσώδης Ιούδας δεν είναι ένα δυστυχισμένο θύμα που δημιούργησε το θεϊκό Σχέδιο προκειμένου να επιτευχθεί, όπως ορισμένοι πλανεμένοι, ανόητα, υποστηρίζουν. Διότι ο Πανάγαθος Θεός είναι η Άπειρος Αγάπη για τον πεπτωκότα άνθρωπο και ο «αἰρων τας αμαρτίας του κόσμου». Πως είναι λοιπόν δυνατόν να δημιουργεί αμαρτωλούς και να τους χρησιμοποιεί για να επιτύχει τα Σχέδιά Του; Η Αγία Τριάδα, ως Θεός Παντογνώστης, γνωρίζει την πορεία του κάθε ανθρώπου πριν αυτός γεννηθεί και χωρίς καμία εξαναγκαστική πράξη, ή κατάχρηση της απολύτου Παντοδυναμίας Του, προσπαθεί να μας συνετίσει ώστε να μην καταλήξουμε στην Κόλαση (αιώνιος θάνατος της ψυχής), που δεν είναι ο προαναφερόμενος Άδης.

Γράφει ο Αρχιμ. Γεώργιος Ι. Δημόπουλος: «Πρόσωπο, το οποίο επισύρει την αποστροφή και προξενεί φρίκη σε όλες τις γενιές των ανθρώπων, είναι και θα είναι ο Ιούδας.» και συνεχίζει επισημαίνοντας: Παρόλο που βρέθηκε στο στενότερο κύκλο του Ιησού, ως μαθητής σχεδόν τρία χρόνια όχι μόνο δεν ωφελήθηκε, αλλά κατάληξε στη μυσαρά και αχαρακτήριστη πράξη της προδοσίας του Κυρίου και Διδασκάλου του.

Έγινε όργανο του σατανά και μάλιστα με τη θέλησή του, χωρίς να τον εξαναγκάσει, ή να τον απειλήσει, ή να τον πείσει κανείς. Γιατί όμως το έκανε αυτό; Διότι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης έπασχε από τη φοβερή αγάπη προς το χρήμα και ήταν δούλος της πλεονεξίας. Άρα ακολούθησε τον Κύριο με σκοπιμότητα.

Παρόλα αυτά όπου ο Παντογνώστης φυσικά τα γνώριζε του έδωσε, με αγάπη, πολλές ευκαιρίες να απαλλαγεί από το πάθος του. Διότι γνώριζε ο Καρδιογνώστης Κύριος ότι, αν απομακρυνθεί βιαίως ο άνθρωπος από μία επιθυμία που τον διακατέχει, αυτή θα αναπτυχθεί εντονότερα στην καρδιά του. Αντίθετα, με αγάπη και διαπαιδαγώγηση, αν ο έχων το πάθος το επιθυμήσει θεραπεύεται. Πράγμα που ποτέ δεν επιθύμησε ο Ιούδας. Ουδέποτε όμως δεν τον εξανάγκασε. Του παραχώρησε το ταμείο της ομάδας και αυτός το έκλεβε, τον έστειλε να κηρύξει όπως τους άλλους Μαθητές χωρίς να τον ξεχωρήσει. Ήταν φιλάργυρος και κρυψίνους.

Φιλάργυροι, πλεονέκτες και κρυψίνοι πολλοί δυστυχώς είναι και σήμερα. Κάθε φιλάργυρος είναι ίδιος με τον Ιούδα και αλλοίμονο σε αυτόν.

Σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, επαγγέλματα και ανεξαρτήτως μορφώσεως, δυστυχώς, υπάρχουν φιλάργυροι. Δηλαδή προδότες του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του εαυτού τους και των συνανθρώπων τους. Όλα αυτά γιατί; Για να χαθούν, ω μη γένοιτο οι ψυχές τους! Τα Σεπτά Πάθη και η Σταύρωση του Κυρίου μας ζητούν να αλλάξουμε πορεία και με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ να απομακρυνθούμε από το ανθρωποκτόνο και ψυχοκτόνο πάθος της φιλαργυρίας. Αμήν γένοιτο. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *