Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

βιβλιοκριτική.«Εσαεί» Ποιητική Συλλογή της Φραγκίσκης Σταυράκη

στααυράκη Είναι τόσο όμορφο και τόσο παρήγορο να βλέπεις ανθρώπους να εκφράζονται αξιόλογα μέσα από την ποίηση και να εξωτερικεύουν έναν πολύ ευαίσθητο πλούτο λεπτών αισθημάτων!

Η νέα ποιητική συλλογή «Εσαεί» εκδόσεων «Βεργίνα» της Δωδεκανήσιας ποιήτριας Φραγκίσκης Σταυράκη, είναι το ίδιο το νησί της, η πάντα φιλόξενη και γαλήνια Κάρπαθος, το διαμάντι του Αιγαίου που λάμπει και μας δίνει με το παραπάνω φως και πνευματική ζωή.

Το πρώτο ποίημα του βιβλίου «Μικρές γοργόνες τα όνειρά μας» μας βάζει κατευθείαν σε ένα πλοίο που ταξιδεύει και μας φέρνει εκεί στην Κάρπαθο: «Πήραν αλμύρα, πηλό και φως / από την Κάρπαθο. / πολύ γαλάζιο θάλασσας / και το καθαρό της ανατολής», μας λέει ένσταυράκη 2ας στίχος του και δείχνει την απέραντη αγάπη της Φραγκίσκης, την βαθειά ποτισμένη με το μπλε της θάλασσας ψυχή της.

Ένα προς ένα λάμπουν τα 34 ποιήματα του βιβλίου και δεν σε αφήνουν ούτε ανάσα να πάρεις. «Μικρός ο ήλος να λάμπεις / στο πανηγύρι ενός ανέμου / που συλλαβίζει το σ’ αγαπώ / κι ομορφαίνει η μέρα». Μας τονίζει το ποίημα ΄΄Αγάπη΄΄ και πραγματικά μας συγκινεί με την υπέροχη ερμηνεία του όρου αγάπη. Ένας ήλιος που λάμπει μέσα μας αυτό το ωραίο αίσθημα ζωής.

Πιο κάτω μας εξομολογείται η ποιήτρια: «Βεβηλωμένα γήϊνα που δεν μπορούν πια να αναληφθούν / και κάποιες θάλασσες ανεξερεύνητες / εξαγοράζουν τις σιωπές / και συνθηκολογούν με τρικυμίες».

Παντού βλέπουμε την ελπίδα, οραματιζόμαστε καλύτερες στιγμές και μια διαρκή αισιοδοξία να αιωρείται.

Όλα καλά γραμμένα και με βαθύ αίσθημα της ποιητικής ευθύνης, όπως πρέπει κάθε ένας που έχει μέσα του το τάλαντο, να εκφράζεται.

Ευχόμαστε και σαυτό το βιβλίο της Φραγκίσκης Σταυράκη, που εκδόθηκε μέσα στην πανδημία και μας δίνει τόσες ελπιδοφόρες διεξόδους απομάκρυνσης από αυτή, να είναι καλοτάξιδο και η ίδια να συνεχίσει να μας δίνει τους μεστούς και πολύ αξιόλογους καρπούς του πνεύματος και των αισθημάτων της.

Γιάννης Κανατσέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *