Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Νίκαιας – Ρέντη.Τα «Γερμανικά»: μέρος του δομικού πολιτισμού μας

Δήλωση Δημάρχου Γιώργου Ιωακειμίδη

ιωακειμίδης 1, «Υπάρχει μια γειτονιά της πόλης (κάτω από την πλατεία Κρήνης) που είναι γνωστή ως «τα Γερμανικά». Πρόκειται για ισόγειες παράγκες – σπίτια, 50m2 με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη, τελείως διαφορετικά από τα υπόλοιπα σπίτια της πόλης.

Τα σπίτια αυτά ήταν μέρος της γερμανικής αποζημίωσης προς τη χώρα μας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τοποθετήθηκαν σε διάφορους προσφυγικούς συνοικισμούς, διότι συνέπεσαν με την έλευση των προσφύγων του 1922.

Ακριβώς, λοιπόν, λόγω της προέλευσής τους, ονομάστηκαν «Γερμανικά» και ήταν ένας από τους τύπους σπιτιών με τους οποίους το Ελληνικό κράτος στέγασε τους πρόσφυγες. (άλλιωακειμίδης 2ους τύπους κατοικιών, που είναι και οι περισσότεροι, αποτελούν οι διώροφες τετραπολυκατοικίες με τις διπλές σκάλες, τα διώροφα ή ισόγεια μονώροφα οικήματα).

Τα «Γερμανικά», σπίτια των 50m2 αι που στηρίζονταν επάνω σε πασσάλους δημιουργώντας υπόγειο χώρο, στέγασαν πολυμελείς οικογένειες.

Αργότερα, όταν οι ανάγκες μεγάλωσαν, τα υπόγεια μετατρέπονταν σε ένα δωμάτιο και κουζίνα για να κατοικήσουν συνήθως οι γονείς, που έδιναν προίκα την γερμανική παράγκα στα κορίτσια τους. Τα μοιράζονταν στα δύο, γιατί η φτώχεια ήταν μεγάλη.

Δυστυχώς, εκατό χρόνια τώρα, κανείς δεν σκέφτηκε ότι τα «Γερμανικά» και οι προσφυγικές πολυκατοικίες είναι ο δομικός πολιτισμός της Νίκαιας και τουλάχιστον ένα-ένα από το καθένα πρέπει να στηθεί και να αναπαλαιωθεί στην αρχική του μορφή.

Η ιστορία μιας πόλης είναι πάντα και το δομικό της κομμάτι και οφείλουμε να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Ακόμα και 100 χρόνια μετά από σήμερα, οι πολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν πού εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες όταν εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες στη Μ. Ασία.

Εμείς, έχουμε δεσμευτεί ότι θα διασώσουμε τουλάχιστον έναν από τον καθένα χαρακτηριστικό τύπο σπιτιού της πόλης. Σήμερα λοιπόν μπορώ να σας πω ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την απόκτηση ενός «Γερμανικού» από τον Δήμο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *