Δήμος Πειραιά.Συναντήσεις Δημάρχου Γιάννη Μώραλη με Υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη – Θεόδωρο Σκυλακάκη

δήμος πειραιάΔιαδοχικές συναντήσεις είχε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Μώραλης συζήτησε με τους Υπουργούς μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την πόλη του Πειραιά, η προώθηση των οποίων απαιτεί πρωτοβουλίες από πλευράς Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στις συνομιλίες του Δημάρχου με τους Υπουργούς επιβεβαιώθηκε η δημιουργία του Μουσείου Ενaλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, στα παλιά κτήρια του ΣΙΛΟ στο λιμάνι, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, όχι μόνο για τον Πειραιά και τη χώρα, αλλά και διεθνώς.

Ο κ. Μώραλης ενημερώθηκε και επίσημα για το ζήτημα των Δικαστηρίων του Πειραιά και την πρόσφατη απόφαση του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., με την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 81 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο αυτό και πλέον αναμένεται ο δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή του χώρου όπου θα ανεγερθεί το Δικαστικό Μέγαρο.

Επίσης, συζητήθηκε το μείζον θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι, ένα έργο πνοής για την πόλη, αλλά και για το μεγάλο και στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της χώρας, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, ώστε να προχωρήσει.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πειραιά συζήτησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών την προοπτική να αντληθεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την υλοποίηση της ανάπλασης στην Ακτή Θεμιστοκλέους.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε:

«Είχαμε μια ημέρα με καλά νέα για τον Πειραιά.

Μετά από συναντήσεις με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με τον οποίο είναι η πολλοστή φορά που συζητούμε μείζονα θέματα της πόλης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, επιβεβαίωσα ότι το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα δημιουργηθεί στον Πειραιά, στο κτήριο του ΣΙΛΟ, στη χερσαία λιμενική ζώνη, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου μουσείου, όχι μόνο για τον Πειραιά και τη χώρα, αλλά και διεθνώς. Είναι ένα εμβληματικό έργο με υπερτοπική σημασία, που θα αναβαθμίσει πολιτιστικά την πόλη και το λιμάνι. Αναμένεται δε να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την χώρα, αλλά και τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Συζητήσαμε επίσης το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, και τη θετική εξέλιξη που υπήρξε με την απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της κατασκευής του. Επιλύεται έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα για τον δικαστικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες του Πειραιά και τις συναλλαγές και υποθέσεις του.

Παράλληλα, αναφερθήκαμε και σε ένα μεγάλο ακόμα ζήτημα για τον Πειραιά, αυτό της υπογειοποίησης των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για εμάς, αφού αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Πειραιά, αλλά και για το μεγάλο λιμάνι της χώρας μας.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, εξετάσαμε επίσης τη δυνατότητα χρηματοδότησης για πρόσθετα έργα τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών και η προοπτική χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ανάπλασης της Ακτής Θεμιστοκλέους».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *