Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διάλογος για την επιστήμη και την πίστη στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

βενετσάνοςΗ επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, πάντα ανάγει στο πρόσωπο του Δημιουργού. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τον Δημιουργό του. Αυτό που μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος στη φυσική ζωή, το επιτυγχάνει στη βάση αυτής της δημιουργικής αλήθειας.

Στο πλαίσιο της σειράς «Ελεύθεροι διάλογοι», του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, μια συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών, με θέμα: «Επιστήμη και πίστη: η μαρτυρία της ορθόδοξης παράδοσής μας».

Συμμετείχαν ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Θεολόγος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Κουτσούρης, Θεολόγος, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η Εκκλησία είναι συνώνυμο περίπου του σκοταδισμού, που δεν θέλει την επιστήμη, που θέλει ανθρώπους ολιγογράμματους. Μια κόντρα που υπήρξε πολύ έντονα και συνεχίζεται και δυναμιτίστηκε και από τις δύο πλευρές.

Η πιο αυθεντική χριστιανική σκέψη, η Πατερική, είναι σε άλλην κατεύθυνση από αυτήν που διαχέεται πολλές φορές από ανθρώπους της Εκκλησίας.

«Μεγάλοι Πατέρες, υπήρξαν επιστήμονες, άνθρωποι που δεν φοβήθηκαν ποτέ την επιστήμη, δεν ένιωσαν ότι υπήρχε διάσταση της επιστημονικής τους ιδιότητας με την επισκοπική χριστιανική τους ταυτότητα.

Υπάρχουν και στην εποχή μας άνθρωποι, που διακονώντας την επιστήμη, συναντάνε το μεγαλείο του Θεού.»

«Ο Θεός διψάει να τον αναζητάει ο άνθρωπος. Κι όπως μέσα στην ιστορία, ο Θεός πάντοτε αναζητούσε τον άνθρωπο, έτσι κι ο Θεός θέλει πάντοτε, ο άνθρωπος να τον αναζητά.

Η πίστη είναι μία διαρκής αναζήτηση. Η θεία Λειτουργία, είναι μία αναζήτηση και εύρεση και κοινωνία με τον Θεό.»

Ο 20ος αιώνας μας ευλόγησε με αγίους, όπως ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός, που υπήρξε μία κορυφαία επιστημονική προσωπικότητα και μέσα από την επιστήμη και την μελέτη, μπόρεσε να διακονήσει τον άνθρωπο και να δοξάσει τα μεγαλεία του Θεού.

Ένας ακόμη πολύ μεγάλος άγιος και επιστήμονας του 20ου αιώνα, είναι ο άγιος Νεκτάριος, που υπήρξε πολύ μεγάλος παιδαγωγός, που συνδύασε την παιδαγωγία με την αγιότητα, πολυγραφότατος, γλωσσομαθής και τα έργα του ήταν σύμφωνα με την επιστημονική πρόοδο της εποχής και συνεπή με την επιστημονικότητα του τρόπου γραφής.

Επίσης, ο άγιος Πορφύριος, ο οποίος παρ’ όλο που δεν είχε πανεπιστημιακή μόρφωση, μελετούσε πολύ τους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και επιστημονικά και ιατρικά θέματα. Μελετούσε και απολάμβανε την όμορφη δημιουργία του Θεού. Επειδή αγαπούσε τον Θεό, αγαπούσε και την δημιουργία Του.

Και όπως τόνισαν, στον επίλογο της συζήτησης:

«Η απάντηση της Εκκλησίας, είναι η αγωνιζόμενη αγιότητα, ο άνθρωπος που αγωνίζεται να μετέχει στην αλήθεια του Θεού, που είναι δεκτικός της χάριτος του Θεού.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *