Διατροφή και Υγεία.Μαστίχα Χίου: Το ευεργετικό «δάκρυ» που προστατεύει την υγεία

ΜΑΣΤΙΧΑΜειώνει τη χοληστερίνη και θωρακίζει την καρδιά και τον εγκέφαλο, προστατεύει το στομάχι από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, χαρίζει δροσερή αναπνοή και θεραπεύει την τερηδόνα. Αυτές είναι μερικές, μόνο, από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου.

Για το πολύτιμο «δάκρυ», τη ρητίνη του Μαστιχόδεντρου που ευδοκιμεί μόνο στη Χίο, έχουν μιλήσει πριν από 2.500 χρόνια, ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος.

Στις μέρες μας, για την ωφέλιμη ρητίνη, έχουν γίνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν – για άλλη μια φορά- ότι οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί και φαρμακοποιοί, είχαν εντοπίσει ήδη από τον 5ο αιώνα Π.Χ, τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, που σήμερα ανακαλύπτει ξανά όλος ο κόσμος.

Παρακάτω έχουμε συνοψίσει μια σειρά από σύγχρονες μελέτες που αποδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, την οποία αξίζει να την συμπεριλάβουμε στη καθημερινή μας διατροφή.

 

Χημική σύσταση

Μία γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια όπως, για παράδειγμα, τα Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.

Μοναδικά τερπένια όπως το απινένιο. το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περιλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, πιστοποιώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

 

Στοματική υγιεινή

Ένα πολύ κοινό βακτήριο της στοματικής κοιλότητας είναι το Streptococcus mutans, που προκαλεί τερηδόνα στα δόντια.

Σειρά επιστημονικών ερευνών με επικεφαλής τη δρα Alev Aksoy απέδειξε πως η μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιβακτηριακή επίδραση έναντι του συγκεκριμένου βακτηρίου, προστατεύοντας ουσιαστικό από τερηδόνα.

Επίσης η αντι-μικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.

Ο εμπλουτισμός της μαστίχας Χίου με φθοριούχο νάτριο, συμβάλλει στην καλή στοματική υγιεινή.

 

Πεπτικό σύστημα

Μελέτη με επικεφαλής τον Γαστρεντερολόγο δρα Κωνσταντίνο Ντάμπο που πραγματοποιήθηκε στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας της Χίου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μαστίχα Χίου σε ενδεδειγμένες ποσότητες έχει σαφή βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Η έρευνα ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκησης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.

Πέρα όμως από τους Έλληνες ερευνητές, μνεία πρέπει να γίνει και στον δρα Farhad U. Huwez ο οποίος, με τρεις δημοσιευμένες μελέτες-αναφορές εκθειάζει τη δράση της μαστίχας έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και την αναδεικνύει ως θεραπεία για το έλκος (δωδεκαδακτυλικό αλλά και γαστρικό), ακόμα και σε μικρές ποσότητες και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

Νόσος του Crohn

Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον δρα Ιωάννη Τριανταφυλλίδη (Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας) και τον καθηγητή Νικόλαο Ανδρικόπουλο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό World Journal of Gastroenterology, έδειξε βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείωση της φλεγμονής σε ασθενείς με ήπια έως και μέτρια δραστηριότητα της νόσου Crohn (χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού), μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Χίου σε μορφή καψουλών.

Γενικότερα, η κατανάλωση μαστίχας φάνηκε να συμβάλλει στη μείωση στα επίπεδα ουσιών που εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις διαδικασίες σε ασθενείς με ενεργή νόσο του Crohn.

Τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν πως αυτό που δρα ευεργετικά στη φλεγμονή είναι η μαστίχα αυτή καθαυτή και όχι απομονωμένα τα διάφορα συστατικά της. Πάντως, ο μικρός αριθμός ατόμων που έλαβαν μέρος στην εν λόγω μελέτη, σίγουρα σηματοδοτεί την ανάγκη και άλλων επιστημονικών ερευνών προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

 

«Ασπίδα» προστασίας για την καρδιά

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή της Μαστίχας Χίου, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης, της λιποπρωτεΐνης α (γενετικός παράγοντας για καρδιόπαθειες και εγκεφαλικό) ενώ παράλληλα προστατεύει καθολικά την LDL χοληστερόλη από οξείδωση που δημιουργεί την καταστροφική αθηρωματική πλάκα στα αγγεία.

Ακόμα και μασώντας μαστίχα Χίου, το σάλιο που παράγεται μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή της οξείδωσης της «κακής» χοληστερόλης.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *