Διεθνή και οικονομικά.Γερμανικές αποζημειώσεις

 

Επιμέλει: Δημήτρης Ζακοντίνος

ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣMESSAGGERO: Tην πρόθεση Ελλάδας και Πολωνίας να ζητήσουν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία καταγράφει σύντομο άρθρο, αίτημα που σύμφωνα με τον συντάκτη είναι παλιό αλλά με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αν ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες του 1953 και οι συμφωνίες του 1960 με το ελληνικό κράτος και εκείνες του 1990 με το πολωνικό.

Κατά το άρθρο η εντολή του ελληνικού Κοινοβουλίου στον Πρωθυπουργό σχετίζεται με τις ευρωεκλογές, ενώ το ποσό των πολεμικών αποζημιώσεων για την Ελλάδα ενδέχεται να ανέλθει στα 300 δις ευρώ. Γίνεται αναφορά στους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στο κατοχικό δάνειο, ενώ το άρθρο καταληκτικά σημειώνει πως η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει πως έχει ήδη καταβάλλει υψηλό τίμημα για τις ζημιές του πολέμου.

Corriere della Sera: που επίσης εκτιμά ότι το αίτημα έγινε στο κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς το θέμα μπορεί να εμπλέξει την κοινή γνώμη δύο χωρών των οποίων οι πληγές που υπέστησαν κατά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο από τη Γερμανία δεν έχουν επουλωθεί. Αν και το θέμα έχει ξανατεθεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών η Γερμανία υποστηρίζει πάντα ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν έχουν ρυθμίσει την οποιαδήποτε αξίωση.

Το άρθρο σημειώνει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί ιστορικού και ηθικού καθήκοντος και την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το θέμα δεν έχει κλείσει (αναφέρεται το παρόν ιστορικό πλαίσιο με τις αποφάσεις για τις αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη). Γίνεται επίσης αναφορά στην ανάρτηση του εκπροσώπου της πολωνικής κυβέρνησης A. Mularczyk στο Twitter («η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου δείχνει ότι η εσωτερίκευση του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων είναι ρεαλιστική») και στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Α. Merkel, S. Seibert για οριστικοποίηση του ζητήματος από πολιτική και νομική άποψη (η Ελλάδα παραιτήθηκε από οποιαδήποτε αξίωση το 1953).

«MANIFESTO: Οι σημερινές εκλογές θα είναι μια πρώτη, μερική ευκαιρία για έναν απολογισμός για την επιλογή της προσχώρησης της χώρας στην ατλαντικής συμμαχία», σημειώνει σε δημοσίευμα της για τις προεδρικές εκλογές στη Β. Μακεδονία. Υπό συζήτηση δεν είναι η ευρωατλαντική κατεύθυνση της χώρας αλλά το τίμημα που πληρώθηκε ώστε η χώρα να συμπεριληφθεί στο κλαμπ της Δύσης, διευκρινίζεται. Για να είναι έγκυρες οι εκλογές, πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του 40%, όριο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αν ληφθεί υπόψιν ότι οι προεδρικές δεν θεωρούνται από τις πλέον σημαντικές (σε σχέση με τις βουλευτικές ή τις αυτοδιοικητικές) εκλογές, υπογραμμίζεται. Στόχος ενός μποϋκοτάζ θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης και η πρόκληση πρόωρων εκλογών. Το ΝΑΤΟ, σχολιάζει καταληκτικά το άρθρο, μπορεί να είναι πιο κοντά, ο δρόμος για τη δημοκρατία όμως είναι ακόμη μακρύς.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *