Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελευθερία – Ατομικότητα – Κοινωνικότητα.Δημιουργία και Προορισμός

Οι πέντε βασικοί κανόνες της ύπαρξής μας!

ελευθερίαΗ ζωή είναι πολύ γλυκιά και αρέσει σε όλους, καθένας μας όμως, έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του προσωπικά πιστεύω. Προχτές σε νωχελικό καφενεδάκι, με παλιό και αγαπητό φιλαράκι, συζητούσαμε για τα παλιά και ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι που μέχρι σήμερα έχουμε την υγεία μας για να μπορούμε να κάνουμε όνειρα και για το μέλλον. Ήταν μια πολύ ωραία κουβεντούλα και επεκταθήκαμε σε διάφορους τομείς και θέματα λες και θα λύναμε εμείς τα υπαρξιακά προβλήματα του πλανήτη μας.

Εκείνο που βασικά μου προξένησε εντύπωση είναι οι πέντε κανόνες στους οποίους μου εκμυστηρεύτηκε ότι πιστεύει ο φιλαράκος μου. Ο ένας είναι η Ελευθερία, ο δεύτερος η Ατομικότητα, ο τρίτος η Κοινωνικότητα, ο τέταρτος η Δημιουργία και ο πέμπτος ο Προορισμός και είναι γεγονός πως πολύ με εντυπωσίασε η απλότητα με την οποία σκέφτεται και η ειλικρίνεια που τον διακρίνει, ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια που τον γνωρίζω. Ξέρετε πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι πα να πει απλότητα και ειλικρίνεια, αυτός όμως, παραμένει ακόμα ένα μεγάλο παιδί που του αρέσει να βλέπει την ύπαρξή του μέσα στον κόσμο όχι σαν έναν αριθμό ή μια αμελητέα και άνευ αξίας οντότητα, αλλά ως άνθρωπο που έχει πολύτιμα ιδανικά και δυνάμεις που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Μακάρισα το φίλο αυτό για τη σταθερότητα των απόψεών του και για την συνεχή προσπάθειά του να καλυτερεύει τον εαυτό του και να καταπολεμά τις αδυναμίες του.

Οι σκέψεις του για την Ελευθερία είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των περισσότερων ανθρώπων, με τη διαφορά ότι δεν είναι παθητικός σε ότι συμβαίνει γύρω του αλλά προσπαθεί να το διορθώνει και να το φέρνει στα ίσια. Γιατί κακά τα ψέματα, Ελευθερίες υπάρχουν λογιών λογιών και όλοι πλέκουν το εγκώμιο της δικής τους, η οποία ίσως και να καταπιέζει την ελευθερία σε πολλούς άλλους ανθρώπους.

Για την  Ατομικότητα μου εξήγησε ότι κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός και ότι ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις. Να μην λέμε δηλαδή ότι αυτός είναι καλύτερος ή χειρότερος από εκείνον αλλά να δίνουμε ώθηση στη δική μας προσωπικότητα, στο άτομό μας, να πάει όλο και πιο μπροστά, όλο και πιο ψηλά. Γιατί μόνο όταν καταλαβαίνεις ότι είσαι κάτι το διαφορετικό από έναν άλλο μπορείς να δεις αντικειμενικά την αλήθεια και αισθανθείς τον άλλο δίπλα σου.

Στην Κοινωνικότητα, την οποία πιστεύει, υπάρχει ο βασικός κανόνας ότι όλοι πρέπει να την διαθέτουμε και να την αναπτύσσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, μου είπε μάλιστα ότι σε αυτήν περιλαμβάνει και την φιλία, τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων, τις παρέες μεταξύ παιδιών κλπ. Τα παιδιά μέσα από τις σχέσεις που δημιουργούν μεταξύ τους βγάζουν προς τα έξω αισθήματα και καταστάσεις που κρατούν μια ολόκληρη ζωή. Από την παιδική ηλικία ξεκινά ο άνθρωπος να αναδεικνύει μια λογική συμπεριφορά που έχει να κάνει με την ύπαρξή του και την γενική κατάστασή του, ως κοινωνικού και έλλογου όντος.

Ως προς την Δημιουργία, είναι κάτι παραπάνω από φανερό, όπως μου εξήγησε ότι ο άνθρωπος ήρθε πάνω στη γη όχι για να φύγει άπραγος αλλά για να βάλει το δικό του λιθαράκι. Πιστεύει δηλαδή ότι μόνο μέσα από την εξέλιξη υπάρχει δημιουργία και ότι όσο πιο πολύ εξελίσσεται η ανθρωπότητα τόσο περισσότερο δημιουργεί και ότι όσο πιο ψηλά ανεβαίνει, στην πνευματική σκάλα, τόσο δυνατότερα και καλύτερα δημιουργεί.

Τέλος μου είπε για τον Προορισμό – Σκοπό, και για το πλαίσιο αρχών που πρέπει να διαθέτει καθένας μας προκειμένου να μην πελαγοδρομεί σε ένα κυκεώνα άχρηστων και  ανούσιων ή επικίνδυνων πραγμάτων. Μέσα μάλιστα στους σκοπούς πρέπει να είναι και η ηθική, η τιμιότητα η πραότητα, η καλοσύνη κλπ.

Νάσαι πάντα καλά αγαπημένε παλιόφιλε και να μπορείς να φιλοσοφείς όμορφα και χωρίς ακρότητες. Η ζωή είναι πράγματι πολύ γλυκιά και αυτά που πιστεύεις αν γίνουν πράξη θα μετατραπεί σε κάτι το εξαιρετικό, το αξεπέραστο και το θείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *