Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.Σε σωστό δρόμο τα κίνητρα των συγχωνεύσεων εταιριών

κορκίδηςΤο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνει την ορθή κατεύθυνση του σχεδίου νόμου «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών», που κατατέθηκε στη Βουλή και προτείνει τα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται στον νόμο να εφαρμοστούν και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών εταιρειών της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση να επιλέξουν, ως φυσική και φορολογική έδρα, την Ελλάδα.

Ο βασικός στόχος της παροχής κινήτρων είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσα από μετασχηματισμούς πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και συνεργασίες προσώπων, για όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, θα δίδεται ένα σημαντικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να απαλλαχθούν, κατά 30%, από την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών της νέας εταιρίας, ενώ, στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών, η απαλλαγή αυτή θα ανέρχεται σε 50%.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς προσπαθεί, διαχρονικά, μέσα από ρεαλιστικές και μετρήσιμες προτάσεις, να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, με στόχο την ευρύτερη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Ε.Β.Ε.Π. χαιρετίζει το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ζητεί την διεύρυνσή του με περαιτέρω κίνητρα, έτσι ώστε να ωφεληθούν, όσο το δυνατόν, περισσότερες επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, και με έμφαση στην εξωστρέφεια, θα πρέπει, επίσης, να δοθούν κίνητρα για να συνενώσουν τις δυνάμεις τους πολύ μικρές και μικρομεσαίες ελληνικές ημεδαπές με αλλοδαπές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανεξάρτητα με το μέγεθός τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, η αρχαία φράση «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι διαχρονική και επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε στο επιχειρείν. Τα φορολογικά κίνητρα για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να προωθήσουν αποτελεσματικότερα προϊόντα και υπηρεσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Αυτές οι συνεργασίες, συγχωνεύσεις και μετασχηματισμοί δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν «ελληνόκτητες» και άλλες επιχειρήσεις της Ευρωζώνης για την επιστροφή εταιριών και κεφαλαίων στην έδρα τους. Στο Ε.Β.Ε.Π., πιστεύουμε ότι, μετά το «business drain», ήρθε για την Ελλάδα η ώρα του «business gain». Οι επιχειρήσεις, εκτός από σταθερό οικονομικό περιβάλλον, επιζητούν και το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Τα φορολογικά κίνητρα, για συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να διευρυνθούν, με μοναδικό στόχο την, όσο μεγαλύτερη, προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *