Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.Να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών

ΕΒΕΠ υποδομήΤα εμβληματικά έργα υποδομών και μεταφορών που θα προσδώσουν δυναμική σε επιχειρηματικό επίπεδο στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη διεξαχθείσα με τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία έλαβε μέρος ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κα Σταυρούλα Αντωνάκου, και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που αφορούσε στην τροχιά υλοποίησης των έργων τα οποία σχετίζονται με τους σχεδιασμούς για το Θριάσιο Ι και ΙΙ, εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις σχετικές υποδομές, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να επέλθει επικαιροποίηση σε ορισμένες εξ αυτών που κρίνεται αναγκαία λόγω των νέων δεδομένων τα οποία έχουν προκύψει για την εφοδιαστική μετά την πανδημία.

Γι’ αυτά τα θέματα υπήρξε συναντίληψη ως προς την αναγκαιότητα επίσπευσης ορισμένων παρεμβάσεων που αφορούν στις υποδομές επί των οποίων εδράζουν δράσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του εμπορικού, αλλά και επιβατικού λιμένα Πειραιά, και όχι μόνο, ενώ τέθηκε θέμα για την επανεξέταση ορισμένων παραμέτρων της υποθαλάσσιας ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας και των πιθανών επιπτώσεων στα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας, αλλά και μελλοντικής απασχόλησης του στόλου των ferry boat που καλύπτουν σήμερα το πορθμείο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, και στην κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών που θα δημιουργηθεί από το real estate και τις επενδύσεις που έχει προσελκύσει και οι οποίες θα μεταμορφώσουν ουσιαστικά τη πόλη του Πειραιά. Όπως αναφέρθηκε, το λιμάνι του Πειραιά, επίσης, αναβαθμίζεται συγκοινωνιακά και, το επόμενο καλοκαίρι, θα δημιουργηθούν 3 νέοι σταθμοί του Μετρό ενώ, από το τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του ΤΡΑΜ. Το 2022, η διαδρομή Πειραιάς – αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 45 λεπτά, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη διακίνηση επιβατών με προορισμό τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και τα πλοία της ακτοπλοΐας, από και προς αεροδρόμιο.

Ο υπουργός απάντησε σε όλα τα καίρια ερωτήματα των μελών του Δ.Σ. και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη λειτουργία του τραμ, μόλις λυθεί το θέμα με το διατηρητέο κτίριο στη Σκυλίτση και το χρονοδιάγραμμα εργασιών των 3 σταθμών του μετρό για το καλοκαίρι του 2022. Επίσης, επιβεβαίωσε πως το έργο της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού, βρίσκεται στις επιλογές της κυβέρνησης για υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ 2021-27 και εκτιμάται από την αναθέτουσα αρχή του έργου ΣΤΑΣΥ σε 100 εκ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κα Σταυρούλα Αντωνάκου, αναφέρθηκε στα 109 έργα που είναι σε εξέλιξη σε όλη την περιφέρεια, συνολικού κόστους 198 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τόνισε τη σημασία κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, όπως ο κόμβος Σχιστού και η υπογειοποίηση των γραμμών των ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά. Η υπογειοποίηση των γραμμών είναι μείζονος σημασίας για τον Πειραιά, επεσήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, το οποίο και χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα για το λιμάνι που αναπτύσσεται, για το πειραϊκό επιχειρείν, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πειραιά. Επίσης, ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του τραμ στον Πειραιά.

Το Ε.Β.Ε.Π., με τη συνδρομή των επιστημονικών του συμβούλων, απέστειλε υπόμνημα με προτάσεις για τη συγκοινωνιακή, κυκλοφοριακή και βιοκλιματική αναβάθμιση όλης της περιοχής, καθώς και την αξιοποίηση των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά και του πρώην εργοστασίου του ΟΣΕ στη Λεύκα. Το υπόμνημα περιλαμβάνει, επίσης, προτάσεις για την ανάπτυξη των «last mile logistics», τη δημιουργία «park & ride», την «Ιπποδάμεια» αγορά τροφίμων, τη θαλάσσια σύνδεση Πειραιά με Ελληνικό, την ανάπλαση της περιοχής Παπαστράτου, τον κόμβο Σκαραμαγκά και την προνομιακή πολεοδομική μεταχείριση όλων των παραγωγικών, εφοδιαστικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *