Εορτή Αγίας Ματρώνας..Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου Νίκαιας

29Κυριακή 1 και Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, εόρταζε η Αγία Ματρώνα η αόμματη από την Ρωσία, παρεκκλήσι της οποίας υπάρχει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Νίκαιας.

Προσήλθαμε στον Ιερό Ναό και τις δύο ημέρες της γιορτής, το απόγευμα, για να λάβουμε μέρος στις ιερές ακολουθίες, τις οποίες τέλεσε ο προϊστάμενος του Ναού π. Αθανάσιος Λειβαδιάς και να προσκυνήσουμε τεμάχιο ιερού λειψάνου της Αγίας.

Όλα έγιναν με μεγάλη κατάνυξη, ευλάβεια, προσέλευση πολλών πιστών και τήρηση όλων των κανόνων για την πανδημία.

IMG_5086Την παραμονή της γιορτής, Κυριακή 1 Μαΐου το απόγευμα, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, ανήμερα της γιορτής, Δευτέρα 2 Μαΐου, το πρωΐ τελέστηκε ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα, μεθεόρτιος εσπερινός, μικρά περιφορά της Αγίας εικόνας και των ιερών λειψάνων, καθώς και παράκληση.

Η Οσία γεννήθηκε τυφλή. Στη βάπτισή της, που έγινε από τον ιερέα Βασίλειο, ευλαβή και προορατικό, σχηματίσθηκε πάνω από την κολυμβήθρα ένα ανάλαφρο σύννεφο που ανέδιδε ευωδία. Ήταν και αυτό σημείο που φανέρωνε την πνευματική πρόοδο που θα είχε η Αγία.

IMG_5094Από την παιδική της ηλικία ακόμη, της είχε δοθεί το προορατικό και διορατικό χάρισμα. Γνώριζε τις ασθένειες των ανθρώπων, τα προβλήματά τους, τις αστοχίες τους και έτσι τους προειδοποιούσε και τους συμβούλευε.

Η Οσία επισκέφθηκε πολλά προσκυνήματα της Ρωσίας. Σε ένα από τα προσκυνήματά της βρέθηκε μπροστά στον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης, που τότε ζούσε ακόμα. Χωρίς να δει την Οσία, είπε να ανοίξουν χώρο και φώναζε: «Ματρώνα, έλα εδώ», χωρίς να την γνωρίζει. Και συνέχισε ο Άγιος Ιωάννης: «Αυτή θα είναι η διάδοχός μου. Αυτή είναι ο όγδοος στύλος της Ρωσίας». Η Αγία ήταν τότε δεκατεσσάρων ετών.

Σε ηλικία δεκαεπτά ετών η Ματρώνα όχι μόνο δεν έβλεπε, αλλά σταμάτησε και να περπατάει. Έζησε έτσι παράλυτη πενήντα χρόνια. Έλεγε σε εκείνους που την επισκέπτονταν: «Θα έλθει ο καιρός που θα σας βάλουν μπροστά σας ψωμί και σταυρό, για να διαλέξετε. Θα περάσουμε δύσκολους καιρούς και εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να διαλέξουμε τον σταυρό».

Ο Θεός της αποκάλυψε πως πλησίαζε η ημέρα της εξόδου της από τον μάταιο τούτο κόσμο. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της, έδωσε οδηγίες για την εξόδιο ακολουθία της και τον ενταφιασμό της.

Ευχαριστούμε πολύ τον π. Λειβαδιά για ότι μας προσφέρει με αγάπη Χριστού, Πίστη και Ευλάβεια.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *