Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εορτή Αγίου Πνεύματος.στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά

αγία τριάδα 1 Με κάθε λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, τιμήθηκε την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 η Εορτή της Πεντηκοστής στον Πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «σε αυτή την υπέροχη ημέρα, την γενέθλιο ημέρα της Αγίας μας Εκκλησίας, το Πανάγιον Πνεύμα να μας ενδυναμώνει και να μας χαρίζει την Ειρήνη της πίστεως εν τω συνδέσμω της αγάπης και της κοινωνίαγία τριάδα 2ας πάντων. Χρόνια πολλά και Ευλογημένα».

Το απόγευμα με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται για την καταπολέμηση της πανδημίας, τελέστηκε η Ακολουθία του Εσπερινού Χοροστατούντος του κ. Σεραφείμ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Δανιήλ Ψωίνος, ο οποίος αρχικά, στηριζόμενος στην υμνολογία της εορτής επεσήμανε πως «εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε το γεγονός της Πεντηκοστής, δηλαδή την επιδημία, την έλευση, τον ερχομό του Παρακλήτου».

Τόνισε πως «ο Παράκλητος είναι το Πανάγιον Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, του μόνου αληθινού Θεού», συμπληρώνοντας ότι είναι «ένας Θεός στην ουσία, αλλά Τρισυπόστατος: Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα».

Ιερουργούντος του Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, τελέστηκε την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (του Αγίου Πνεύματος) η Θεία Λειτουργία.

Κατά την διαγία τριάδα 3άρκεια του κηρύγματός του ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην ζωή μας και στην ενότητα που Αυτό μας έχει καλέσει ως μέλη του Σώματος του Χριστού.

«Το Πνεύμα το Άγιον εισήλθε στην ιστορία του κόσμου δια του Ιησού Χριστού», «στην πνευματική διάσταση του κόσμου μας γι’ αυτό και εγκαθίδρυσε ένα νέο πολίτευμα, το συνοδικό πολίτευμα, το πολίτευμα της ενότητος και της κοινωνίας και αλληλοπεριχωρήσεως του κόσμου» είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος, ενώ αναφερόμενος στην λέξη «ενότητα» επεσήμανε πως «η λέξη αυτή σημαίνει αναγνώριση, σεβασμό, αγάπη, δικαιοσύνη, αλήθεια. Όλα αυτά προϋποθέτει η ενότητα».

«Ο άνθρωπος πλάστηκε για να έχει ενότητα, για να είναι ηνωμένος και ως πρόσωπο – σώμα και ψυχή – και ως κοινωνία και ως ύπαρξη, γι’ αυτό και η πρώτη του ενότητα ήταν με τον Δημιουργό του ο οποίος του χάρισε το ‘’συνειδέναι’’. Όχι απλώς το λογικό, την αυτεξουσιότητα της βουλήσεως, αλλά την επίγνωση του εαυτού του. Ο κάθε ένας από εμάς γνωρίζει ποιος είναι.

Η ύλη είναι ασυνείδητη και άλογη», είπε χαρακτηριστικά και «υπόκειται σε νόμους που έστησε ο υπέρτατος νους. Αυτός που βλέπουμε το δημιούργημά του και αντιλαμβανόμεθα το ‘’είναι’’ Του. Αυτός του οποίου την σοφία, την τελειότητα, την αρμονία απολαμβάνουμε μέσα στον κτιστό κόσμο μας» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «επιλέξαμε την κτιστή πραγματικότητα και όχι την άκτιστη αλήθεια». «Όλα πέρασαν από τη στιγμή που ήρθε η Χάρις, το έλεος, η Σωτηρία δια της θυσίας του Μονογενούς Υιού του Θεού, δια της απεριγράπτου αγάπης, δια της επί του Σταυρού Μαρτυρίας του Κυρίου της Δόξης και της προτάξεως του αληθινού ανθρώπου ο οποίος εκλήθη εις ενότητα με τον Θεόν, με τον εαυτόν του, με τους αδελφούς του», είπε.

Προ της Απολύσεως και σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος πέριξ του Καθεδρικού Ιερού Ναού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *