Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστολή του Δημάρχου Πόρου προς τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών για την  κατηγοριοποίηση των μικρών Δήμων

ΔΗΜΑΡΟΣ ΠΟΡΟΥΕπείγουσα επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου εκλογικού Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την οποία τονίζει την ανάγκη διόρθωσης των πληθυσμιακών ορίων κατηγοριοποίησης των «μικρών νησιωτικών Δήμων». Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Πόρου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ «μικροί» Δήμοι θεωρούνται οι ηπειρωτικοί και ορεινοί με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, οι νησιωτικοί θεωρούνται «μικροί» μόνο αν έχουν πληθυσμό κάτω των 3.500 κατοίκων.

Έτσι, οι νησιωτικοί Δήμοι σαν τον Πόρο με πληθυσμό λίγο πάνω από τις 3.500 κατοίκους στερούνται τις πρόνοιες που επιφυλάσσει η Πολιτεία στους «μικρούς Δήμους», όπως η ετήσια χρηματοδότηση ύψους 220 έως 430.000€ (φέτος 24,3εκ σε 89 Δήμους) και ο ορισμός ενός επιπλέον Αντιδημάρχου και ενός Ειδικού Συνεργάτη Δημάρχου, με αποτέλεσμα η σημερινή κατηγοριοποίηση, αντί να επιφέρει σε αυτούς την επιτασσόμενη από το νόμο δίκαιη δημοσιονομική αντιμετώπιση, να προκαλεί τελικά ακριβώς το αντίθετο.

Με την επιστολή του ο Γιάννης Δημητριάδης ζητάει από το αρμόδιο Υπουργείο το σχετικό όριο να ανέλθει τουλάχιστον στις 5.000 κατοίκους, ώστε οι μόλις πέντε Δήμοι με πληθυσμό από 3.500 έως 5.000 κατοίκους (Πόρου 3.993, Σπετσών 4.027, Κυθήρων 4.041, Σκοπέλου 4.960, Μήλου 4.977) να έχουν στο εξής τα ίδια προνόμια με τους Δήμους πληθυσμού έως 3.500 κατοίκους.

Η επιστολή του Δημάρχου Πόρου κοινοποιείται επίσης στους τοπικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔΑ και στους Υπουργούς Εσωτερικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και αποτελεί την τέταρτη επιστολή που έχει αποστείλει ή συν-αποστείλει ο Δήμαρχος Πόρου στο Υπουργείο για το ίδιο θέμα από το 2019 μέχρι σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *