Ζητείται στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων διεθνώς

ΕΒΕΠΜε την ευκαιρία της συνόδου κορυφής των G7, που έλαβε χώρα το τριήμερο 11-13 Ιουνίου, το Ε.Β.Ε.Π. ενημερώνει, πως οι μεγάλες διεθνείς οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Small and Medium size Enterprises «SMEs», προέτρεψαν τις κυβερνήσεις των επτά κορυφαίων χωρών του κόσμου να θέσουν τις ΜμΕ στο επίκεντρο της ανάκαμψης. Με μία κοινή δήλωση, οι Οργανισμοί: CFIB (Καναδάς), SMEunited (EU), CMA France (Γαλλία), CPME (Γαλλία), ZDH (Γερμανία), CNA (Ιταλία), Confartigianato (Ιταλία), Confcommercio (Ιταλία), BCCJ (Ιαπωνία), FSB (UK) και BAB (ΗΠΑ) έδειξαν το δρόμο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ανέδειξαν τις βασικές απαιτήσεις των ΜμΕ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις προκλήσεις.

Στην πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, οι παραπάνω οργανισμοί των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από όλα τα έθνη των G7 και την ΕΕ, αφού συζήτησαν τις τρέχουσες απαιτήσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, συμφώνησαν στην κοινή τους δήλωση να ζητήσουν, ως «SME7», από τους ηγέτες των «G7», να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης, ώστε να υποστηρίξουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, να αντιμετωπίσουν το ψηφιακό χάσμα και να ενταχθούν σε ένα φορολογικά φιλικό περιβάλλον. Άλλα βασικά σημεία που προέκυψαν είναι ο μεγάλος κίνδυνος, το ένα τρίτο των μικρών επιχειρήσεων να μην καταφέρουν να επιβιώσουν μετά την κρίση, καθώς και τα δίκτυα franchise που έχουν επηρεαστεί άσχημα. Τα λουκέτα θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες, στις μικρότερες πόλεις και τα παραμεθόρια χωριά και νησιά, όπου τα μικρά καταστήματα αποτελούν πηγή απασχόλησης και παρέχουν πολλές υπηρεσίες. Κοινή πεποίθηση είναι πως οι ΜμΕ πρέπει να επικεντρωθούν στον μετασχηματισμό των αγορών, υποστηρίζοντας την παρουσία και την προβολή της ψηφιοποίησης, εκπαιδεύοντας όχι μόνο μισθωτούς, αλλά και τους μικρούς επιχειρηματίες ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Οι ΜμΕ της παραγωγής, του εμπορίου και των υπηρεσιών βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομίας και της κοινωνίας, ως εκ τούτου, για τον ίδιο λόγο, πρέπει να βρίσκονται και στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής. Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί να διαδραματίσουν τον ρόλο τους στη «διπλή μετάβαση» προς μια ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Οι περιβαλλοντικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές πρέπει να ενδυναμώνουν και να επιτρέπουν στις μικρότερες επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι χρειάζεται, λαμβάνοντας όμως υπόψη την επενδυτική τους ικανότητα. Οι ΜμΕ υπέφεραν τρομερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τονίστηκε σε όλες τις κυβερνήσεις των G7 η ανάγκη να τις υποστηρίξουν, να τις οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να επεκτείνουν περαιτέρω τις πρωτοβουλίες που βοηθούν τις μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *