Η Ζωοδόχος Πηγή

ζωοδόχος πηγήΣτην θρησκευτική μας ζωή το νερό έχει ουσιαστική σημασία, συμβολίζει την ζωογόνον δύναμιν, με την οποίαν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμον. Πολλές οι αναφορές από την Παλαιά Διαθήκη, αναφέρω μερικές. «Το πνεύμα του Θεού εφέρετο πάνω του ύδατος». (Γεν.1,2). «γεννηθήτω στερέωμα εν μέσω του ύδατος» (Γεν. 1,6). Και ο θεόπτης Μωυσής, όταν πορευόταν με τον λαό του στην έρημο, χτύπησε με το ραβδί του την πέτρα και ανάβλυσε ζωογὀνο νερό. «Επάρας Μωυσής την χείρα αυτού και επάταξε την πέτραν τη ράβδω… και εξήλθεν ύδωρ πολύ… (Αρθμ.20,11)». Αυτό αποδεικνύει ότι το νερό είναι το πιο ευλογημένο μέσον, δια του οποίου μεταδίδεται η θεία Χάρις στον άνθρωπο και τον καθαρίζει από την αμαρτία. Ο Απόστολος Παύλος προσδίδει στο νερό και άλλο συμβολισμό: Όταν ο άνθρωπος βυθίζεται στο νερό, συμμετέχει στον θάνατο και στην ταφή του Κυρίου και όταν αναδύεται συμμετέχει στην Ανάσταση (Ρωμ. 6, 3-11). Και ήξει ως υετός (βροχή) (Ωσηέ 6,3) Θα έλθει ο Κύριος σαν βροχή.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου εορτάζομε και τιμούμε το πρόσωπο της Παναγίας ως Ζωοδόχου Πηγής, διότι δέχτηκε στα σπλάχνα Της, τον χορηγό της ζωής, τον Χριστό. Εορτάζεται Παρασκευή, διότι την Μ. Παρασκευή «προσηλωθείς ο Χριστός εις τον Σταυρόν, διέρρηξε το χειρόγραφον και εδώρησε εις ημάς την ελευθερίαν εκ της δουλείας του πολεμήτορος και την παρούσα Παρασκευή εορτάζομε, πανηγυρίζομε, εγκωμιάζομε την Παναγίαν, όχι για κάποιο γεγονός της ζωής Της, αλλά διότι δια της ευλογίας Της αγιάζονται τα ύδατα και γίνονται ιαματικά ασθενειών ανιάτων. Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχαν πάμπολλά «αγιάσματα», δηλ. πηγές κοντά σε ιερούς ναούς, στους οποίους συνέρρεαν οι πιστοί για να αγιαστούν. Τα περισσότερα ήταν αφιερωμένα στην Παναγία. Το πιο γνωστό ήταν της Κων/πολης. με το όνομα Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα. Πήρε αυτό το όνομα από την τούρκικη λέξη balik, που σημαίνει ψάρι.

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής έχει αρχή τον Ε΄αιώνα, όταν ο αυτοκράτορας Λέοντας ανήγειρε Ναό στο φημισμένο αγίασμα, με αμέτρητες θεραπείες, που αποδόθηκαν στην Θεομήτορα. Το ιστορικό του Ναού το εξιστορεί ο Νικηφόρος ο Κάλλιστος. Πριν 1500 χρόνια, ένας δυστυχής και τυφλός άνθρωπος, περνούσε από κάποια εξοχή της Κων/πολης και ζητούσε βοήθεια ,ζητούσε νερό. Τυχαία, την στιγμή εκείνη σπλαχνικός άνθρωπος τον άκουσε και μία μυστηριώδης φωνή του υπέδειξε την πηγή. Ο τυφλός ήπιε νερό και έπλυνε και το πρόσωπό του και αμέσως τα μάτια του θεραπεύθηκαν. Έτσι η Παναγία με το θαύμα Της, έδειξε την θαυματουργική πηγή Της. Ο σπλαχνικός άνθρωπος ήταν ο μετέπειτα Λέων ο Αυτοκράτορας από την Θράκη (457-474).ο οποίος δεν λησμόνησε το γεγονός και στο σημείο εκείνο ανήγειρε περικαλλή Ναό, ο οποίος ονομάστηκε Ζωοδόχος Πηγή. Τα εγκαίνια του Ναού έγιναν μία Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος. Σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον αυτοκράτορα Λέοντα, η Εκκλησία καθιέρωσε την κατ΄ έτος εορτή της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος. Και «έτι μνείαν ποιούμεθα των εν τούτω τελεσθέντων υπερφυών θαυμάτων της Θεομήτορος».

Εύχομαι και προσεύχομαι για όλους, όπως η Ζωοδόχος Πηγή, η Παναγία Μητέρα μας, ανοίξει τους ακένωτους κρουνούς του θείου αγιασμού Της, να ενωθούμε με τον Χριστό, για να ζήσομε ζωή αληθινή, αιώνια ,ευτυχισμένη.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Μαρία Τσακανίκα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *