Η ΠΙΚΡΑΓΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΡΑΗ ΤΑ ΜΠΙΚΟΥΤΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ

Μπουκουβάλα-ΜαρίαΣας έλειψε η θεία Κυριακούλα Πικραγγουριά, φίλοι αναγνώστες;

Σίγουρα έλειψε σε όλους μας. Βλέπετε επισκέφθηκε για λίγο το χωριό της, προκειμένου, να ασχοληθεί με τα του οίκου και του κήπου της. Το ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης, την πνίγει. Αντίθετα, οι ανέμελες ημέρες στην εξοχή, ωφέλησαν και ηρέμησαν την ψυχή της.

Γυρνώντας στον πολύβουο Πειραιά, αισθάνθηκε πάλι σαν φυλακισμένη. Ο τόπος μύριζε Εκλογές, γεγονός, που ενώ πριν από κάποια χρόνια δημιουργούσε αγωνιστική διάθεση, σήμερα, προκαλεί αποστροφή και αίσθημα αδιεξόδου στον περισσότερο κόσμο. Όλοι γνωρίζουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, στην πραγματικότητα. Τα μεγαλεπήβολα έργα υποδομής, που υπόσχονται σε τίποτα δεν ωφέλησαν ποτέ, τον μέσο Έλληνα πολίτη, που προσπαθώντας να επιβιώσει  σε ένα εχθρικό περιβάλλον εύνοιας προς μεγαλοκαρχαρίες, ισοπεδώνεται.

“Σφετερισμός της Δημοκρατίας“, αυτό συμβαίνει, σκέφτηκε η Κυριακούλα, ανοίγοντας την μεγάλη ξύλινη εξώπορτα να περάσουν οι φίλες της, στην αριστοκρατική αλλά πλέον φθαρμένη από τον αδυσώπητο χρόνο μονοκατοικία της. Οι περιποιημένες αργυρόξανθες κόμες, μια -μια κατέληξαν χαρούμενες, που ξαναβλεπόντουσαν, στην παλιά τραπεζαρία με τα λεονταροπόδαρα και τις βαριές καρυδένιες καρέκλες.

Σεβαστές ηλικιωμένες κυρίες, λαχταρούσαν εδώ και καιρό, να σχολιάσουν την επικαιρότητα, παρέα με την σοφή θεία Κυριακούλα… Απορρίπτοντας με σθένος διαδικτυακές φιλίες μέσω υπολογιστών, επέμεναν στην αμεσότητα της προσωπικής επαφής, τουλάχιστον όσο βαστούσαν τα πόδια τους, για να μετακινούνται από κατοικία σε κατοικία, προτιμώντας βεβαίως την ήσυχη μονοκατοκία της θείας  Κυριακούλας …

“ΧΟΡΕΥΕΙ Η ΦΕΝΑΚΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ…”, δήλωσε μεγαλόφωνα η Κυριακούλα, μονοπολώντας το ενδιαφέρον, όπως πάντα, σερβίροντας ελληνικό καφέ μερακλίδικο… συνεχίζοντας με το γνωστό δηκτικό ύφος της, όλο ξυνίλα… Άλλωστε την Κυριακούλα, μονάχα η ωμή αλήθεια, δεν την φοβάται!

“Άρχισε  φιλενάδες μου, το πανηγυράκι των Εκλογών… Είναι απίστευτο, πόσο γρήγορα λησμονεί η κοινή γνώμη τα κακώς κείμενα,  κάθε μασκαρά του παρελθόντος. Έργα και ημέρες, υποσχέσεις, που δεν τηρήθηκαν, νόμοι και νέοι θεσμοί, που πλήγωσαν και έθιξαν, σκάνδαλα και απάτες ατιμώρητες, λίστες, που μπήκαν στο συρτάρι, χρέη, που άλλαξαν ΑΦΜ, θαλασσοδάνεια, χτιστά ομόλογα, ολόκληρη η Μακεδονία με δέκα χιλιάδες χρόνια ιστορίας πίσω, όλα  γίνονται προεκλογικά, ένα κακό όνειρο, που ήρθε, μας τάραξε και διαλύθηκε… Είναι, ως φαίνεται «μαγικές» οι Εκλογές στην Ελλάδα! Τότε, κάθε πληγή του παρελθόντος, αντιμετωπίζεται από το λαό μας, σαν κακό όνειρο, που λησμονιέται επιλεκτικά και βολικά!

«Καλό κι ευλογημένο- στο Θεό παραδομένο…», ψιθυρίζουμε και συνεχίζουμε, με τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Όχι, δεν ήταν έργα κακά-κακών ανθρώπων. Όχι, υπήρξαν όνειροα έργα κακών… πνευμάτων! Ξορκίστε τα κι αγιάστε τα με το νερό της λησμονιάς, γιατί κι αυτός ο θείος αγιασμός, τα αποστρέφεται!

Και σταυροκοπιούνται οι Έλληνες ψηφοφόροι μηχανικά και φτύνουν τον κόρφο τους και ξαναψηφίζουν το ίδιο και το ίδιο σμάρι, που αντί για ψήφο, ζητά συχωροχάρτι. Και η κοινωνία, που βαριέται να σκέπτεται, συνεχίζει να βρίζει και να αγκαλιάζει ταυτόχρονα, ένα πολιτικό σύστημα, που ταυτίζεται και καταρρέει μαζί με την ανυποληψία της. Έχω άδικο; “ρώτησε η θεία Κυριακούλα, αλλά δεν έλαβε απάντηση…

“Και αυτό, το ίδιο και το ίδιο σύστημα, που μας κυβερνά με νόθες πλειοψηφίες, τολμά μετέπειτα, να μιλά για αντιρατσισμό, ανεξιθρησκεία- δήθεν- και πολυπολιτισμικότητα. Αρνούμενο ταυτόχρονα το δικαίωμα ΟΛΩΝ των ανθρώπων, να ζήσουν, να αναπτυχθούν και να εργασθούν για το έθνος και τον τόπο τους. Το σύστημα αυτό, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, την ανθρωπότητα, σε αλληλοεξόντωση.

Συγκινήθηκε τούτες οι ημέρες, η παγκόσμια κοινή γνώμη με την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων…

Υπήρξε όμως ποτέ, ανάλογη συγκίνηση, σε επίπεδο παγκόσμιας κοινότητας, για την δική μας Αγία Σοφία, που κάθε τόσο απειλούν  οι Τούρκοι, ότι θα μετατραπεί σε τέμενος; “συνέχισε η παλιά διδασκάλισσα, και πρόσθεσε:

“Πόσοι γνωρίζετε για την εποχή της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών; Εκείνης της μεγάλης Ελλάδας, που έφθασε πριν εκατό χρόνια, ως την Κωνσταντινούπολη; Πότε δίδαξαν στα Ελληνόπουλα ότι το 1919, ο νικηφόρος στρατός μας, είχε φθάσει ως την Πόλη όπου τελέσθηκε Ορθόδοξη λειτουργία στην Αγία Σοφία;           Τότε ήταν, που ένας σπουδαίος τολμηρός ιερέας, αληθινός σημαιοφόρος του Χριστού, (όχι όπως όσοι θεωρούν ότι πρέπει να  αφαιρούν το Σταυρό τους ανά περίπτωση), ο Ελευθέριος Νουφάκης, στις 19 Ιανουαρίου του 1919, ετέλεσε με κίνδυνο της ζωής του, θεία Λειτουργία, στον πανίερο αυτό Ναό, κάτω από τη μύτη των ηττημένων Τούρκων! Είχε φθάσει ως εκεί, με τις δύο Ελληνικές Μεραρχίες, που έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Κριμαίας. Τότε, η Πόλη είχε ευρεθεί υπό κυριαρχία των νικητών του Α’ Παγκοσμίου πολέμου! Μεταξύ των οποίων, (νηκητών) ήταν κι η Ελλάδα μας…

Τι μεσολάβησε και από το στρατόπεδο των νικητών, βρεθήκαμε στην προδοσία του Ελληνισμού της Ιωνίας, δεν μας είπαν με ακρίβεια, ποτέ… Σίγουρα όμως, αν οι Έλληνες μάθαιναν καλά την ιστορία τους και μάλιστα εκείνης της περιόδου, ίσως να ήσαν σε θέση να εξέλθουν από την σημερινή κρίση πολύ ευκολότερα… Και είναι αλήθεια, ότι από τότε, βαδίζουμε από καταστροφή σε καταστροφή, ενώ δεν υπήρξε ουσιαστικό ανάχωμα πολιτικής ανεπάρκειας και πολλές φορές σήψης… Επομένως όσο δεν ερευνούμε, δεν κρίνουμε και δεν σκεπτόμεθα, τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο σε μια χώρα ηλικιωμένων, που γερνά και συρρικνώνεται…”

Με αυτά τα λόγια, η Κυριακούλα, σταμάτησε τη ροή του λόγου, φανερά συγκινημένη. “Η Ελλάδα, πάνω από όλα”… ψέλλισε. Βλέπετε, κάθε στιγμή, ημέρα ή νύχτα, η σκέψη της είναι πάντοτε εκεί. Στην πατρίδα της… Για τούτο κι όπου βρεθεί, όπου σταθεί κι όπου περάσει, προσπαθεί να διδάξει. Να αφυπνίσει… Δυστυχώς όμως, οι φενάκες, παρέα με τις απάτες, είναι ελκυστικότερες για τους περισσότερους… Αλλά μήπως έτσι, δεν ήταν πάντοτε ο κόσμος; Κι όσο για την προσπάθεια, που καταβάλλουν οι ολιγάρχες και οι παραφυάδες τους, να μας ποδηγετήσουν ακόμα και στη σκέψη μας, ώστε να δεχθούμε το λάθος ως ορθό, την απάτη ως ακτιβισμό, τον άντρα ως γυναίκα και το αντίθετο, την ιστορία μας, ως ιστορία άλλων, τη θρησκεία μας, ως απλά ισότιμη άλλων και την Ελλάδα δίχως σύνορα, η θεία Κυριακούλα, ένα έχει να δηλώσει: “Όχι, δεν θα βάλω μπικουτί, στον εγκέφαλο μου. Όχι, δεν θα αλλάξουν τη ροή της σκέψης μου. Όχι εγκεφαλικά μπικουτί. Όχι στην πλύση εγκεφάλου… Δεν είναι… τρίχες, η λογική κι η σκέψη μου να τις ισιώσουν αυτοί, κατά το δοκούν… ” Έχει άδικο;

Μαρία Μπουκουβάλα

Ιατρός

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *