Η Συνταγή της Φωνής

Βασιλόπιτα Πολίτικη

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΥλικά: 500 γρ αλεύρι (σκληρό), 100 γρ βούτυρο φρέσκο, 2 φακελάκια ξερή μαγιά, 125 γρ ζάχαρη, 50 γρ νερό, 50 γρ γάλα, 1 κ.γ. μαχλέπι, 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη, 3 αυγά, 1 κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο γάλα, Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ.

Εκτέλεση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο ώσπου να λιώσει, και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζάχαρη και αποσύρουμε από το μάτι. Παράλληλα στο χλιαρό νερό βάζουμε τη μαγιά.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα τρία αυγά και προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος, της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και πλάθουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. (Γίνεται στο γαντζο του μίξερ). ΔΕΝ ΠΡΌΣΘΕΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΕΎΡΙ.

Βουτυρώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη που έχουμε πλάσει σε σχήμα μπάλας, χαράζουμε έναν σταυρό με ένα μαχαίρι και αφήνουμε για περίπου 2-3 ώρες να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος μέχρις ότου σχεδόν εξαφανιστεί ο σταυρός που χαράξαμε

Αφαιρούμε τη ζύμη και πλάθουμε για 3-4 λεπτά σε μια επιφάνεια, αμέσως μετά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα τοποθετούμε τη ζύμη μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού (28 εκ) και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ακόμη ώρα περίπου σκεπασμένο με πετσέτα σε ζεστό μέρος

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, Αφού φουσκώσει αλείφουμε προσεκτικά την πίτα μας με το μίγμα του αραιωμένου αυγού και πασπαλιζουμε το αμύγδαλο.

Ψήνουμε για 40′-50′ λεπτά στους 180 βαθμούς. Εάν πάρει χρώμα από την αρχή τοποθετούμε μια λαδόκολλα από πάνω και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς

Αφού ψηθεί και κρυώσει λίγο, ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε, τότε την αναποδογυρίζουμε και στο κάτω μέρος τοποθετούμε το φλουρί μπήγοντάς το κάθετα σε κάποιο σημείο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *