Η συνταγή της Φωνής

Κουραμπιέδες

κουραμπιέδεςΥΛΙΚΑ: 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. 300 γρ. φρέσκο βούτυρο, 120 γρ. αμύγδαλα, φιλέ, 110 γρ. ζάχαρη άχνη και κάτι παραπάνω, για το πασπάλισμα, 20 γρ. κονιάκ, ½ κ.γ. baking powder, 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 1/2 κ.γ. μαστίχα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Για τα αμύγδαλα: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει προσθέτουμε σε δόσεις τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα. Τα αποσύρουμε σ’ ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Προσαρμόζουμε το φτερό στο μίξερ και χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά.

Ρίχνουμε τη βανίλια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το αλεύρι σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα το Baking Powder και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι σταδιακά μ’ ένα κουτάλι μέσα στον κάδο του μίξερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Αν το μίξερ μας «ζορίζεται», συνεχίζουμε χειροκίνητα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.

Με τη βοήθεια μιας ζυγαριάς, ζυγίζουμε σε μερίδες των 30-35 γρ. Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε μπουκίτσες και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή ώστε να γίνουν πιο πλακέ. Τους τοποθετούμε σε ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και τους ψήνουμε για 17 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Τους βγάζουμε απ’ το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάρα πολύ καλά.

Μόλις γίνει αυτό τους ρίχνουμε σ’ ένα ταψί γεμάτο άχνη. Τους γυρνάμε για να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *