Η συνταγή της φωνής

 

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

μελομακάροναΥΛΙΚΑ:

Για τη ζύμη: 360 γρ. αλεύρι, χωρίς γλουτένη, 60 γρ. καρύδια, 220 ml ηλιέλαιο, 60 γρ. λιναρόσπορο, 120 ml χυμό από πορτοκάλι, 2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη, ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο, 4 γρ. σόδα μαγειρικής.

Για το σιρόπι: 400 ml νερό, 200 γρ. καστανή ζάχαρη, 1 στικ κανέλας, Χυμό από ½ λεμόνι.

Για το σερβίρισμα: Καρύδια, θρυμματισμένα

Εκτέλεση:

Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις δούμε ότι παίρνει μια βράση το σιρόπι, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Εκτέλεση για το ζύμη: Αδειάζουμε στο multi τα καρύδια, το λιναρόσπορο, τη ζάχαρη και τα πολτοποιούμε, μέχρι να διαλυθούν εντελώς.

Έπειτα, αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Παράλληλα, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με τα υγρά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ, και βγάλει το μείγμα τα λάδια.

Κατόπιν, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30γρ. το καθένα, τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να δώσουμε σχήμα. Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10-12 δευτερόλεπτα.

Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος. Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρουμε.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *