Η συνταγή της Φωνής.

Τυρόπιτα με τέσσερα τυριά

 

τυρόπιταΥλικά: 450 γρ. πακέτο φύλλο κρούστας, 500 γρ. γάλα φρέσκο, 6 αυγά, 1 κιλό τριμμένη μυζήθρα, 400 γρ. τριμμένη φέτα, 500 γρ. τριμμένο κασέρι, 500 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο βούτυρο λιωμένο στα μικροκύματα ή ελαιόλαδο για τα φύλλα.

Ανακατεύω σε ένα μεγάλο μπωλ όλα τα τυριά και προσθέτω το πιπέρι και λίγο μοσκοκάρυδο. Βουτυρώνω ένα ταψί ή πυρέξ και βάζω δύο βουτυρωμένα φύλλα ζύμης.

Συμβουλή: Αν ανοίξατε φύλλο στο χέρι, αφήστε το λίγο να στεγνώσει. Έτσι η πίτα θα γίνει πιο τραγανή.

Ρίχνω γέμιση και εναλλάξ βουτυρωμένα φύλλα ζύμης. Δεν με πειράζει αν το φύλλο είναι τσαλακωμένο. Συνεχίζω έτσι, δηλαδή γεμίζω και απλώνω τα φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Όταν τελειώσει η γέμιση της τυρόπιτας, την σκεπάζω με 2 φύλλα βουτυρωμένα και κλείνω τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί μου. Χαράζω με ένα μαχαίρι την τυρόπιτά μου. Χτυπάω τα έξι αυγά με το γάλα και περιχύνω το μείγμα τους στο ταψί.

Ραντίζω με λίγο νερό και ψήνω την τυρόπιτα για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει καλά. Βάζω το φούρνο να δουλεύει με αντιστάσεις πάνω – κάτω και το ταψί στην τελευταία σχάρα. Σερβίρω την τυρόπιτα ζεστή αλλά τρώγεται άνετα και κρύα!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *