Η Υγεία στη Φωνή

Επικίνδυνες μπίρες λόγω ζιζανιοκτόνου

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΗ είδηση στο διαδίκτυο προκαλεί σοκ! Σε μπίρες και κρασιά που κυκλοφορούν και στην χώρα μας βρέθηκε δραστική ουσία στο καρκινογόνο Roundup. H Bayer κλήθηκε με δικαστική απόφαση να αποζημιώσει με το αμύθητο ποσό των 2 δισ ευρώ ένα ζευγάρι επειδή το πιο πάνω ζιζανιοκτόνο της εταιρείας Monsanto του προκάλεσε καρκίνο. Ειδικότερα, σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Όκλαντ έκρινε ότι το Roundup προκάλεσε στο ζευγάρι το λέμφωμα μη – Χότζκιν.

Η περιεχόμενη σε αυτό δραστική ουσία υπάρχει σε πάρα πολλές μπίρες και κρασιά που όλοι μας πίνουμε καθημερινά! Έρευνα του Οργανισμού US PIRG, έδειξε ότι η δραστική ουσία  σε αυτό γλυφοσάτη, μπορεί να επηρεάζει τους ανθρώπους. Από τις 20 μπύρες και κρασιά, η ουσία αυτή εντοπίστηκε στα 19 από αυτά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «iatropedia», οι πιο γνωστές μπίρες στις οποίες βρέθηκε η γλυφοσάτη είναι: Budweiser, Corona Extra, Heineken, Guinness Draught, Stella Artois, Stella Artois Cidre.

Η Βαyer η οποία έχει εξαγοράσει την Μοnsanto ισχυρίζεται ότι η ασφάλεια της γλυφοσάτης για κατανάλωση από τον άνθρωπο έχει αποδειχτεί από πολυετείς έρευνες. Ωστόσο ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα του Καρκίνου του Π.Ο.Υ. θεωρεί ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο και σύμφωνα με νέα μελέτη τα άτομα που εκτίθενται είναι κατά 41% πιο πιθανό να αναπτύξουν το πιο πάνω λέμφωμα σαν αυτό από το οποίο νόσησε το ζευγάρι που αποζημιώθηκε με 2 δις ευρώ από τη  Βαyer. Το Υπ. Υγείας και τα ΜΜΕ οφείλουν να ενημερώσουν κατεπειγόντως αγρότες και καταναλωτικό κοινό για τους ελλοχεύοντες κινδύνους στην ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή. Θα είναι άλλωστε αυτό και ένα τεστ για το εάν και κατά πόσο οι θεσμοί ανταποκρίνονται στη συνταγματική επιταγή για ουσιαστική ενημέρωση.

Γιώργος Τρανταλίδης

Δικηγόρος-Πειραιάς

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *