Ιούνιος ο Ηλιοχαρής και Θεριστής

ιούνιοςΗ Ήρα – Juno στα λατινικά του χάρισε το όνομά της. Ο Σκιροφοριών, ο τελευταίος μήνας του αρχαίου αττικού Ημερολογίου αφιερωμένος στην Αθηνά Σκιράδα, τον Ποσειδώνα, την Δήμητρα -την Περσεφόνη. Σκιροφόρια: Λαμπρή τελετή στην Αθήνα. Ξεκινούσε από τον Παρθενώνα και κατέληγε στο ιερό της Αθηνάς Σκιράδος στην Ιερά Οδό, στην αριστερή όχθη του Κηφισού.

Προπορεύονταν η Πρωθιέρεια της θεάς, ο Πρωθιερέας του Ποσειδώνος και ακολουθούσε πλήθος γυναικών. Μετέφεραν σε πομπή το Σκιάδειον της Αθηνάς – λευκό ύφασμα σαν ασπίδα για να προφυλάσσει από τον καυτερό ήλιο την πόλη. Το ίδιο μετέφεραν και στο ναό της Ελευσίνας. Η εορτή ήταν μονοήμερη και οι γυναίκες, για μια φορά τον χρόνο, διανυκτέρευαν στο ιερό και όχι σπίτια τους. Περιείχαν και αγώνα δρόμου και οι νέοι μετέφεραν κλαδιά αμπέλου από το ιερό Διονύσου της Αθήνας στο ιερό Αθηνάς Σκιράδος.

Οι τελετές γίνονταν για να προστατευτούν οι αγροί από τους καταστροφικούς θερινούς καύσωνες. Οι γεωργικές – αγροτικές κοινωνίες άρρηκτα δεμένες με την γη από τους πανάρχαιους χρόνους παρακαλούσαν να μην πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τελείωνε με αγώνες νέων.

Τελούνταν επίσης για την Αθηνά Πολιάδα Αρρηφόρια- Ερσηφόρια Έρση μία από τις θυγατέρες του Κέκροπος που συνεορτάζονταν με την Αθηνά, που σχετίζονταν με την γονιμότητα της γης, τους νέους καρπούς και την δροσιά που περίμεναν για το καλοκαίρι.

Ο θερισμός και οι πολλές γεωργικές εργασίες του Ιουνίου, μας έχουν χαρίσει πολλά έθιμα και τραγούδια. Μας φέρνει μαζί του την γιορτή του Άη Γιαννιού του Φανιστή, των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και των Δώδεκα Αποστόλων.

Αρχοντία Παπαδοπούλου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *