Καταδίκη Σαρκοζί και μετεκπαίδευση στην Ένωση Δικαστών

ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣΓαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για υπόθεση διαφθοράς και ‘’κατάχρηση εξουσίας’’  τον τ. πρόεδρο της Γαλλίας Σαρκοζί.  Επίσης κρίθηκαν ένοχοι με την ίδια ποινή οι συγκατηγορούμενοι του ο τ. δικαστής Αζιμπέρ και ο δικηγόρος του Ερζόγκ. Μάλιστα, στον τελευταίο επιβλήθηκε απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος για 5 χρόνια. Εάν το Εφετείο επιβεβαιώσει την ποινή του, θα την εκτίσει! Ο Εισαγγελέας είπε:’’ Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν ο τ. Πρόεδρος και ο Δικηγόρος του αντιλαμβάνονταν την ευθύνη και τα καθήκοντα που απέρρεαν από το αξίωμά τους’’.  Να επισημάνω ότι στον πρόεδρο Ζαν Σιράκ επιβλήθηκε το 2011 ποινή φυλάκισης 2 ετών για κατάχρηση δημοσίων πόρων, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.

Όταν ένας Δικαστής ζει σε ένα μικρόκοσμο, οφείλει να ανοίξει τους ορίζοντές του είτε μελετώντας ποινικές αποφάσεις Ευρωπαϊκών δικαστηρίων είτε μετεκπαιδεύεται. Έτσι αντιλαμβάνεται πώς λειτουργούν οι θεσμοί στα κράτη αυτά. Ο Δικαστής δεν πρέπει να είναι φυλακισμένος στο χαρτοβασίλειό του, γιατί τότε η Δικαιοσύνη φαίνεται αγκυλωμένη. Πρέπει να έχει σαν σημαία το του Βίκτωρος Ουγκώ ‘’Ανοίξτε σχολεία, κλείστε τις φυλακές’’. Εάν ο νόμος δεν εφαρμόζεται ‘’σε όλα τα επίπεδα’’, η Δημοκρατία κινδυνεύει και η ατιμωρησία κλονίζει την εμπιστοσύνη στο κοινωνικό συμβόλαιο.

Τα ερωτήματα που τίθενται στον κ. Πρόεδρο της Ένωσης είναι τα εξής:

1)  Γνωρίζει άραγε ότι ο αδαμάντινος και αδέκαστος Αντεισαγγελέας του Α.Π. Αν. Βερνάρδος έπεσε αιμόφυρτος από 5 σφαίρες από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη» στις 23.1.1989; Ότι ο Εισαγγελέας Κ. Ανδρουλιδάκης δολοφονήθηκε την 10.1.1989 και ο Αντεισαγγελέας  Π. Ταρασουλέας την 18.1.1989;

2)Ρωτήθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης πριν προχωρήσουν 3 φορές(2013,2016,2020) σε αρχειοθετήσεις χιλιάδων ποινικών υποθέσεων για τις οποίες είχαν δαπανηθεί εκατομμύρια ώρες από Εισαγγελείς, Δικηγόρους και Γραμματείς; Αυτές, ήταν το χείριστο παράδειγμα ατιμωρησίας από την Πολιτεία.

3) Υπάρχει έγγραφο της Ένωσης προς τον Υπ. Δικαιοσύνης για ίδρυση νέων φυλακών με ανθρώπινες συνθήκες και κλείσιμο του Κορυδαλλού; Εάν υπάρχει, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας;

4) Ρωτήθηκε από τον υπουργό Παρασκευόπουλο πριν εκείνος προχωρήσει στις αμαρτωλές αλλαγές του Π.Κ. που οδήγησαν στην αποφυλάκιση 3.000 βαρυποινιτών; Μήπως με τις αλλαγές αυτές καθώς και του Ιουνίου του 2019, θα τρίζουν τα κόκκαλα του κορυφαίου θεωρητικού Χωραφά; Άραγε μελέτησε ποτέ τους Ευρωπαϊκούς Ποινικούς Κώδικες;  Ο Εισαγγελεύς έχει καθήκον να επιβάλλει τις αξίες του Π.Κ. στο όνομα των κοινωνικών ισορροπιών και παρατηρώντας τη ζωή των ανώνυμων ανθρώπων νιώθει ότι επαγρυπνεί για αυτή την ηρεμία. Ο Εισαγγελέας είναι ‘’φρουρός των νόμων και του δημοσίου συμφέροντος επίσκοπος’’ κατά τον μέγα νομομαθή Οικονομίδη.

5) Πρότεινε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή τη θέσπιση νέων αδικημάτων στον Π.Κ., κατά το πρότυπο των Ευρωπαϊκών Κωδίκων, με παράδοση στους θεσμούς και ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, όπως ‘’διαφθορά’’, ‘’αθέμιτη άσκηση επιρροής’’ κλπ; Ενδεικτικά, στη Γαλλία (νόμος 1999) προβλέπει για το αυτόφωρο, την πάροδο μέχρι και 8 ημερών από την διάπραξη της αξιόποινης πράξης. Γνωρίζει πως στη Γαλλία ο μεθυσμένος που θερίζει παιδί στην άκρη του δρόμου καταδικάζεται σε ισόβια;

6) Γνωρίζει καμία πολιτισμένη χώρα στην οποία οι γραμματείς να επιβάλλουν ωράριο δικαστηρίων μέχρι 15:00; Υπάρχει έγγραφο της ένωσης για διαμαρτυρία στο καθεστώς αυτό; Γνωρίζει άραγε ότι πριν 30 χρόνια οι δικαστές δίκαζαν μέχρι την ανατολή του ηλίου και εκδίδετο αμετάκλητη απόφαση μέσα σε 3 χρόνια; Πολλοί λένε πως τα δεινά του συνδικαλισμού επέφεραν την πιο πάνω παραλυσία.

Ο κοινωνιολόγος Emile Dutkheim εξηγεί ότι: ‘’η καταστολή των εγκλημάτων από τη Δικαιοσύνη δεν περιορίζει τόσο την εγκληματικότητα, όσο ενισχύει το ηθικό των έντιμων ανθρώπων’’. Τέλος, θα συνιστούσα στον κ. Πρόεδρο να μελετήσει εμβριθώς το βιβλίο της ανακρίτριας στο Παρίσι, Εύας Ζολύ, με τίτλο: ‘’Η δικαιοσύνη είναι υπόθεση όλων μας’’.

Γιώργος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Αριστείδου 15, Πειραιάς Τ.Κ. 18531

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *