Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάχη στον Κερατόπυργο τον Ιούνιο του 1771 Η πρώτη προεπαναστατική σύγκρουση

Γράφει η Κυριακή Μάγκουρα – Αγγελάκη

απόπειραΗ αποτυχία του Α’ Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774) με τη Μεγάλη Αικατερίνη Β’ και τους Ρώσους αξιωματικούς αδελφούς Ορλώφ (Ορλωφικά) και την κατάπνιξη της Ελληνικής Επανάστασης (1769-1770) δεν πτόησαν το φρόνημα και τη δύναμη του Οπλαρχηγού της Αττικής Μήτρο Μάρα να υποστείλει τα φιλελεύθερα αισθήματά του και να παύσει να πολιορκεί την Αττική.

Η αδράνεια, η ελάχιστη Ρωσική βοήθεια, οι πομπώδεις υποσχέσεις, οι θηριωδίες των Τούρκων, τα στίφη των Αλβανών πεζών και ιππέων που έσφαζαν Χριστιανούς και γίνονταν αυτοί κύριοι των οικιών και των κτημάτων τους, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που έδρασαν καταλυτικά στη μεταστροφή του Κλεφταρματωλού σε έναν ατρόμητο αγωνιστή, σε ένα τραχύ οπλοφόρο που «εξελισσόταν» από στεριανός πολεμιστής σε δεινός ναυτικός καταδρομέας.

«Ένας τέτοιος ληστοπειρατής ήταν ο διαβόητος Μητρομάρας από τα Μεσόγεια Αττικής, που ενισχυμένος από τους «Λεμπέσηδες» προσέβαλε και αυτήν ακόμη τη Σύρο» γράφει ο Σαράντος Ι. Καργάκος στο βιβλίο του «Μαθήματα Νεότερης Ιστορίας» τόμος Α’ σελ 220.

Τον Ιούνιο του 1771, ο Μήτρο Μάρας με τους Λεμπέσηδές του, φτάνει στην Κούλουρη. Με Ρωσική σημαία στο πλοίο του κατέλαβε τη Σαλαμίνα και τη μετέτρεψε σε ορμητήριό του. Οι «Λεμπέσηδες» και ο Μητρομάρας ενεπλάκησαν σε φονική μάχη στη χερσόνησο του Κερατόπυργου με τον Τούρκο φρούραρχο της Αθήνας, που επέστρεφε από το Ναύπλιο με συνοδεία 100 Αλβανών. Τους έστησαν ενέδρα, χτύπησαν τους άνδρες του φρούραρχου που είχαν «τον μποχτσά των χαρατσίων» πήραν τα χρήματα και δια μέσου του Κερατσινίου τα έφεραν στο λησταρχείο τους, τη «Μοσχοβία» (Σαλαμίνα). Τότε, οι Χριστιανοί Αθηναίοι έστειλαν επιστολές στον οπλαρχηγό να επιστρέψει το δημόσιο ταμείο στους Τούρκους γιατί τους απειλούσαν με αφανισμό. Ο Μητρομάρας επέστρεψε τα χρήματα και σώθηκαν οι Αθηναίοι.

* Κερατόπυργος: Η θέση αυτή σήμερα ανήκε στο Νέο Ικόνιο του Περάματος, σήμερα δεν υπάρχει καθώς έχει εκβραχιστεί και έχει λιμενοποιηθεί.

**Μοσχοβία: Το νησί Σαλαμίνα

***Λεμπέσηδες: Ανυπότακτοι, αντάρτες

**** Μπουλούκμπασης: Αξιωματικός των Γενίτσαρων

*****Μποχτσά των χαρατσίων: Δημόσιο ταμείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *