Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα καύσιμα

κορκίδηςΔήλωση προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται ένα απλό και προβλέψιμο περιβάλλον, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί την ακρίβεια που πυροδοτεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Δυστυχώς, όμως, το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ούτε απλό είναι, ούτε προβλέψιμο.

Παρά ταύτα, με ένα συνολικό πακέτο ενισχύσεων 8,4 δις ευρώ για το 2022 και με απευθείας επιβάρυνση 3,2 δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει έμπρακτα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την κινητικότητα της αγοράς στην αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων αυξήσεων στην ενέργεια. Στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να δούμε την εικόνα που στοιχειοθετούν τα μέτρα των 375 εκατ. ευρώ, τα οποία εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα.

Το fuel pass 2 αποτελεί τη συνέχεια ενός επιτυχημένου χρηματοδοτικού εργαλείου, που εισήγαγε η Κυβέρνηση και απευθύνεται σχεδόν στο 90% των συμπολιτών μας, καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και άνοιξε η περίμετρος των δικαιούχων σε πάνω από 3 εκατ. πολίτες. Παράλληλα συνεχίζεται η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης, που φτάνει τα 15 λεπτά ανά λίτρο και συγκρατεί το μεταφορικό κόστος, ενώ δίνει ανάσα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα αυξημένα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, ενόψει και της αυξημένης κατανάλωσης την τουριστική περίοδο με αντίστοιχη είσπραξη φόρων από ΦΠΑ, αναμένεται να δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης, χωρίς να χρειαστεί να ξαναγραφτεί ο προϋπολογισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *