Ντολμάς το Ιστορικό νησί του Μεσολογγίου

78yhn7uΠιθανόν να μην έχεις ακούσει ποτέ ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας ντολμάς με πολύ σημαντική ιστορική σημασία ο οποίος, μάλιστα, έπαιξε καθοριστική σημασία παλιότερα. Κι όμως υπάρχει και βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία έχοντας πολύ σημαντική ιστορία να τον ακολουθεί.

Ο Ντολμάς σχηματίστηκε από τις προσχώσεις ενός χειμάρρου της Κρεμαστής στο χώρο δυτικά της Φοινικιάς. Βρίσκεται στο τέλος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και στην αρχή αυτής που έχει το Αιτωλικό. Και μπορεί να μην το είχε πιάσει ποτέ το μάτι σου αλλά, έχει παίξει τον δικό του σημαντικό ρόλο.

Η νησίδα αυτή, λοιπόν, με το παράξενο όνομα έχει διαδραματίσει στο παρελθόν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Το ιστορικό γεγονός αναφέρεαι για τον ρόλο του ντολμά στην πολιορκία του Μεσολογγίου το 1826.

Το μικρό αυτό νησί αποτέλεσε ουσιαστικά το πλέον σημαντικό τμήμα της άμυνας του Μεσολογγίου. Η νησίδα αυτή ήταν οχυρωμένη και απ’ ό,τι έδειξε η ιστορία ο ρόλος της ήταν καταλυτικός στην αντιμετώπιση της μάχης.

Ήταν στο τέλος του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα στις 28 του μήνα του 1826 όταν πάνω στον Ντολμάμ στη μικρή αυτή νησίδα έγινε η μάχη μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών. Σε αυτή τη μάχη είναι αφιερωμένο και το μνημείο που υπάρχει σήμερα πάνω στη νησίδα.

Είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης. Ανάμεσα στις απώλειες της μάχης ήταν και ο οπλαρχηγός Γρηγόρης Λιακατάς ο οποίος είχε φτάσει και δημιουργήσει οχυρό στον Ντολμά μαζί με 300 άνδρες του από το Αιτωλικό.

Έπεσε στη μάχη έχοντας ως όπλο σχεδόν 20 κανόνια με σκοπό να ανακόψει τον Οθωμανικό στρατό του Χουσεΐν και να μην αφήσει το Μεσολόγγι να υποταχθεί.

Εκτός από το μνημείο, στη νησίδα θα δεις σήμερα και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *