Οι προφήτες είναι το στόμα του Θεού στον κόσμο

ΚανάκηςΟμιλία με θέμα «Λόγος περί του Προφήτου Οβδιού ή Αβδιού», πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

Η ομιλία, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», πραγματοποιήθηκε χωρίς την συμμετοχή ακροατηρίου και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Η έννοια του προφήτη, σύμφωνα με τους ερμηνευτές, δεν σημαίνει απλώς ότι «προ-λέγει», αλλά ότι «λέγει αντί κάποιου άλλου», δηλαδή σαν να εκπροσωπεί κάποιον άλλον.

Οι προφήτες είναι το στόμα του Θεού στον κόσμο, τόνισε ο π. Ιάκωβος. Και ο Οβδιού είναι προφήτης και όχι ψευδοπροφήτης, γιατί τέτοιοι υπήρχαν πάντοτε, από την Παλαιά Διαθήκη, στα χρόνια της Καινής Διαθήκης, αλλά και στα χρόνια μας και οι οποίοι αλλοιώνουν το μήνυμα του Θεού, του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας μας.

Ο προφήτης Οβδιού, που το όνομα του σημαίνει «δούλος του Γιαχβέ», δηλαδή δούλος του Θεού, είναι το ομώνυμο βιβλίο στον κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι το μικρότερο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης σε έκταση, αφού περιέχει μόνο ένα κεφάλαιο.

Και ο προφήτης σε αυτό, παρηγορεί τον λαό του Ισραήλ, ο οποίος έχει υποστεί την άλωση της Ιερουσαλήμ το 586 π.Χ.

Απευθύνεται σε δύο κατευθύνσεις ο προφήτης. Στο κείμενο του μιλάει πρώτα για τους Εδωμίτες ή Ιδουμαίους, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους Βαβυλωνίους, για να γίνει η άλωση της Ιερουσαλήμ. Από την άλλη, παρηγορεί τον λαό, όπως έπρεπε να κάνει στους συμπατριώτες του και δίνει προφητείες, για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Ο Οβδιού λαμβάνει τα μηνύματα του Θεού, τα οποία οφείλει να τα πει και στους άλλους.

«Είναι πράγματι το στόμα του Θεού, εκφέρει τον λόγο του Θεού. Είδε σε όραση όλα όσα είπε, δηλαδή είχε μία θεοπτία, ήταν ένα βίωμα όπου ο Θεός του είπε τι πρέπει να ανακοινώσει στους ανθρώπους. Γι’ αυτό και οι προφήτες ξεκινούν με την φράση «τάδε λέγει Κύριος», αυτά είπε ο Θεός.

Και όραση δεν βλέπει ένας τυχαίος άνθρωπος, αλλά εκείνος που έχει την πνευματικότητα να δει, που έχει θεοκοινωνία.»

Προφήτης είναι αυτός που βλέπει την κοινωνία σαν ένα σώμα αρρωστημένο και με το χάρισμα που έχει, βρίσκει την αρρώστια και επισημαίνει τι είναι αυτό που δεν γίνεται σωστά.»

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *