Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες η 3η Δεκεμβρίου

αμεαΚάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε να παίρνονται μέτρα για την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αυτό είναι πολύ παρήγορο, γιατί φαίνεται η κοινωνία να ξυπνά και να βλέπει ότι υπάρχουν και άνθρωποι που χρειάζονται να τους προσέχουμε στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά και τα λόγια.

Στις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν ράμπες για την καλύτερη επικοινωνία με τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα, σε κάποιους κεντρικούς δρόμους υπάρχει ηχητικό μήνυμα στα φανάρια για όσους δεν έχουν όραση, σε ορισμένα δελτία ειδήσεων έχουμε νοηματική, στα πεζοδρόμια, τουλάχιστον στα καινούργια, κατασκευάζονται ράμπες για όσους χρησιμοποιούν αμαξίδια και για τις μανάδες με παιδιά στο καροτσάκι.

Όπως και να το κάνουμε η ευαισθησίες όσο πάνε και πληθαίνουν, μαζί με τις φωνές που θέλουν όλο και περισσότερα για όσους δεν μπορούν να έχουν την ελευθερία κινήσεων σε ένα περιβάλλον που τους είναι δύσκολο και πρέπει να ελευθερωεί.

Βέβαια όλα αυτά είναι απλά πράγματα και σίγουρα δεν κοστίζουν στην κοινωνία, το αντίθετο μάλιστα, βοηθούν στο να μπορούν όλοι να έχουν μια ζωή υποφερτή που να απαλύνει την ατυχία τους, να μην έχουν κάποιες δεξιότητες που έχουν άλλοι.

Θα περάσει σίγουρα πολύς καιρός για να έχουμε μια υποδομή κοινωνική την οποία θα μπορούν όλοι να απολαμβάνουν, από την παραλία για μπάνιο, την άνετη είσοδο στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της κατοικίας τους, την παροχή ίσων ευκαιριών και αμοιβών στην εργασία.

Όλα αυτά ανάγκασαν τους διεθνείς οργανισμούς να καθιερώσουν μια μέρα στην οποία όλοι τιμούμε τους ανθρώπους μας των ειδικών δεξιοτήτων και βάζουμε πρόγραμμα για περαιτέρω ενέργειες που θα κάνουν την ζωή τους πλέον άνετη και ενταγμένη χωρίς προβλήματα.

Μένουμε έκπληκτοι για τις δυνάμεις που διαθέτουν οι άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες, μετράμε την αντοχή τους, βλέπουμε τις μεγάλες επιδόσεις τους σε αθλήματα, πολιτισμό, τέχνες και γράμματα. Τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε που γίνονται φωτεινά παραδείγματα.

Στόχος όλων η πλήρης ένταξη, η διευκόλυνση και η παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων σε αυτούς, για να γίνει η ανθρωπότητα ένα όμορφο σύνολο ευκαιριών για όλους, σε μια ζωή που την φτιάχνουμε και δεν μας την δίνει έτοιμη κανένας.

Την 3η Δεκεμβρίου ας γιορτάσουμε αυτή την μέρα και ας ψάξουμε να βρούμε τομείς που δεν έχει ακόμα φτάσει η ευαισθησία μας και να τους βελτιώσουμε.

Η ζωή δημιουργήθηκε για όλους κανένας δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από τον άλλο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *